HomeSocietatAcció Climàtica alerta d'un episodi llarg i intens d'elevat perill d'incendi forestal

Acció Climàtica alerta d’un episodi llarg i intens d’elevat perill d’incendi forestal

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha emès un informe de perill d’incendi que s’allarga de moment 10 dies i que destaca per la seua duresa i intensitat.

L’episodi comença avui mateix i no es pot precisar encara la seua finalització. De cara al cap de setmana, la situació de perill s’entendrà a tot Catalunya en diferents graus i per això es demana màxima prudència en les activitats que es facen a l’aire lliure i en entorns en contacte amb la massa forestal.

Este episodi es dona per la presència i persistència d’un potent anticicló que comportarà temperatures molt superiors a les habituals, així com humitats relatives molt baixes.

En este context, la temperatura anirà pujant contínuament ja des d’avui, però farà tres salts destacats: un avui mateix i que afectarà el quadrant nord-oest, un altre serà el divendres amb el qual l’avís de calor abraçarà gairebé tot el territori, i finalment entre diumenge i dilluns la calor i la humitat relativa molt baixa s’intensificaran encara més.

El d’aquesta setmana és el cinquè informe de perill que emet el Servei de Prevenció d’Incendis Forestals des de la primavera, lligats principalment a onades de calor que arriben amb temperatures molt altes i humitats relatives molt baixes, focalitzats principalment a l’interior del país.

El primer es va produir durant el mes de maig en un escenari d’excepcionalitat, ja que és època poc habitual a causa del millor estat de la vegetació. Els dos següents van ser el mes de juny, un dels quals va coincidir amb l’onada d’incendis simultanis de mitjans de juny.

L’informe emès més recentment va ser la setmana passada i, a diferència dels anteriors, va ser per a l’Empordà i va comportar l’activació del Pla alfa nivell 3 dijous i divendres en una vintena de municipis i el tancament dels accessos al Parc Natural del Cap de Creus, el Paratge Natural de l’Albera i el Parc Natural del Montgrí, Baix Ter i Illes Medes. En l’episodi de la setmana passada s’ajuntaven una vegetació ja en una situació pròpia d’estiu que arrossegava sequera i una tramuntana càlida i seca.

El mapa de perill d’incendi forestal elaborat pel Servei de Prevenció d’Incendis Forestals fa el diagnòstic de les situacions adverses que ens afecten i així s’activen el màxim de recursos els dies crítics. A partir de les dades amb què s’elabora diàriament el mapa de perill, es procedeix a l’activació del Pla alfa, que és el procediment que té establert el Cos d’Agents Rurals per definir les actuacions davant les situacions de risc d’incendi que es produïsquen.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

5 + 1 =

Últimes notícies