HomeAgriculturaAcció Climàtica concedeix prop de 4 M€ en ajuts a la indústria...

Acció Climàtica concedeix prop de 4 M€ en ajuts a la indústria agroalimentària de Tarragona i les Terres de l’Ebre

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural destina prop de 4 milions d’euros en ajuts a actuacions, dutes a terme per empreses agroalimentàries de Tarragona i les Terres de l’Ebre, adreçades a la transformació i comercialització d’aliments i a la mitigació del canvi climàtic en la transformació d’aliments. L’ajut ha beneficiat un total de 16 sol·licitants de de la demarcació de Tarragona, que amb aquestes ajudes executaran unes inversions pressupostades en 20,5 milions d’euros.

Aquest ajut s’insereix dins l’ordre aprovada pel Departament d’Acció Climàtica d’un total de 27 milions d’euros, que ha beneficiat 122 indústries agroalimentàries de tot Catalunya. En aquest sentit, la xifra percebuda per la indústria tarragonina i ebrenca representa el 14% del total de l’ajut. Les comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre se situen així, pel que fa a l’import rebut d’aquests ajuts, darrere de Barcelona, que n’ha rebut el 34%, de Lleida, que n’ha rebut un 32%, i de Girona, beneficiària del 20%.

Per sectors, a Tarragona i les Terres de l’Ebre, la indústria càrnia ha rebut 336.068 M€ que serviran per executar una inversió total valorada en 4,8 M€; la preparació de fruites i hortalisses ha rebut 1,2 M€ que permetran executar projectes per valor de 5,1 M€; la fabricació d’olis i greixos vegetals i animals ha rebut 1 M€ per fer actuacions valorades en 4,3 M€; la fabricació de begudes ha rebut 99.076 € que serviran per executar projectes valorats en 582.800 €; la fabricació de productes de molineria, midons i productes amilacis ha rebut 870.478 € per a una inversió de 3,7 M€, i, finalment, la fabricació d’altres productes alimentaris ha rebut ajuts per valor de 369.597 € que ajudaran a dur a terme una inversió de 2,1 M€.

Un nou sistema d’extracció d’oli a baixa temperatura o l’adquisició d’un nou calibrador que classifica fruits, entre les millores subvencionades

A Tarragona, una de les empreses que ha rebut aquest ajut és la Cooperativa Agrícola Coselva de la Selva del Camp que elabora, entre altres productes, oli d’oliva verge extra amb la marca comercial Antara sota la DO Siurana. El projecte subvencionat consisteix en la construcció d’unes noves instal·lacions per augmentar-ne la capacitat productiva. La inversió també inclou un nou sistema d’extracció a baixa temperatura mitjançant el buit per obtenir oli amb un major valor afegit que el que obté actualment. La inversió tindrà un cost de 2.522.076 € i rebrà una ajuda de 500.000 €.

L’empresa Paño Fruits d’Alcover ha fet una inversió de 644.897 € en l’activitat que desenvolupa (ajut de 180.571 €): torrat, molta, envasat i comercialització de fruita seca i cafè i elaboració de cremes a partir de fruita seca. El projecte consisteix en la construcció d’una nova nau d’emmagatzematge de  matèria primera i producte final, una cambra refrigerada i nova maquinària de producció com ara noves línies de selecció.

És el cas també de l’empresa Paulino Solanellas, SL, de Mont-roig del Camp dedicada a transformar la fruita seca des del productor agrari fins al producte final elaborat, que ha fet una inversió de 248.890 euros per a l’adequació de l’altell de les noves sales de producte, equips de fred i plaques solars per la qual ha rebut un ajut de 69.689 euros. I Delafruit, SLU, que elabora sucs de fruita a partir de sucs concentrats. En els últims anys, ha ampliat la seva producció amb la implementació de línies de producció amb un nou format: la bossa (pouch). La inversió a realitzar consisteix en la instal·lació de 3 línies formadores d’envasos que permetran elaborar l’envàs pouch monomaterial (reciclable) en les instal·lacions mateixes, i, per tant, reduir els elevats costos de transport i les emissions de CO2 associades. Aquests canvis costaran 2.273.234 € i comptaran amb 386.449 € d’ajut.                              

A les Terres de l’Ebre, destaca Nomen Foods, SL, que farà una inversió de 2.589.373 € per implantar una nova línia d’elaboració de vasets d’arròs a les instal·lacions de Nomen Foods de Deltebre (en format plàstic i vidre). Aquesta empresa rebrà un ajut de 500.000 €.

L’empresa Cítrics Terres de l’Ebre destinarà 1.337.887 €  a l’adquisició d’un nou calibrador que classifica fruits segons qualitat externa i interna. En aquest cas, la subvenció que rebran serà de 414.745 €.

Digitalització, sostenibilitat i economia circular

Aquesta és la quarta convocatòria d’aquests ajuts adreçats a la indústria agroalimentària que s’emmarquen en el Programa de desenvolupament rural 2014-2020 (PDR). La convocatòria d’enguany ha estat finançada en un 57% pel Departament d’Acció Climàtica i la resta pel Fons Europeu de Desenvolupament Rural (FEADER).

Es preveu que el pressupost del pròxim Programa de desenvolupament rural, corresponent al període 2023-2027, destinat a aquests ajuts, sigui de 45 M€, sense comptar amb la part de finançament procedent dels fons europeus. La pròxima convocatòria d’aquests ajuts corresponent a l’any 2022 es preveu per a finals d’enguany.

Aquestes ajudes, tant les adreçades a la transformació i comercialització d’aliments com les destinades a la de mitigació del canvi climàtic en la transformació d’aliments, s’ajusten als principis que promou el Pla estratègic de l’alimentació, un instrument per construir un sistema alimentari sostenible, segur, resilient, saludable i d’accés universal, que assenta les bases del Pacte nacional per a l’alimentació de Catalunya.

El dimensionament la indústria agroalimentària a Catalunya

La indústria agroalimentària a Catalunya respon al 19,9% del volum de negoci del sector industrial i ocupa 93.290 persones, cosa que representa el 19% del total de la indústria catalana.

És la primera indústria manufacturera pel seu volum de negoci, compta amb 3.816 empreses, el 12,4% del conjunt espanyol, i el 75% del volum de negoci es concentra en 4 subsectors: carni, alimentació animal, begudes i altres.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 37 = 41

Últimes notícies