HomeSocietatAcció Climàtica destina 565.000 euros a actuacions d'emergència per pal·liar els danys...

Acció Climàtica destina 565.000 euros a actuacions d’emergència per pal·liar els danys provocats pels aiguats al Montsià

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural està duent a terme diverses actuacions d’emergència per refer les destrosses provocades per la tempesta de l’1 de setembre a diversos municipis del Montsià. Aquesta tarda, la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, acompanyada del delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó, ha visitat el municipi d’Alcanar per fer un seguiment dels treballs de restitució del barranc de Sant Joan, un dels més afectats de la zona, i s’ha trobat amb propietaris de camps de cítrics i vivers que van patir els danys del temporal.

Nou actuacions per restituir les lleres dels barrancs malmesos

El departament destinarà un import de 300.000 euros per a la restitució de les lleres dels barrancs que van ser malmeses pel temporal. Es preveu que aquests treballs finalitzin entre els mesos de setembre i octubre d’enguany.

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), just després dels aiguats, va inspeccionar les lleres dels barrancs que transcorren pels municipis d’Alcanar, Sant Carles de la Ràpita i Ulldecona, i, un cop identificats els danys, va iniciar per via d’emergència actuacions per restituir-les.

Així, des del 4 de setembre, l’Agència està duent a terme un total de 9 actuacions, concretament en els barrancs del Llop, Sant Jaume, Castellans-Forques, Solito, Codonyol-Arjub, Forques, Libori, Codines i Fondo i el barranc sense nom al costat de l’Hotel Carles III. Els treballs consisteixen en la retirada de graves i la redistribució de sediments, tot i que en alguns trams es retiraran arbres morts i acumulacions de vegetació que poden obstaculitzar el pas de l’aigua.

Els treballs en el barranc del Llop i en un sector del barranc de Sant Jaume per damunt de la N-340 ja han finalitzat. Les actuacions en el barranc de Sant Jaume dins de zona urbana i en el de Castellans-Forques estan en curs, i en els pròxims dies, es preveu iniciar els treballs en la resta de cursos fluvials afectats.

Afectacions a sistemes de sanejament

Els aiguats de començaments del mes de setembre van afectar, temporalment, la majoria de sistemes de sanejament de la comarca del Montsià i hi van provocar talls de llum i petites inundacions, però, un cop passat el temporal i restablert el subministrament elèctric, van tornar a funcionar amb normalitat.

No obstant això, els aiguats sí que van provocar danys a les depuradores d’Alcanar, les Cases d’Alcanar, Sant Carles de la Ràpita i Ulldecona que, mitjançant les actuacions del Consell Comarcal del Montsià i l’empresa explotadora, han pogut restablir el servei amb solucions provisionals. En les pròximes setmanes és previst dur a terme les actuacions definitives i revisar aquestes infraestructures, principalment la xarxa de col·lectors, que encara és inaccessible. La reparació dels danys es quantifica provisionalment en 130.000 euros

Recuperar els camins ramaders abans de l’inici de la campanya del cítrics

Els aiguats també van tenir un gran impacte en els camins veïnals d’accés a finques. Una part són camins ramaders, també anomenats lligallos, tot i que actualment el seu ús és agrícola. El Departament emprendrà la seva reparació perquè tornin a ser transitables per a l’inici de la collita dels cítrics, prevista a finals d’aquest mes. Aquestes actuacions es duran a terme als termes municipals d’Alcanar i, especialment, d’Ulldecona, en un total de 10 lligallos. Seran tasques d’arranjament adequades a les necessitats de cada camí. Es considerarà fins i tot la construcció d’un calaix de formigó en el pas del camí per un barranc i algun altre tram formigonat per pèrdua total de solera.

En total, es preveuen actuacions en aproximadament 14 km de camins en mal estat, però amb la possibilitat d’ampliar-les si durant aquestes actuacions de millora s’observen nous trams amb necessitats d’arranjament. El pressupost que s’hi destina són 135.000 €.

S’estan valorant les destrosses en camps i vivers

En l’àmbit estrictament agrícola, els cultius de cítrics de la zona s’han vist poc afectats i no es preveuen pèrdues en la collita. Sí hi ha hagut destrosses de diferent consideració en camps i en vivers. On l’aigua ha baixat amb violència, hi ha hagut pèrdues de sòl, de vegades acompanyades també d’arbres, o acumulació de terra i pedres en alguns terrenys. Pel que fa a estructures, tipus ombrejats, regs, suports de plantes i d’altres, on la força de l’aigua ha estat intensa s’han vist molt malmeses. Les zones afectades són Ulldecona, però especialment Alcanar, en tot el terme municipal i alguns terrenys de termes de poblacions veïnes. El Departament està fent una valoració dels danys, sobretot on han calgut actuacions i reparacions o reposicions importants. També s’estan estudiant totes les línies d’ajut a l’abast per assegurar la viabilitat futura de les explotacions.

Les Terres de l’Ebre, una comarca amb superàvit pluviomètric

Les Terres de l’Ebre viuen un superàvit pluviomètric destacat en el darrer any. Aquest fet és una anomalia si es compara amb la resta del país, on la sequera és greu o molt greu, especialment al nord-est (litoral i prelitoral de les comarques de la demarcació de Barcelona i Girona).

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

3 + 3 =

Últimes notícies