HomeAgriculturaAcci贸 Clim脿tica inicia aquesta setmana la campanya de vacunaci贸 enfront la llengua...

Acci贸 Clim脿tica inicia aquesta setmana la campanya de vacunaci贸 enfront la llengua blava en resposta als focus declarats

El Departament d鈥Acci贸 Clim脿tica, Alimentaci贸 i Agenda Rural iniciar脿 aquesta setmana una campanya de vacunaci贸 enfront la llengua blava per tal de minimitzar els efectes adversos d鈥檃questa malaltia. Aquesta campanya es podr脿 dur a terme gr脿cies a la compra d鈥檈merg猫ncia realitzada pel Departament que permetr脿 vacunar totes les ovelles i bovins de Catalunya. El pla de vacunaci贸 contemplar脿 iniciar la campanya en les comarques m茅s afectades per la malaltia aix铆 com en les comarques m茅s properes per tal d鈥檌ntentar frenar la seva expansi贸.

Els serveis veterinaris han confirmat nous casos de Llengua blava a un total de 19 explotacions de 8 comarques (Alt Empord脿, Baix Empord脿, Giron猫s, La Selva, Maresme, Osona, Ripoll猫s, Pla de l鈥橢stany) despr茅s de rebre les confirmacions del Laboratori Central de Veterin脿ria d’Algete. Aquests se sumen al cas ja detectat el mes de juny. Des de la direcci贸 general d鈥橝gricultura i Ramaderia s鈥檌nformar脿 p煤blicament dels nous focus que es puguin confirmar durant les pr貌ximes setmanes a trav茅s del web https://agricultura.gencat.cat/llenguablava.

El Departament a finals del 2023 va fer difusi贸 al sector dels focus m茅s propers de la malaltia i va recomanar la vacunaci贸 al sector. A l鈥檕ctubre es va comunicar la pres猫ncia del serotip 8 a la frontera amb Fran莽a i al novembre la pres猫ncia del serotip 4 a Ast煤ries i Cantabria, suposant aquests nous focus un apropament de la malaltia cap al nostre territori. El 10 de juny es va comunicar amb un av铆s massiu a l鈥檃plicaci贸 inform脿tica de gesti贸 telem脿tica ramadera (GTR) que utilitzen els ramaders, l鈥檈ntrada de la malaltia a Catalunya. I el dia 17 es va refor莽ar la informaci贸 amb l鈥檈nlla莽 a la web on hi ha tota la documentaci贸 necess脿ria i un apartat de preguntes freq眉ents.

La Llengua blava 茅s una malaltia v铆rica que afecta a remugants dom猫stics i salvatges, que es transmet d鈥檃nimal a animal a trav茅s d鈥檜n vector i no per contacte directe. Concretament es transmet mitjan莽ant algunes esp猫cies de mosquit del g猫nere Culicoides, per貌 que en cap cas afecta a les persones. La gravetat de la malaltia en els remugants varia en funci贸 de l鈥檈sp猫cie i el serotip. La carn, la llet i els productes derivats es poden consumir sense problema.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introdu茂u el vostre comentari.
Introdu茂u aqu铆 el vostre nom

32 + = 34

脷ltimes not铆cies