HomeEconomiaAcció Climàtica prepara una nova concessió per a cultivar cria de musclo...

Acció Climàtica prepara una nova concessió per a cultivar cria de musclo fora de les badies del Delta

La prova pilot per cultivar cria de musclo fora de les badies del delta de l’Ebre ha funcionat i el Departament d’Acció Climàtica treballa ja en una nova concessió perquè els aqüicultors puguen cultivar la cria fora de les badies, en un espai de 4 milions de m2 davant de la costa de l’Ampolla.

La prova pilot va consistir a sembrar al mes de gener 170 quilos de cria de musclo a la badia dels Alfacs captada a l’exterior de les badies, concretament a les gàbies de cultiu de peix ubicades a l’Ametlla de Mar. 

La llavor de musclo es va preparar en cordes i es va submergir en una musclera dels Alfacs per fer-ne el control de creixement i de supervivència. “S’ha comprovat que la llavor de musclo ha arribat a mida comercial en els terminis esperats, s’ha adaptat sense problemes a l’interior de les badies, i la qualitat del producte ha estat excel·lent, cosa que demostra la viabilitat del procés”, ha assegurat el director dels Serveis Territorials del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a les Terres de l’Ebre, Jesús Gómez. També el president de la Federació de productors de Mol·luscos del Delta de l’Ebre (Fepromodel), Álvaro Acero, ha valorat molt positivament la prova pilot: “El resultat és que n’ha sortit un producte bo, excel·lent, i de les característiques que requerix el musclo del delta de l’Ebre”.

La prova pilot s’emmarca en l’estratègia per aconseguir l’adaptació al canvi climàtic de la producció de mol·lusc del delta de l’Ebre, després de registrar en les darreres campanyes episodis de mortalitat de cria de musclo per l’augment de la temperatura de l’aigua a l’interior de les badies.

L’any passat es va morir el 100 % de la cria i els aqüicultors van haver de comprar tota la cria a fora per afrontar la campanya d’enguany. Davant esta situació, sector i administració van impulsar la prova pilot per assegurar una llavor de musclo de qualitat i constant per als pròxims anys.

A més, este sistema permet beneficiar-se de dos ubicacions amb característiques diferenciades: A l’exterior de les badies, la temperatura és més baixa a l’estiu i assegura la pervivència de la cria; a l’interior, amb unes bones característiques de fitoplàncton, les condicions de creixement i de qualitat de producte són excel·lents. “Amb això es vol assegurar que cada any hi haurà plena disponibilitat de llavor de musclo i que, a més, esta serà de km 0 produïda a mar obert però al costat mateix de les badies”, ha insistit Gómez.

Nova concessió

Un cop comprovada la viabilitat tècnica i econòmica de la cria de llavor de musclo a l’exterior de les badies, el departament d’Acció Climàtica s’ha posat a treballar ja en una nova concessió exclusiva de quatre milions de metres quadrats d’espai marí per a la captació de cria de musclo fora de les badies i que puga assegurar les necessitats de tots els aqüicultors del Delta. “Entenem que és la millor assegurança que podem fer al sector del musclo, assegurar-li que tots els anys tindran cria. Ara cada campanya és un patir i si es mor, l’han d’anar a buscar a fora. Amb este procés, la qualitat i la sostenibilitat del recurs el tenim assegurat”, ha insistit Gómez.

El sector té una demanda anual d’1,5 milions de quilos de cria de musclo cada any i l’espai permetrà la producció de fins a 2 milions de quilos. La concessió és “prioritària” per al Govern, segons Gómez. El termini amb què es treballa la concessió és d’uns 18 mesos, perquè és un tràmit complex amb diferents administracions competents implicades. Així i tot, des del Govern miraran d’escurçar-lo, o almenys, no dilatar-lo, com ha assenyalat el director territorial.

En esta línia d’adaptació al canvi climàtic, es continua treballant també en la millora de la gestió de l’aigua dolça a través de PIGADE i en la diversificació de l’activitat amb propostes com el cultiu d’algues. S’han fet proves de sembra en enciam de mar en diferents èpoques de l’any i diferents sistemes, i ara es vol passar a provar noves espècies, tant destinades a consum humà com al món de la cosmètica i la farmàcia. La idea és testar diferents espècies i varietats d’algues i adaptar els processos productius a les característiques tant interiors com exteriors de les badies.

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

52 + = 60

Últimes notícies