HomePolíticaAdam Tomàs lidera un mandat intens amb la mirada posada en el...

Adam Tomàs lidera un mandat intens amb la mirada posada en el benestar ciutadà

Fa sis anys des que la llista d’Esquerra a les eleccions municipals d’Amposta aconseguia posar fi a un mandat de CIU arrelat amb força a la ciutat. Els convergents van estar-s’hi 28 anys, al consistori ampostí, però el grup encapçalat per Adam Tomàs va desbancar-los, el 2015, amb una majoria absoluta d’11 regidors que es va repetir, superant totes les expectatives, l’any 2019. Fa dos anys les ampostines i ampostins van revalidar la confiança en l’alcalde, passant d’11 a 16 regidors al consistori. Una majoria absoluta històrica amb la qual prometien seguir treballant en tota la faena engegada: al programa portaven des de la recuperació del patrimoni històric i arquitectònic, l’eficiència energètica, la participació, l’habitatge, la transparència o la millora de les polítiques d’ocupació i empresa; punts que han anat treballant en un mandat intens marcat per la crisi de la covid-19.

“Vam decidir aturar tot allò no essencial. Som conscients que no complirem el PAM”

El coronavirus ha trasbalsat les prioritats municipals, havent de redirigir el focus cap a l’acompanyament i l’atenció a les persones afectades. “Ens hem trobat en la pitjor situació que hem viscut mai, per això vam decidir aturar tot allò que no consideràvem essencial”, deia Adam Tomàs, que afegia que “som conscients que no complirem el PAM, però hem posat tots els recursos en el benestar de la ciutadania”. Els primers dies de la pandèmia, des de l’Ajuntament van engegar l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania i l’Empresariat davant la covid-19, un ens que actuava com a engranatge de les ajudes del consistori i de les altres entitats públiques.

A banda, Tomàs, que va fer balanç dels dos primers anys de mandat en un acte organitzat pel Col·legi de Periodistes, destacava que durant aquest període no van fer EROs i ERTES; així com van avançar diners a les empreses que estaven fent les obres municipals; van crear ajudes per a les empreses i d’urgència social, augmentant les partides de pressupost en els àpats a domicili i el tiquet fresc. Davant la pregunta de si va tenir por, Adam Tomàs deia que no, però que en tot este temps “les administracions locals ens hem sentit soles”.

“L’Hospital Comarcal ha estat treballant sense llicència d’activitat”

A conseqüència de la pandèmia, l’exercici del 2020 va ser el que van tancar amb menys ingressos i romanent de la història del consistori, ingressant 1,2 milions d’euros menys del previst. “La foto puntual que ens deixa la crisi de la covid-19 és difícil de gestionar, però això no vol dir que la situació de l’Ajuntament siga preocupant”, aclaria l’alcalde. De fet, Tomàs detallava que actualment el deute municipal és del 42%, lluny del 75% que hi havia l’any 2015, quan va arribar a govern. Quant al pressupost del 2021, de 30 milions d’euros, explicava que “és un pressupost dinàmic” que posa el punt de mira en les ajudes, el Servei d’Atenció Domiciliària, el transport adaptat, el projecte d’habitatge públic, l’educació o, entre altres, les propostes de joventut.

Entre els projectes que han tirat endavant estos anys, el batlle explicava que s’han fet públics serveis com el gimnàs municipal, la residència d’avis o l’Hospital Comarcal, este últim del qual explicava que “estava funcionant sense llicència d’activitat, en la qual estem treballant”. Coses com esta, heretades de l’antic mandat convergent, el batlle deia que “els hi ocupaven bona part del temps”, però que abans de començar amb nous projectes veien urgent dixar enllestides les coses que s’anaven trobant, entre les quals hi havia també l’estat de les clavegueres o de l’enllumenat.

Altres projectes que s’han seguit treballant tot i la pandèmia han estat la recuperació de la Val de Zafán, l’ampliació del pati de l’Institut Escola Agustí Barberà o l’asfaltat de carrers i camins, així com l’ampliació del parc d’habitatge públic. Tomàs explicava que també han actuat com a gestors municipals per a “revertir la situació” i que noves empreses s’interessessen per portar els seus negocis a Amposta, treballant en subvencions sobre l’IBI o per la instal·lació de plaques solars.

L’Ajuntament té previst demanar un préstec de 6 M€ per a obres en equipaments municipals

Entre les transaccions més importants, l’alcalde destacava la venda de la nau de l’antiga Antaix, la de l’AMICA o la del Plus, així com altres moviments als polígons ampostins. Segons l’equip de govern, però, no només les empreses se senten atretes per la capital del Montsià, ja que Tomàs confirmava que “Amposta és una de les ciutats que més han crescut en els darrers anys”. Des de la mirada d’Esquerra, Amposta ha de ser un lloc amable i acollidor per viure i treballar, però destacaven orgullosos que “és també una ubicació de referència per al turisme esportiu, la cultura i l’oci”, fet que, confirmaven, revertix en els negocis locals.

D’altra banda, entre els projectes que s’han aturat hi ha el Casal de la Gent Gran, Lo Sindicat, l’Espai Dona o la renovació de l’enllumenat, que està en la cinquena fase. “Lo Sindicat, vam comprar-lo l’any 2015 i hem fet una rehabilitació integral de l’edifici”, recordava, afegint que “en cap cas és una obra que s’haja començat per dixar-la aturada, sinó que es pot veure tot allò que s’ha anat fent”. En referència al Casal de la Gent Gran és “una obra no recepcionada, que encara no té llum, ni mobiliari, ni el clavegueram i falta urbanitzar la zona del voltant”. En el Casal el consistori ha invertit dos milions, per la qual cosa Tomàs apuntava que “les coses s’han de fer bé, així que ho inaugurarem quan estiga acabat del tot i amb totes les llicències a punt”.

Mirant de reüll el futur amb l’esperança que es puga tornar a la normalitat aviat, l’alcalde explicava que l’Ajuntament té previst demanar un préstec de sis milions d’euros per a seguir endavant amb propòsits com la segona fase del mercat municipal o l’ampliació de la Biblioteca Sebastià Juan Arbó. Projectes a anys vista que obrien pas a la qüestió de si Adam Tomàs es presentaria a la reelecció d’aquí a dos anys. Contestava, tenint present el compromís que va fer per a només vuit anys, que “si ERC no té relleu i decidixen per unanimitat que em presente, m’ho plantejaré”.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 6 = 7

Últimes notícies