HomeSocietatAdjudicat l’estudi per a desenvolupar a la Terra Alta un sistema de...

Adjudicat l’estudi per a desenvolupar a la Terra Alta un sistema de transport públic a demanda

La Terra Alta posarà a prova el transport a demanda, una iniciativa que ja s’ha dut a terme en comarques com la Garrotxa o les Garrigues, per a afavorir l’arrelament i l’equitat territorial.

Es tracta d’una modalitat impulsada pel Departament de Territori -s’aplicarà a la Terra Alta com a priva pilot a petició del Consell Comarcal- en què els usuaris poden demanar que se’ls reculla, amb només 15 minuts d’antelació, a través d’una aplicació o per telèfon. Per contra, si no hi ha demanda prèvia en un punt concret, el minibús no s’aturarà i això agilitarà el servei. O, si no n’hi ha de cap manera, el bus no sortirà. És a dir, el sistema tindrà uns recorreguts i uns horaris establerts, però els serveis es presten si abans s’ha fet una reserva per part de l’usuari.

Per a definir les diferents rutes i possibilitats, el Departament de Vicepresidència ha encomanat un estudi, amb un cost 10.000 euros, que identificarà els fluxos habituals dels habitants de la comarca, dins i fora de la Terra Alta.

A diferència del transport convencional, el transport a demanda establix rutes “específiques” segons les necessitats dels usuaris. Com ha explicat la directora dels Serveis Territorials del Departament de Territori i Polítiques Digitals a les Terres de l’Ebre, Lidia Pino, els circuits establerts no seran gaire llargs, perquè, de fet, es mantindran les línies regulars que ja fan trajectes entre diferents comarques, però s’ajustaran a la demanda dels habitants, les necessitats dels quals s’identificaran també amb l’ajuda dels agents socioeconòmics i polítics de la Terra Alta.

Pino ha posat com a exemple que alguns municipis requerixen molta mobilitat cap a la capital comarcal, Gandesa, i des d’altres es necessita sobretot anar fins a Tortosa o Móra d’Ebre, o, fins i tot, a Vall-de-roures (Matarranya), per qüestions personals, sanitàries, professionals i formatives. L’hospital comarcal de Móra d’Ebre o l’Escola Oficial d’Idiomes de la capital riberenca serien dos punts de referència obligada de veïns i veïnes de la Terra Alta. “On es fa, funciona molt bé”, ha recordat la delegada del Departament a les comarques ebrenques.

 

Objectiu: millorar l’arrelament

La millora de la mobilitat és un dels factors determinants per a aturar el despoblament i sobretot fomentar l’arrelament en comarques com la Terra Alta, perquè les línies regulars, pel nombre d’usuaris que tenen, oferixen freqüències molt baixes i rutes que no poden unir nexes importants. Amb el transport a demanda es pot garantir més fluïdesa i concreció. Amb minibusos, amb una capacitat d’entre 9 i 12 passatgers, es podran crear línies noves o reforçar i matisar les ja existents.

“Què necessites perquè la gent visca aquí? Faena, habitatge i mobilitat, i la mobilitat està entre les nostres competències i hem d’intentar que siga un atractiu més. Mirem de reforçar este servei, de manera diferent, i comencem per la comarca que té menys població”, va explicar Pino

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

3 + 6 =

Últimes notícies