HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catEl Delta de l’Ebre al Parlament Europeu

El Delta de l’Ebre al Parlament Europeu

Una delegació d’actors del Delta, on hi havia representats la majoria dels “steak-holders”, inclosa la més gran organització ciutadana, van anar en una jornada de treball titulada “La defensa dels grans deltes europeus: l’Ebre, degradació i solucions”. Les jornades van ser organitzades pel grup parlamentari Renew Europe i el grup Liberal, en els quals van tenir presència política de Ciutadans, Socialistes i Unidas Podem. Entre els actors socials hi eren presents la Taula de consens i el Moviment de Lluita pel Delta de l’Ebre (MOLDE) i entre els econòmics van assistir membres de les comunitats de regants i l’empresa que gestiona les salines de la Trinitat (Infosa).

Durant la jornada es van exposar visions tècniques de les diferents solucions possibles. Una de les principals conclusions que es va arribar, és que amb els sediments que porta el riu o que pugui arribar a portar el riu modernament i tenint en compte la gran complexitat per fer que el riu arrossegui grans volums de sorres amb tots els embassaments i altres obstacles que té el riu. I és que generalment els rius arrosseguen grans volums de sediments en els moments de les grans avingudes on tota la plana deltaica quedava inundada. Avui dia és impensable deixar que el riu inundi tots els camps de cultiu i pobles deltaics, a més a més que totes les comportes de les preses no serien capaces de donar cabal suficient per a uns arrossegaments massius.

Un altre aspecte important a tenir en compte és la contaminació de molts d’aquests sediments. Avui dia tothom és conscient de la problemàtica que hi havia a l’embassament de Flix. Una acumulació històrica de més de cent cinquanta anys, de llots químics i deixalles radioactives que es van abocar al riu abans que la legislació ambiental fos tan restrictiva. Aquesta bomba de rellotgeria que restava latent al fons de l’embassament, va ser teòricament neutralitzada les passades dècades amb un dels processos de neteja ambiental més grans del món i més costosos. Però la neteja va ser en un únic embassament. Molts embassaments resten contaminats en el transcurs de l’Ebre, i la seva alliberació podria ser catastròfica pel medi ambient i la sòcio-economia. De fet, hi ha diversos embassaments aragonesos on el bany no es recomana i s’estudia la possibilitat de restringir l’accés de les persones.

El mar, reforçat per un canvi climàtic que magnifica tempestes i puja el nivell, avança desbocat sobre un Delta que es va compactant i el fa baixar de cota sobre el nivell del mar, i per si fossin poc aquests dos factors, li manquen i li mancaran sediments a causa dels molt necessaris embassaments. La conclusió que om arriba és que a banda de l’aportació de sediments per part del riu, s’hauran de prendre altres mesures per evitar la desaparició del Delta.

Molta gent creu inviable una gestió humana de la línia de costa per salvar el Delta. O potser creu que és massa cara i que paga la pena recular. Bé, doncs, ni és “molt molt car”, ni és una cosa nova que no s’hagi fet abans. Els Països Baixos porten fent gestió del litoral amb una combinació de mitjans que fa possible que el 40% de país estigui per sota del nivell del mar i fins i tot s’hagi guanyat terreny al mar. Moviments de sorres amb dragues marines són relativament poc costoses i la creació de motes serien unes accions imprescindibles per salvar el Delta de l’Ebre.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + 1 =

Últimes notícies