HomeAgriculturaAgricultura destina 2,1 MEUR als comitès de cogestió de la pesca i...

Agricultura destina 2,1 MEUR als comitès de cogestió de la pesca i a estudis sobre els bivalves i la truita irisada

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha aprovat ajudes a tres projectes desenvolupats per diferents centres d’investigació i universitats amb l’objectiu de promoure la transferència de coneixements entre investigadors i pescadors i la innovació en el sector de l’aqüicultura. Les ajudes, que pugen a 2.127.000 €, estan cofinançades en un 75% pel Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP) i en un 25% pel DARP.

Els projectes seleccionats per rebre estes ajudes han estat tres. Un, destinat a Fomentar un sector pesquer innovador basat en el coneixement científic a través de la transferència de coneixement entre científics i pescadors, ha estat promogut per l’Institut de Ciències del Mar. Esta iniciativa vol donar suport científico-tècnic als comitès de cogestió (per exemple, el del peix blau de l’Empordà nord, del sonso, del pop roquer a la Catalunya Central i el de les Terres de l’Ebre, del cranc blau, i el de la sèpia de les Badies de Pals i Roses) i fer una avaluació de l’estat de les pesqueres de les principals espècies comercials de la costa catalana (CGCAT). Estos objectius s’esperen aconseguir gràcies a accions conjuntes entre el sector pesquer i els científics i l’Administració catalana.

Els projectes seleccionats per Potenciar el desenvolupament tecnològic i la innovació en el sector aqüícola són dos: el Projecte REMBE, que tracta sobre Riscos emergents relacionats amb les mortalitats de bivalves al delta de l’Ebre, impulsat per l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), amb el qual es pretén avaluar els riscos d’origen químic i els d’origen microbià. Els resultats permetran prendre les mesures necessàries per a mitigar estes mortalitats. Estes mesures comprenen des de proposar canvis en relació amb el llistat dels productes emprats en el cultiu de l’arròs fins al maneig dels cultius de bivalves enfront de situacions d’aparició de nous patògens.

L’altre projecte subvencionat és TRUITAMUC, de la Universitat de Barcelona. Esta proposta consisteix en el desenvolupament d’una eina “no invasiva” i innovadora de monitoratge del cultiu intensiu de truita irisada per mitjà dels bioindicadors del mucus epidèrmic. Les superfícies mucoses (en pell, brànquies i intestí) dels peixos constitueixen la primera línia de defensa contra la infecció patògena, a més de participar en un ampli espectre d’altres processos fisiològics molt importants com ara l’absorció de nutrients, l’osmoregulació, la respiració, la locomoció o l’excreció de residus. En el mucus epidèmic, s’han diferenciat molècules indicadores (bioindicadors) de l’estat nutritiu, fisiològic i defensiu que són de determinació fàcil, ràpida i econòmica.

Amb esta convocatòria, es consolida la iniciativa de la Direcció General de Pesca i Afers Marítims de fomentar la innovació en els camps de la pesca i l’aqüicultura i afavorir la col·laboració entre científics i sector pesquer amb un total de 4.288.899 € atorgats per a estes iniciatives des de l’inici del FEMP, l’any 2017.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

4 + 4 =

Últimes notícies