HomeSense categoriaAgrofruit Export entra en procés de liquidació

Agrofruit Export entra en procés de liquidació

ACN Tortosa .- Agrofruit Export, que havia estat la principal empresa exportadora de cítrics de Catalunya, no ha iniciat la campanya de cítrics d’enguany i ha entrat en fase de liquidació.

 

El jutjat mercantil número 1 de Tarragona va reactivar, l’1 d’octubre passat, el concurs de creditors que l’empresa de Tortosa havia superat el 2016. El nou administrador concursal ha engegat la fase de liquidació i també s’ha activat, aquest dilluns, un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) d’extinció per a la cinquantena de treballadors fixes discontinus que esperaven iniciar la campanya.

Al setembre, quan l’empresa no va els va cridar a treballar, una vintena de d’empleats ja van presentar una demanda d’extinció de contracte per preservar els seus drets laborals.

Agrofruit Export esperava la injecció de capital a través d’un nou soci o la possibilitat d’arrendar les instal·lacions però cap de les dos operacions han prosperat. Això ha provocat que es reactivi el concurs de creditors per incompliment del conveni, que van signar el 2017.

 

L’empresa va superar el primer concurs, obert el 2013, quan es va destapar una acumulació de deutes de més de 50 milions d’euros, i un patrimoni net negatiu d’uns 30 milions més. El seu exgerent havia ocultat, suposadament, 15 milions d’euros de pèrdues amb una facturació fictícia. El cas es va destapar arran de l’operació policial Àgora. 

 

Al gener passat, els treballadors ja van amenaçar amb una vaga indefinida perquè se’ls devien moltes mensualitats, tot i que cobraven amb retards de fins a tres mesos. La vaga es va desconvocar després d’una mediació del Departament de Treball i el comprimís d’Agrofruit Export de reduir els terminis de pagament de les nòmines. Els acords, però, com han explicat des del sindicat UGT de les Terres de l’Ebre no es van complir i el tancament de l’empresa semblava “la crònica d’una mort anunciada”. “No és una situació sobrevinguda”, ha lamentat el secretari general del sindicat a l’Ebre, Valentí Marín. 

De fet, una vintena de treballadors, veient que l’empresa mantenia aturat l’inici de l’actual campanya de cítrics, van recórrer al sindicat UGT per presentar una demanda d’extinció de contracte, una tràmit que als treballadors fixes discontinus els assegurava no perdre els seus drets laborals si l’empresa acabava tancant, com està passant. “La desinformació ha estat total”, ha criticar Marín.

Aquest dilluns, el nou administrador concursal ha engegat un ERO d’extinció per a tots els treballadors i s’ha posat a negociar-lo amb el comitè d’empresa. No es descarta que els treballadors acabin cobrant les indemnitzacions a través dels Fons de Garanties Salarials (FOGASA). 

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

3 + 2 =

Últimes notícies