HomeSocietatAlcanar i Roquetes, governats per ERC, denuncien que els ajuts pels aiguats...

Alcanar i Roquetes, governats per ERC, denuncien que els ajuts pels aiguats del 2018 només els cobriran una petita part del que esperaven rebre

Dels 4,23 MEUR d’ajuts que l’Ajuntament d’Alcanar esperava rebre per reparar els danys dels aiguats del 2018, només en rebran 815.000 euros. La resolució provisional d’aquestes subvencions ha descartat més de la meitat dels 52 camins malmesos: uns perquè necessitaven reparacions d’apedaçament, altres perquè són de terra i també aquells que no es consideren de titularitat municipal. Des de l’Ajuntament canareu adverteixen que no poden entorpir la campanya de recollida dels cítrics que comença per complir amb els 18 mesos que es donen per executar les obres que els han aprovat. També lamenten que no s’hagin inclòs a les ajudes els camins de terra, els més malmesos i per als quals es preveia una millora amb asfalt o formigó.

“És una obvietat que alguna cosa no ha funcionat. Fa temps que demanem una reunió a tres bandes, entre els alcaldes, els tècnics i la subdelegació i la Generalitat però no s’ha produït”, denuncia l’alcalde d’Alcanar, el republicà Joan Roig. Com ha detallat la regidora d’Urbanisme d’Alcanar, Ivette Fibla, la primera estimació dels desperfectes causats pels aiguats el 2018 als camins rurals del municipi es va quantificar en 8,47 milions d’euros. Hi havia 52 camins malmesos. Transferits els ajuts per finançar la meitat del cost de reparació, es van presentar les sol·licituds, el passat mes de juny, al Govern. Poques setmanes després, un requeriment demanava al consistori d’Alcanar que dividís el projecte en unitats d’obra que fossin objecte de licitació. La memòria inicial es va dividir en 10 sol·licituds sota el criteri tècnic de aglutinar els camins en cinc sectors i segons el tipus de pavimentació que calia reparar. Això va suposar que 12 dels camins quedessin exclosos de la petició, ja que necessitaven reparacions d’apedaçament que no contemplaven les bases.

D’altra banda, la regidora d’Urbanisme ha explicat que 3 de les sol·licituds se’ls han denegat perquè no s’atribueix la titularitat a l’Ajuntament d’Alcanar – afecten 1,7 MEUR dels que havien demanat-. Alcaldia va enviar el 10 de setembre un escrit a la delegació del Govern ebrenc perquè els aclareixi qui n’és el titular. “Si sabem quina administració n’és competent, demanarem que es responsabilitzin del manteniment i de l’arranjament”, ha apuntat Fibla. Finalment, la resolució provisional ha denegat ajuts per a 18 dels camins malmesos.

En relació als camins de terra, també s’ha queixat en el mateix sentit l’Ajuntament de Roquetes, que en un comunicat ha lamentat igualment que en el seu cas la resolució dels ajuts “no s’adequa a la memòria valorada que en el seu moment va tramitar l’Ajuntament i que ascendia a 154.924,25€ amb motiu de l’arranjament, reposició o restitució de camins municipals malmesos pels aiguats del 2018”. La Comissió de Valoració, a través del Departament de Presidència de la Generalitat, ha reconegut danys només per valor de 38.885,36€ de la qual si se’n subvenciona el 50%, com es va comprometre l’Estat, en quedaran 19.442,68€. On s’ha quedat la promesa del Subdelegat del govern espanyol a Tarragona [el socialista Joan Sabaté]? On s’han quedat les paraules del Delegat del govern de la Generalitat a les Terres de l’Ebre [Xavier Pallarès, de JxCat]? El govern local d’ERC a Roquetes ha transmés que les obres excloses dels juts ho han estat perquè no són considerades d’inversió en tractar-se de camins de terra: “Des de quan l’arranjament, reposició parcial o total, o restitució dels camins municipals -de terra a la major part del terme municipal- no són obres d’inversió, quan des de la intervenció municipal així s’indica i ho fa constar explícitament amb l’aplicació econòmica corresponent?”, es pregunta la nota.

Per acabar d’adobar el malestar, l’Ajuntament d’Alcanar ha advertit que també es trobaran amb dificultats per executar les obres aprovades en el termini de 18 mesos que fixa el conveni. Els camins que s’han de reparar donen accés a les explotacions agràries i la campanya de recollida dels cítrics es podria veure afectada.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

50 + = 53

Últimes notícies