HomeSocietatAlcanar promou la detecció i la lluita contra la plaga del cotonet...

Alcanar promou la detecció i la lluita contra la plaga del cotonet de les Valls

ALCANAR // Fa uns mesos es va detectar a Alcanar la plaga de Delottococcus aberiae, anomenat cotonet de les Valls o de Sud-àfrica, un pseudocòccid originari de l’Àfrica subsahariana. És una espècie polífaga que ataca totes les espècies de cítrics i que també pot afectar l’olivera, la perera, el caqui… A Europa, es va detectar per primera vegada a Benifairó de les Valls (Camp de Morvedre) l’any 2009. Durant els darrers anys, s’ha dispersat per la zona citrícola valenciana i recentment també s’ha detectat en conreus de caqui.

A Catalunya, es va detectar l’any 2018 al municipi de Tortosa. De llavors ençà, s’ha detectat en diverses zones productores del Baix  Ebre i el Montsià. Aquesta plaga provoca la deformació dels fruits des de molt menuts, la disminució del seu diàmetre i l’afebliment de l’arbre per la succió de saba, i produeix una gran quantitat de melassa.

Actualment, s’estan iniciant cries i amollades del parasitoide Anagyrus aberiae, nadiu de la zona d’origen de la plaga, amb l’objectiu de controlar les poblacions del cotonet a través de la lluita biològica amb un depredador natural.  L’objectiu d’aquesta amollada és fer seguiment i observació de l’adaptació i el desenvolupament del parasitoide A. aberiae a la nostra zona i observar el grau de parasitisme i d’eficàcia que té sobre el cotonet de Sud-àfrica. 

Atès que és una plaga d’aparició recent en la nostra citricultura, els objectius han de ser la ràpida detecció per a evitar que es dispersi i la reducció de la incidència als llocs on actualment és present. Per aquest motiu,  el departament d’Agricultura a les Terres de l’Ebre demana que, en cas de detectar-lo, cal posar-se en contacte amb els tècnics de referència.

A més, des de la Generalitat de Catalunya es recomana porta a terme mesures de bioseguretat i higiene per a evitar la propagació de la plaga, així com mesures específiques en parcel·les infestades, en magatzems de confecció que reben fruita de zones infectades i en vivers, per tal d’evitar la seua propagació. A l’apartat d’avisos de la secció agricultura del web municipal es troba tota la informació detallada.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

58 + = 65

Últimes notícies