HomeCultura‘Alcarràs’ i ‘Lamb’, entre les quaranta projeccions de la setena edició...

‘Alcarràs’ i ‘Lamb’, entre les quaranta projeccions de la setena edició de mónFILMAT

Del 2 al 10 de juliol torna el Festival Internacional de Cinema i Paisatge, mónFILMAT, amb un total de dotze llargmetratges i 28 curtmetratges, que es podran veure en cinc espais diferents de les Terres de l’Ebre.

Esta setena edició recupera el 100 % de la presencialitat, després de dos anys celebrant-se amb restriccions i, també, en línia, a causa de la pandèmia, i s’estén a altres espais singulars, a banda del Casino i la plaça Mari Chordà, davant Lo Pati d’Amposta, com el FabLab situat al Sindicat, però, també, a l’Absis de la Catedral de Tortosa i al Mirador de la Guardiola de la Ràpita.

En este sentit, Aida Boix, directora de Lo Pati – Centre d’Art de les Terres de l’Ebre, assenyala que “a MónFILMAT ens agrada la idea de projectar cinema en espais singulars on mai se n’ha fet i també en aquells espais on antigament se’n feia, amb la intenció de recuperar-los d’alguna manera”.

Com cada any, “el paisatge ha de ser el motor de la història, esta és la directriu del festival”, assenyala el programador de mónFILMAT, Xavier Miró, que afegix que, enguany hi haurà projeccions que orbitaran al voltant del concepte de muntanya, ja que ha estat el leitmotiv escollit per a esta setena edició.

L’encarregada de donar el tret de sortida del certamen cinematogràfic serà Lamb, l’últim treball de Valdimar Jóhannsson, que va guanyar la darrera edició del Festival de Cinema de Sitges en la categoria de millor pel·lícula i millor actriu, protagonitzada per una parella que viu aïllada amb el seu ramat de xais, i que és una faula sobre la maternitat, sobre tot allò que ens fa humans i el que ens diferencia de la resta d’animals, ambientada a la muntanya d’Islàndia.

Un altre dels plats forts -i cloenda del certamen- serà Alcarràs, el film de Carla Simón, guardonada amb el Premi a la Millor Pel·lícula al Festival de Berlín, que ha batut rècord a les taquilles dels cinemes i que és una història costumista que ens parla de la supervivència del sector agrícola encarnada en una família de pagesos de Lleida.

També es recuperarà The Juniper Tree, el primer debut de Björk a la gran pantalla, un film de principis dels anys 90 de Nietzchka Keene, convertit en una pel·lícula de culte i que és una història de bruixes traslladada a l’edat mitjana islandesa en què dos germanes busquen una llar que les aculla i les accepte.

D’entre la resta de llargmetratges, destaca Destello Bravío, el debut d’Ainhoa Rodríguez i una de les notes innovadores del darrer festival de Màlaga; la producció catalana Libertad, de Clara Roquet, guanyadora del Goya a millor direcció novella i també a millor actriu secundària; Duo, de Meritxell Colell, la continuació de Con el viento, visionada a mónFILMAT 2018, que ara reflexiona al voltant de la parella i que comptarà amb la presència de la directora; La Cima, d’Ibon Comenzana, una producció hispanofrancesa sobre la història entre dos escaladors a la base de l’Annapurna; i Aftersun, l’últim treball de Lluís Galter, una pel·lícula de suspens i de nostàlgia de la infantesa perduda.

Els infants també podran trobar el seu espai al festival amb Bon dia Món, una proposta d’animació en stop-motion feta amb titelles de paper maixé, d’Anne-Lise Koehler i Èric Serre. Amb tot, Miró ha destacat que, en esta edició, “hem aconseguit la paritat entre produccions dirigides per hòmens i per dones”.

La setena edició de mónFILMAT també comptarà amb la presència d’autors de les Terres de l’Ebre, per tal que siga una plataforma de difusió de les seues obres. Així, es visionarà L’espill, del director calero Mario Pons, que mostra fragments de vida comuns, amb drames, dualitats, amor, reivindicació i denúncia, a partir de l’exili d’Hilaire Arasa; i, també, el curt documental Oda a la Roca, del director deltebrenc Jaume Cebolla, que reflexiona sobre l’experiència vital d’escalar.

La plaça de l’Absis de la Catedral de Tortosa acollirà, el divendres 8 de juliol, la projecció de Flee, una multipremiada pel·lícula danesa d’animació sobre un refugiat de l’Afganistan que explica la seua història i la de milers de persones que arrisquen la seua vida per a buscar un futur més digne a Europa; i l’endemà, el festival es traslladarà fins al Mirador de la Guardiola de la Ràpita per a programar una selecció de cinc curts del Festival Internacional de Cinema de Menorca i recuperar, així, la invitació de festivals al certamen. “En esta edició recuperem el mónFESTIVAL, i comptarem amb Tariq Porter, el programador del certamen cinematogràfic de Menorca, perquè ens explique com són i què fan, i que ens permetrà mostrar el talent creatiu de les Illes Balears”, explica Miró. D’altra banda, enguany s’hi han presentat un total de 300 curts, una vintena dels quals han estat escollits i s’han agrupat en temàtiques: mónANIMAT, mónFAUNA i mónMUNTANYA.

A més a més, també es recuperen les activitats d’interacció entre autors i públic, per la qual cosa s’ha convidat alguns dels directors de les projeccions i es promouran activitats gratuïtes paral·leles obertes al debat, amb un tast de vins, que anirà a càrrec de Lo Celler, i dos esmorzars preparats per Dolços Alemany.

“Allò que diferencia un festival com mónFILMAT d’anar al cine és que tens accés a films que, de vegades, a les grans pantalles, no es projecten; i, d’altra banda, hi ha este fet social a l’entorn d’una pel·lícula, ja que quan surts del cinema pots comentar-la amb el teu acompanyant”.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

8 + 1 =

Últimes notícies