HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catAlguna cosa està canviant a les Terres de l'Ebre

Alguna cosa està canviant a les Terres de l’Ebre

De les Terres de l’Ebre en diem terra de cruïlla, ja que hi conflueixen diferents camins, pobles, cultures, músiques, llengües, maneres de pensar, d’actuar i de viure. Aquesta situació hauria d’aportar positivitat a la gent i al territori. Nord de Castelló, la Franja ajuden en la diversitat, agermanament i riquesa del nostre enclavament. Però aquesta cruïlla també ens deixa altres comportaments com la de deixadesa i aïllament per part dels que ens envolten per estar als extrems de les seves terres. Per descomptat ho dic per l’estat econòmic i empresarial de la zona.

D’entrada, dir-vos que per moltes empreses és més fàcil establir-se fora de les Terres de l’Ebre i Catalunya per qüestió de permisos i burocràcia. Les administracions de les altres Comunitats Autònomes són més blanes i permissives amb la implantació de noves indústries.

Com a segon exemple, el que va succeir a finals dels anys setanta i principis dels vuitanta on diverses empreses com ara la Ford van temptejar el tarannà de les nostres terres per establir-se, però la por d’alguns empresaris i polítics del “Règim” ho van veure com una amenaça d’augment de salaris i pèrdua dels seus treballadors que tenien explotats deixant així les seves butxaques plenes i amb forats les dels treballadors.

Finalment, i com a exemple concloent exposar-vos un fet que durant molts anys no ha jugat a favor del món empresarial de les Terres de l’Ebre. Del Coll de Balaguer fins a l’Aeroport de Castelló, l’autovia A7 deixa de tindre el doble carril. El transport de carretera, tan essencial per la mobilitat dels productes agrícoles i fabricats als nostres polígons ha estat un pal a la roda.

Si amb totes aquestes contrarietats ens hem sortit, segur que podem tirar molt més endavant.

Soc del parer, tot i que hem tingut molts obstacles, que les coses estan canviant. Els últims anys hem aconseguit una reserva de la Biosfera que ben gestionada i amb  la difusió adequada ens portarà més beneficis per als productes cultivats als conreus i al sector turístic,l’Àrea 5G de Catalunya a la Ribera d’Ebre, l’empresa recentment implantada Florette, i la que pròximament ho farà, Kronospan. Com diu la dita “Faena a la porta, Déu la porta” Aquesta atracció del bon moment farà que altres empreses s’interessin amb la terra de cruïlla. Cal insistir amb la fortalesa que han demostrat dins la pandèmia tota la resta d’empresàries i empresaris per suportar aquesta crisi.

I a conseqüència dels fets i no pot ser de cap manera més, crearem riquesa, el talent el deixarem marxar per acabar d’enriquir-se, però el recuperarem perquè aquí ho tenim tot i millor.

Sisco Besalduch
Sisco Besalduch
Professor de Formació Professional
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 58 = 68

Últimes notícies