HomeTerres de l'EbreAlliberen més de 1.100 exemplars de ciprínids autòctons a l'embassament de la...

Alliberen més de 1.100 exemplars de ciprínids autòctons a l’embassament de la Palma d’Ebre

RIBERA D’EBRE // El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha realitzat l’alliberament de 1.115 exemplars de ciprínids autòctons a l’embassament de la Palma d’Ebre. Concretament s’han alliberat 123 exemplars de bagra (Squalius laietanus), 92 de barb de l’Ebre (Luciobarbus graellsii), i 900 exemplars de madrilla (Parachondrostoma miegii).

Els alliberaments tenen com a objectiu recuperar i millorar les poblacions actualment en declivi d’estes espècies, i fomentar-ne la pesca recreativa sostenible, que històricament ha estat més enfocada a la pesca de la truita comuna (Salmo trutta).

Cal recordar que a tota Catalunya la pesca de les espècies de ciprínids autòctons es realitza exclusivament en la modalitat sense mort. Això vol dir que un cop extret el peix de l’aigua s’ha de retornar amb vida al riu o embassament.

 

Pla pilot de producció de ciprínids autòctons

El Pla es va iniciar el 2014 arran del creixent interès de la pesca de ciprínids i de la davallada de les seves poblacions. Durant els primers anys es van anar fent proves orientades a tenir un estoc de reproductors estabulats a la piscifactoria per poder produir nous individus a partir d’aquests, i fins i tot es va aconseguir realitzar algun petit alliberament.

 

Actualment el pla pilot contempla dos línies d’actuació la obtenció d’exemplars procedents de rescats que es realitzen principalment en rius que durant l’estiu s’assequen. En estos llocs s’hi actua per tal de rebaixar la càrrega d’exemplars i evitar així una mortalitat massiva. Els exemplars són traslladats a la piscifactoria, on s’hi mantenen fins que assoleixen la mida idònia per alliberar-los, i la captura d’exemplars reproductors durant l’època de reproducció, induint les femelles per a què expulsin els òvuls, fecundar-los amb l’esperma dels mascles i traslladar els òvuls fecundats a la piscifactoria. Un cop eclosionen, els alevins s’hi mantenen fins que assoleixen la mida desitjada.

A part d’aquestes dos línies d’actuació, des del 2018 ha sorgit una tercera via de producció d’exemplars, i és que els exemplars reproductors de bagra i madrilla s’han reproduït de forma espontània a les instal·lacions de la piscifactoria. 

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 26 = 35

Últimes notícies