HomeSocietatAlliberen un miler de peixos rescatats del riu Siurana a la llacuna...

Alliberen un miler de peixos rescatats del riu Siurana a la llacuna de Riba-roja d’Ebre

Un miler de peixos rescatats del riu Siurana han estat alliberats aquest dimecres al migdia a la llacuna de Riba-roja d’Ebre (Ribera d’Ebre). L’acci贸 es fa per salvar exemplars de madrilla, bagra i barb de tolls que s’estan assecant del curs final del Siurana per la falta de cabal hidrol貌gic i, alhora, reintroduir aquestes esp猫cies en zones del riu Ebre. Els peixos s’estaran uns dos anys en aquest 脿mbit, fins que hagin agafat una mida m茅s gran i ja siguin reproductors. La iniciativa la duu a terme el Grup Natura Freixe juntament amb Forestal Catalana i l’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre, que ha recuperat unes llacunes al costat del riu.

Les altes temperatures de l’estiu i el quasi nul cabal del riu Siurana en alguns trams fa que aquestes esp猫cies en perill d’extinci贸 a la zona estiguin especialment amena莽ades. El recompte que han fet els t猫cnics ha constatat que han rescatat 700 madrilles, un centenar de bagres i 50 barbs de la zona del Masroig (Priorat). “La madrilla al tram final de l’Ebre 茅s escassa i tot el sistema dels afluents serveix com a reservori“, ha explicat Santiago Bateman, t猫cnic de conservaci贸 i projectes del Grup Natura Freixe.

La llacuna en la qual s’han alliberat no est脿 connectada amb el riu. Aquest aspecte 茅s un dels que s’ha tingut en compte a l’hora de seleccionar l’espai, ja que es buscava un indret en el qual els peixos no tinguessin depredadors. Especialment el silur, que ha fet disminuir els exemplars de moltes esp猫cies. “La idea 茅s que serveixi com un punt temporal perqu猫 segueixin amb el seu cicle de vida, a茂llats de les interaccions amb altres esp猫cies i que puguin assolir una mida m茅s gran com a reproductors per tornar-los al tram final de l’Ebre o al Siurana, quan les condicions hidrol貌giques siguin millors“, ha destacat Bateman.

Des del 2019 en aquesta zona a tocar de l’Ebre han pogut recuperar llacunes. Es van excavar l脿mines d’aigua que hi ha sota el meandre en una superf铆cie en la qual hi havia crescut canya asi脿tica. L’objectiu era eliminar aquesta esp猫cie ex貌tica i a la vegada crear un h脿bitat transitori aqu脿tic que serveixi com a punt temporal per fer trasllats de peixos. Es tracta d’una iniciativa municipal que ha comptat amb el suport econ貌mic de la Generalitat. Enguany s’ha excavat una segona llacuna, en la qual s’hi han abocat els peixos, i que ha tingut un cost global de 30.000 euros.

Com a ajuntament ens omple d’orgull perqu猫 es poden reintroduir tres esp猫cies que aqu铆 ja no hi eren. Amb el pla pilot, a veure si podem repoblar part del riu, a banda de retornar-los al Siurana“, ha indicat Llu铆s Busom, regidor de Medi Ambient del municipi. La principal causa de desaparici贸 d’aquestes esp猫cies s贸n “els grans depredadors“, com el silur, per貌 les preses que hi ha durant el curs del riu tampoc hi han ajudat: “la madrilla i el barb volen aigua corrent i fresca“, ha valorat.

A la vegada, el consistori tamb茅 ha col路locat unes caixes que serveixen com a nius de diferents varietats d’aus, com la cigonya, el mussol, o el rat-penat, entre altres. Busom ha exposat que confien que els ocells ajudin a tenir controlades les poblacions de mosquits i altres insectes en un espai que el consistori espera que rebi visitants que vulguin estar en contacte amb la natura.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introdu茂u el vostre comentari.
Introdu茂u aqu铆 el vostre nom

+ 18 = 26

脷ltimes not铆cies