HomeMedi AmbientAMPLIACIÓ · Aragonès inaugura els dos aerogeneradors més potents de Catalunya entre...

AMPLIACIÓ · Aragonès inaugura els dos aerogeneradors més potents de Catalunya entre protestes veïnals

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha engegat de manera simbòlica dos nous aerogeneradors al Perelló (Baix Ebre). És segona fase de la central La Collada, amb els dos molins més potents de Catalunya (7,5 MW). Fan 200 metres d’altura, 50 més que el gran molí del Perelló, que va inaugurar l’expresident José Montilla, el 2008 a la mateixa zona i que havia estat el més gran del país (central la Collada I). Aragonès ha destacat que “es desencalli” la paràlisi que patia la implantació eòlica amb l’ampliació i posada en marxa de 4 parcs les últimes setmanes (35 aerogeneradors). Desenes de manifestants d’entitats d’afectats per aquests projectes li han entregat una carta i l’han acompanyat amb pancartes xiulets i crits durant la visita.

Mig centenar de veïns i membres de diverses associacions contràries a la nova implantació eòlica al Perelló, Rasquera i Tivissa, entitats com Cova de la Massa, Salvem el Burgar, plataforma Salvem Fullola i la Mola, STOP Vandellòs II i Tivissa Sud i també el GEPEC-EdC han entregat una carta al president on, a més d’ironitzar sobre les poc habituals visites “del molt honorable” al territori, adverteixen el cap de l’executiu que “no existeix al Perelló una perfecta convivència entre els molins i la ciutadania”.

Aragonès ha estat rebut amb pancartes i xiulets i crits “d’així no!” a les portes de l’Ajuntament del Perelló, on a primera hora del matí li han fet una recepció oficial i ha signat el llibre d’honor. Després s’ha dirigit al parc eòlic de la Collada on ha posat en marxa simbòlicament els dos nous molins, de 200 metres d’altura i 7,5MW de potència. Amb ells es completa el projecte inaugurat el 2008 amb l’aerogenerador ‘Montilla’, el primer molí de grans dimensions que va funcionar a Catalunya i que va inaugurar també el president de la Generalitat, José Montilla, de qui ha agafat el nom popularment.

Implantació eòlica activada

Aragonès ha destacat que s’hagi acabat amb “la paràlisi d’implantació eòlica” que patia Catalunya els últims deu anys. A més de la segona fase de la Collada del Perelló i la posada en marxa d’un parc eòlic a Lleida (de 20 aerogeneradors), també hi ha 13 aerogeneradors de Naturgy en proves a la Terra Alta, un total de 35 nous molins en funcionament. El Govern ha autoritzat dos nous parcs de 18 molins que podrien entrar en funcionament enguany i tenen deu centrals eòliques més en tràmits.

El president de la Generalitat ha assegurat que se n’han de fer “arreu del país” i “aprofitar totes les oportunitats” que hi havia, “desencallant projectes” perquè es posi el país “al dia” en la producció d’energies renovables. “Iniciem un nou cicle i deixem enrere deu anys d’estancament“, ha subratllat el cap de l’executiu. “Hem superat el punt d’inflexió i es posen les bases per fer un important salt endavant en termes de producció d’energia verda“, ha afegit des del Perelló, municipi pioner en producció d’eòlica.

De fet, el president Aragonès ha agraït a les Terres de l’Ebre “el compromís” que han assumit des de fa “molts i molts anys, i ara també“, per facilitar que tot Catalunya tingui energia elèctrica “cada vegada que pitgem un interruptor“. Tot i això, el president ha defensat que “el model de transició energètica” per aconseguir la “neutralitat” d’emissions el 2050, ha de ser “distribuït“, i que s’ha creat una taula de diàleg social de les energies renovables “per trobar equilibris entre tots els territoris del país“. De moment, es continuen posant en marxa parcs eòlics “allà on la terra els surt barata“, com denunciant des de l’associació Cova de la Massa.

Diàleg amb els afectats

De fet, la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha convidat els afectats i ecologistes que han protestat a les portes del consistori, al parc eòlic i al centre de recepció de la promotora eòlica, a reunir-se i avaluar plegat els futurs projectes que amenacen la zona del Burgar i de les muntanyes de Tivissa (Ribera d’Ebre), on molts veïns veuen amenaçats els seus negocis i projectes de vida. “Els estan espantant posant molins de 200 metres a menys de 150 metres de casa seva. Així, portar una vida relativament normal és bastant difícil“, ha denunciat el president de l’associació Mas de la Massa, David Rosselló.

L’entitat espera un estudi de la UB que demostrarà l’impacte negatiu en la creació de riquesa que tenen les instal·lacions eòliques al territori. També s’ha recordat que les compensacions públiques i privades que fan les promotores són ridícules. Rosselló ha recordat que per un parc eòlic de 12 molins a la Terra Alta, un ajuntament ingressa 200.000 euros, quan per la mateixa instal·lació a Alemanya ingressaria 4,5 milions d’euros. “Algú aquí no sap com fa els números o sap molt bé com els fa“, ha recriminat el representant de Cova de la Massa.

Contenciós administratiu

Els manifestants també han criticat que Aragonès inauguri un parc eòlic del qual les obres i els tràmits han estat reiteradament denunciats i recorreguts per les entitats ecologistes. Actualment, té un recurs contenciós administratiu presentat per un particular, admès a tràmit, als jutjats de Tarragona. L’Ajuntament va parar les obres per estudiar si la llicència estava caducada però finalment va autoritzar que es reprenguessin a l’abril de l’any passat. Tot i el recurs de reposició del GEPEC-EdC i el contenciós, les obres s’han finalitzat i els molins produeixen energia.

L’afectat que ha presentat un recurs administratiu és Vicenç Guixà, que té una caseta a 120 metres d’un dels dos nous aerogeneradors de la Collada II. “No és agradable, sobretot és el soroll, que se’t posa a dins, que et va donant voltes tot, les ombres. Sembla que visquis en un polígon industrial, sempre hi ha aire i aquest soroll de turbina, ‘bum-bum-bum’, és molt molest i no dona moltes ganes de quedar-t’hi“, ha contat. Guixà també ha assenyalat “la destrossa” que han suposat les obres per al paisatge, “que ha quedat esbudellat” i ha estat “traumàtic“.

Guixà confia que la justícia valori “les irregularitats en la tramitació” d’un projecte que va començar fa 18 anys i està disposat a “arribar fins al final” per demostrar-ho. “No hi va haver prou força per aturar-los i volem esclarir aquest fet“, ha advertit.

Font d’ingressos i forma de vida per al Perelló

Per la seva banda, l’alcaldessa de Perelló, Maria Cinta Llaó, ha celebrat que continuï la implantació eòlica al poble, on ja tenen una setantena de molins de vent des de des de fa dues dècades i ha defensat que les energies renovables “s’han de veure com una font d’ingressos i com la forma de viure de la gent del Perelló“. L’alcaldessa ha assegurat que de manera directa i indirecta “moltes famílies del poble” viuen de l’energia eòlica. “Ben planificat tot, pot i ha de conviure, molins, natura, agricultura i turisme. Es pot fer i és possible“, ha reivindicat.

Llaó ha contat que el municipi té el recurs del vent i “que no sabien què fer-ne” fins que el 1999 es va obrir la primera central eòlica. Ha defensat que els aerogeneradors estan integrats “en el seu paisatge“, que els veïns “estan acostumats a conviure-hi” i que ha permès millorar la conservació dels camins i la prevenció d’incendis. L’alcaldessa del Perelló ha assegurat que “no es pot viure ja de la terra com agradaria” i que l’apicultura –un altre dels principals sectors econòmics del municipis- viu “un moment crític“, i ha advocat als pobles “a ser valents” i contribuir amb part dels seus termes municipals en la transició energètica i la implantació d’energies renovables.

La Collada II

El CEO de Eòlica del Perelló, l’empresa promotora del parc eòlic la Collada II, Jorge Córdova, ha detallat que els dos molins de 7,5 MW de potència generaran energia per abastir 6.800 llars. Córdova ha reconegut que han hagut de “superar molts obstacles i aixecar-se de terra diverses vegades” per posar en marxa els nous molins. El grup del qual forma part la filial “genera 75.000 llars i empreses” i confien “continuar creixent a Catalunya“.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 28 = 29

Últimes notícies