HomeSocietatAmpliació · El contenciós-administratiu anul·la la llicència d'obres de l'abocador de Riba-roja,...

Ampliació · El contenciós-administratiu anul·la la llicència d’obres de l’abocador de Riba-roja, en marxa des de fa dos anys

El jutjat contenciós administratiu número 1 de Tarragona ha anul·lat la llicència d’obres a l’abocador de Riba-roja d’Ebre, que va entrar en funcionament des de fa just dos anys.

La sentència dona la raó als dotze ajuntaments de la Ribera d’Ebre i el Segrià que van portar el cas als tribunals. Argumenta que la llicència d’obres concedida per la junta de govern de Riba-roja l’abril de 2019 és nul·la ja no per defectes formals de tramitació sinó per una qüestió de fons. Concretament, que la ubicació de les instal·lacions en sòl de protecció especial, al paratge de les Valls, no disposava de la “mínima justificació” sobre la impossibilitat de situar-lo en un altre lloc urbanísticament compatible.

Els primers camions carregats amb residus industrials de classe II -no perillosos- arribaven a les instal·lacions promogudes i gestionades per l’empresa Lestaca els últims dies de gener de l’any 2020. Set mesos abans, l’oposició veïnal i d’una dotzena de municipis propers –Benissanet, Garcia, Ginestar, MiravetMóra d’EbreMóra la Nova, la Palma d’Ebre, Rasquera, la Torre de l’Espanyol i Vinebre, de la Ribera d’Ebre, així com Almatret i Maials, del Segrià- ja havia obert el front judicial per aturar el projecte.

Finalment, el mateix jutjat contenciós administratiu número 1 de Tarragona, que va descartar llavors paralitzar cautelarment les obres per finalitzar-lo, ha acabat ara anul·lant la llicència d’obres amb les instal·lacions en marxa. El recurs demanava que es declaressen nuls de ple dret la llicència i el Pla Especial Urbanístic Autònom de l’any 2013, sobre la qual se sustentava el permís municipal.

La sentència assumeix que la seua anul·lació ve donada per raons de fons, més que no pas per defectes de forma o de tramitació. Es tracta d’un element “rellevant” que s’hauria d’haver estudiat: “la possibilitat d’ubicar el centre de valorització en un lloc alternatiu”. Segons recorda el magistrat, el Pla Territorial Parcial de les Terres de l’Ebre, com a norma general d’aplicació, determinava que les infraestructures que “necessàriament” s’ubiquen en sòl de protecció especial, com és el cas, requereixen una “mínima justificació” en este sentit. En altres paraules, que l’excepcionalitat “ha de quedar degudament demostrada”.

I este no hauria estat el cas, segons raona de forma taxativa el text. Més encara, recorda que la mateixa Llei d’Urbanisme considera essencial que es valoren diferents alternatives a les activitats que s’implanten a partir dels plans especials, com el que es va aprovar per donar cobertura des del punt de vista de la legalitat urbanística a la instal·lació. En el cas de l’abocador de Riba-roja, este pla no va incloure la documentació amb anàlisis de diferents alternatives ni la justificació. Una “omissió” que considera de “gravetat invalidant” per “infringir els valors mediambientals i el principi de jerarquia normativa”, segons la sentència.

La declaració de nul·litat de la llicència encara pot ser objecte de recurs d’apel·lació davant de la Sala del Contenciós Administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). La presentació més que probable d’este recurs suposarà que, a la pràctica, les instal·lacions puguen continuar operatives. De moment, l’alcalde de Riba-roja d’Ebre, Antoni Suárez, ha declinat fer valoracions concretes sobre la sentència fins a reunir-se amb juristes i tècnics, si bé ha assegurat mostrar-se “tranquil“.

“Carregada de piles” per als opositors

Per la seua banda, els representants dels ajuntaments que s’han oposat activament al projecte i l’han portat als tribunals han celebrat el sentit de la sentència. “És una carregada de piles després de la batalla que vam tenir uns quants ajuntaments per aturar esta aberració. Que un jutjat ens done la raó per una qüestió de fons ens fa posar molt contents i amb ganes i energia per continuar plantant batalla perquè això segur que no s’acaba aquí i l’objectiu final que aquesta aberració que s’ha posat al territori acabe tancada”, ha declarat l’alcalde de la Torre de l’Espanyol, Joan Juncà, convençut que l’Ajuntament de Riba-roja i l’empresa recorreran davant del TSJC.

Malgrat la satisfacció, Juncà ha lamentat que la sentència arribe precisament més de dos anys i mig després de presentar el recurs i mesos abans que entrés en funcionament l’abocador promogut per Lestaca –societat dels grups Grinyó i Urbaser-. “És com funcionen les coses en aquest país: una cosa tan gran, una instal·lació d’este nivell es deixa que tire endavant sense cautelars ni res i després de dos anys et donen la raó. Però el mal ja està fet. Tot i que és un contrasentit lluitarem fins a les últimes conseqüències”, ha tancat.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

38 + = 44

Últimes notícies