HomeEconomiaAmpliació · Kronospan continua expandint-se a l'Ebre i compra 3 hectàrees a...

Ampliació · Kronospan continua expandint-se a l’Ebre i compra 3 hectàrees a l’Aldea per emmagatzemar matèria primera

La multinacional de la fusta Kronospan ha comprat 3 hectàrees més a l’Aldea per aprovisionar i apilar la matèria primera. Es tracta d’un antic abocador, a tocar dels terrenys que té al polígon Catalunya Sud, al terme municipal de Tortosa, de 25 hectàrees i en els quals construeix la nau ebrenca de la companyia – de 95.000 metres quadrats.

Mentre aixeca la planta ja ha anunciat una possible futura línia de taulons de partícules orientades, que no es fabriquen a Espanya, i que vol exportar. Esta ampliació de l’activitat depèn del ramal ferroviari que han demanat a les administracions, per connectar la planta amb el corredor mediterrani –d’ample de via europeu. De moment, redacten el projecte.

Kronospan, líder mundial del sector de la fusta, se continua expandint al polígon Catalunya Sud i referma l’aposta que ha fet per les Terres de l’Ebre. Quan just havien començat els moviments de terra per construir la planta ebrenca, a l’octubre, la multinacional ja va anunciar que es planteja una segona línia de producció, de taulons de partícules orientades (OBS) que no es fan en cap altre lloc d’Espanya, i demanava ajuda a la Generalitat per construir un ramal ferroviari, que permetria consolidar la nova línia de producció.

“El consum a Espanya d’aquest tauló és de 120.000 metres cúbics i la planta en produiria 360.000. Hauríem d’exportar més de la meitat de la producció i necessitem exportar d’una manera eficient, i una avantatja aquí, que no hi ha Burgos, és l’ample de via europeu”, ha apuntat Javier Macicior, director general de Kronospan a l’estat espanyol. L’empresa redacta el projecte per fer aquest ramal ferroviari des de la planta ebrenca del polígon Catalunya Sud fins al corredor del Mediterrani. És un projecte “complex”, com ha apuntat Macicior, perquè tot i que és una via “curta“, d’uns dos quilòmetres, “no pot tenir grans corbes ni grans pujades i baixades”. Quan el projecte estiga llest s’enviarà a la Generalitat perquè es determine si és viable.

Més terrenys d’emmagatzematge

Segons el director general de Kronospan, els terrenys que han comprat a l’Aldea també són “fonamentals” per a ampliar en el futur les línies de producció de la planta ebrenca, “perquè si no, no tindrien suficient espai d’emmagatzematge de fusta”. La línia de taulons OBS es pot incloure dins de la nau que ja aixequen al polígon Catalunya Sud, una planta on la multinacional preveu fabricar el primer tauló al desembre.

Javier Macicior ha dit que “va tot segons el programa, sorprenentment”. “Fa por dir-ho perquè falta molt, és una fàbrica molt gran, però va tot segons el que estava previst, encara que tal com va tot segurament fallarà alguna cosa -aprovisionaments, tràmits, o el que siga”, ha apuntat.

Kronospan marca el primer trimestre de 2023 per tenir la planta operativa. Si en el futur es posa en marxa la producció de taulons OBS, la multinacional austríaca haurà invertit a les Terres de l’Ebre prop de 300 milions d’euros i generarà fins a 300 llocs de treball, amb un impacte d’entre 7 i 10 llocs de feina indirectes, per cada lloc de treball de la planta.

L’Aldea, emplaçament industrial estratègic

Kronospan ha comprat l’antic abocador de l’Aldea, una parcel·la de 28.775 metres quadrats, en una part del subsector 2 de polígon Catalunya Sud, que connectarà amb la fàbrica. Els terrenys del dipòsit –clausurat el 2006- tenien limitacions que han requerit dures i costoses gestions per posar-lo a la venda. L’alcalde de l’Aldea, Xavier Royo, ha destacat “la gran gestió conjunta” del consistori, l’administració catalana –a través de l’ACA, l’Agència de Residus de Catalunya i Presidència- i de l’empresa per poder fer la venda.Kronospan pot créixer i hem aconseguit un gran rendiment per al municipi de l’Aldea”, ha remarcat.

L’abocador havia donat servei municipal i també comarcal. Era un terreny de l’Ajuntament, però calia garantir que complia amb “els dictàmens i paràmetres” de clausura de l’Agència de Residus de Catalunya, entre d’altres, per poder executar la venda. Royo ha assegurat que l’expansió de Kornospan al terme municipal de l’Aldea “és una gran notícia” que “consolida” la proposta de convertir el municipi en un dels pols industrials de les Terres de l’Ebre i del Camp de Tarragona.

L’alcalde ha repassat totes les implantacions industrials i ampliacions que s’han concretat aquest mandat i ha defensat que l’equip de govern “ha portat a l’Aldea el que s’esperava i reclamava”, un aprofitament de la seua centralitat geogràfica per oferir “sòl industrial estratègic” que és “molt atractiu” per a empreses i multinacionals.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 65 = 71

Últimes notícies