HomeEconomiaAmpliació · La Generalitat llança un portal per conèixer el nivell de...

Ampliació · La Generalitat llança un portal per conèixer el nivell de radiació “en temps real” a 36 punts de Catalunya

La Generalitat de Catalunya ha posat en marxa un portal web amb informació “en temps real” de la radiació ambiental arreu del territori. Segons ha detallat este dimarts el Departament d’Empresa i Treball, este cercador es nodrirà de la informació que generen les 36 estacions de mesura que hi ha al país, integrades en la Xarxa de Vigilància Radiològica Ambiental (XVRAC).

Estos punts actualitzen les seues dades cada deu minuts els 365 dies de l’any i estan pensats per alertar del risc radiològic potencial per a la població. “Detecten l’evolució d’elements radioactius i dels nivells de radiació, tant ambiental com possibles emanacions d’origen artificial”, ha apuntat el Govern.

Tal com ha informat el departament, a la web del mapa de la XVRAC es pot saber el darrer valor de cada estació, crear gràfiques amb diferents agregacions (per exemple obte­nir mitges o cercar i filtrar dades recents o històriques. Actualment, a Catalunya hi ha tres centrals nuclears en funcionament (Vandellòs 2, Ascó 1 i Ascó 2) i una en latència (Vandellòs 1).

Per sota de 100 nSv/hora

Les dades disponibles este dimarts mostraven totes les centrals de mesurament catalanes en nivells baixos de radiació, amb una “taxa de dosi” per sota de 100 nSv/hora.

Així mateix, el punt de Catalunya amb una radiació més elevada es troba a la localitat ebrenca de Garcia, amb 91,2 nSv/hora a les quatre de la tarda d’ahir dimarts. Al costat de la central d’Ascó, per exemple, diverses estacions mostraven indicadors entre els 72 i els 80 nSv/hora.

A Barcelona, la radiació no és gaire diferent. Així, al centre ubicat al costat de la Plaça de Catalunya donava ahir la tarda 84 nSv/hora. Al centre de Tarragona la xifra era encara inferior, 73 nSv/hora.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 75 = 78

Últimes notícies