HomeSalutAMPLIACIÓ · Salut farà enguany el pla funcional del nou hospital de...

AMPLIACIÓ · Salut farà enguany el pla funcional del nou hospital de les Terres de l’Ebre i ratifica l’ampliació de l’HTVC

El conseller de Salut, Manel Balcells, “ha vingut a Tortosa a confirmar” que es posaran a treballar enguany per iniciar el projecte del nou hospital de les Terres de l’Ebre, un hospital universitari vinculat a nous estudis de Medicina. “En paral·lel“, també ratifica que començaran les obres d’ampliació de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta (HTVC) al segon semestre d’aquest any. El conseller ha assegurat que s’ha reservat una partida de 500.000 euros per fer el pla funcional del nou hospital ebrenc, un tràmit que es pot enllestir en un any. D’altra banda, el departament pagarà els complements salarials (DPO) dels treballadors de l’Hospital sociosanitari de la Santa Creu de Jesús del 2022, que ja no van cobrar els del 2021.

El departament de Salut ha fet enguany “un esforç“, amb injeccions a tots els centres del CatSalut perquè es tanquin els exercicis del 2022 amb “equilibri econòmic“, de manera que els treballadors puguin cobrar els complements per objectius que en depenen. Els sanitaris de l’Hospital de la Santa Creu de Jesús podran cobrar els DPO de l’any passat després que es quedessin sense els de 2021. “Era un tema pendent i de justícia“, ha reconegut Manel Balcells.

Una retallada del Programa d’Intervenció Assistencial (PIA) va impedir que el centre sociosanitari assolís els objectius perquè en la reordenació per la pandèmia van tancar altres serveis per atendre els pacients covid. Els treballadors tenen oberta una reclamació col·lectiva per intentar cobrar tot complement.

L’alcaldessa Meritxell Roigé ha recordat a Balcells, que “s’han sentit sols” davant la impossibilitat “de donar resposta als serveis que se’ls requerien i ser justos amb els professionals“. Roigé ha volgut fer un agraïment públic “perquè era molt important per a la viabilitat, el funcionament” del centre sociosanitari i “per reparar” la injustícia patida “per treballadors que fan una bona feina“.

Pla funcional i ampliació

Balcells ha volgut donar certeses que és ferm el compromís del departament amb un futur hospital per a les Terres de l’Ebre i també amb la millora dels actuals centres hospitalaris. El conseller de Salut ha visitat l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre i les obres de reforma que s’hi fan, una primera fase que dotarà el centre de nous quiròfans i millores en l’àmbit de la cirurgia ambulatòria.

Després de reunir-se també amb l’Ajuntament de Tortosa, el conseller de Salut ha assegurat que “ha vingut a confirmar” que hi haurà un nou hospital i que han reservat una partida de mig milió d’euros per fer el pla funcional enguany. Balcells ha apuntat que en el càlcul dels recursos necessaris se sigui “ambiciós” perquè serà “el full de ruta“. “No cal que sigui més gran del compte, però no ha de quedar petit de seguida“, ha remarcat.

Per al conseller, aquest pla ha de ser una oportunitat perquè el centre hospitalari del territori faci un salt qualificatiu, en funcionalitat i benestar dels pacients i també biotecnològic. Manel Balcells ha dit que ha de ser, sense cap mena de dubte, un hospital universitari vinculat als estudis d’infermeria –que ja existeixen i que es poden ampliar- i també a nous estudis de Medicina.

Tant el conseller com l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, han confirmat contactes estrets amb Universitats i Recerca –amb una trobada concertada amb el conseller Joaquim Nadal aviat- per tractar aquest assumpte. “La sintonia és altíssima i s’hi està treballant perquè sigui possible“, ha dit Balcells, una feina que necessita “la complicitat de Salut” i també amb la Universitat Rovira i Virgili, com ha recordat l’alcaldessa

No entenc hospital d’aquest nivell sense estudis com aquests i impulsant molt la recerca i innovació“, ha assegurat el conseller. De fet, la falta de professionals també s’ha de corregir fent que la regió sanitària i els seus hospitals “siguin atractius” per als sanitaris, amb un projecte “amb possibilitats per desenvolupar-se” i que faci que vulguin venir al territori a treballar.

Ampliació, a punt

El conseller de salut també ha ratificat que aquesta aposta per un nou hospital “és compatible” amb l’ampliació de l’actual hospital de Tortosa, que ha de començar al segon semestre, la licitació de la qual es va fer al desembre. Sobre els terminis d’aquesta obra ha dit que es mantenen, però no ha gosat posar-ne per a la construcció del nou hospital. “Hem de ser optimistes, però realistes“, ha dit descartant que un projecte així es pugui desplegar en molt pocs anys. Balcells ha recordat que és un procés “llarg” i per això cal fer la inversió i la reforma i ampliació de l’actual hospital de Tortosa. “No és un projecte immediat i la ciutadania i els professionals han de treballar en condicions, encara que costi diners s’han de fer les dues coses en paral·lel“, ha defensat.

La Plataforma per un Nou Hospital també s’ha reunit amb el conseller de Salut i han celebrat “la bona predisposició” per fer realitat el centre i que els convidin a formar part en la comissió de seguiment del projecte i la redacció del pla funcional.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

32 + = 35

Últimes notícies