HomeMedi AmbientAmposta analitzarà excrements de gossos al carrer per a poder sancionar-ne els...

Amposta analitzarà excrements de gossos al carrer per a poder sancionar-ne els amos

L’Ajuntament d’Amposta ha tret a licitació el nou servei del cens caní a través de l’ADN. Es tracta d’un pas indispensable per a la implementació d’una nova eina que permetrà identificar i sancionar els propietaris de gossos que no recullen els excrements de la via pública. La futura mesura, que consistirà en una anàlisi de les restes recollides en carrers, places, parcs i avingudes, té l’objectiu de garantir una major neteja i educar els veïns en valors i respecte cap al municipi i la resta de la ciutadania.

La iniciativa arriba a Amposta després que ajuntaments de localitats com Saragossa, Madrid, Polinyà o Caldes de Montbui ja l’han consolidat. A les Terres de l’Ebre, la capital del Montsià serà el primer lloc on tira endavant el projecte després que el 2019 Alcanar aprovés una prova pilot en Junta de Govern Local, però sense arribar finalment a implementar-la.

La regidora de Governació, Iris Castell, explica que la idea sorgeix “arran d’un problema de deposicions no recollides. Davant d’això ens veiem en la necessitat de contractar un laboratori especialitzat que s’encarregue de fer analítiques de les mostres biològiques, així com ocupar-se de la seua gestió. Este és el servei que hem tret ara a licitació”. Castell afegix que,“fins a dia d’avui hem fet moltes campanyes relacionades amb la neteja i recollida d’excrements, però ha arribat un moment en què hem vist que s’ha d’anar més enllà de la pedagogia i tenir més control. La idea és treballar els pròxims dos anys amb la voluntat que continue”.

Per la seua banda, l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, assenyala que és necessari “dotar a la Policia Local d’esta eina per poder detectar els infractors de l’ordenança de la via pública”. Així des del consistori, expliquen que el projecte permetrà fer un cens de tots els animals i el seu ADN amb registre obligatori per a tots els propietaris i, després, amb esta base de dades, es podrà procedir a la identificació dels gossos a través de les seues deposicions i sancionar aquells que no hagen recollit les femtes del terra.

El primer serà elaborar este cens que consistirà en la confecció del cens de gossos del municipi mitjançant ADN. L’empresa adjudicatària donarà el material per fer l’anàlisi biològic i les clíniques col·laboradores s’encarregaran d’extreure una mostra. A partir d’aquí, el laboratori crearà el cens amb les mostres de saliva dels cans i després, un cop se li entreguen restes del carrer, ho analitzarà i tindrà un període per traslladar el resultat de la investigació a les autoritats. Paral·lelament, s’establirà un període de formació per a la ciutadania, agents implicats i establiments veterinaris col·laboradors.

Els propietaris tindran un període per acudir a registrar-se al cens de manera voluntària a qualsevol dels establiments de la xarxa de veterinaris col·laboradors. Per facilitar el tràmit, durant este temps, l’Ajuntament es farà càrrec dels costos. El consistori preveu incorporar uns 800 gossos al cens i analitzar unes 200 femtes sense recollir. Per l’any vinent, hi ha una previsió d’incorporar al cens uns 750 gossos més i analitzar, de nou, unes 200 femtes. Els propietaris de gossos censats rebran una xapeta identificativa com a prova que formen part de la base de dades.

La Junta de Govern Local va aprovar l’expedient de contractació del servei de creació i manteniment d’un cens genètic dels gossos del mitjançant l’ADN i posterior identificació de les mostres extretes de la via pública a principis d’agost. El pressupost base del projecte és de 80.223 euros per a dos anys de durada de contracte.

Normativa municipal

La implementació de la iniciativa anirà també acompanyada d’una nova normativa municipal que indicarà de quant seran les multes per deixar la femta dels animals a la via pública i quines seran les sancions per aquells veïns que no registren els seus gossos. “Tot això també es desenvoluparà d’acord amb una ordenança municipal que es publicarà més endavant i en la qual s’està treballant paral·lelament”, destaca la regidora de Governació, avançant que l’ajuntament impulsarà “una campanya de difusió perquè tots els propietaris dels gossos coneguen la iniciativa”.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

25 + = 27

Últimes notícies