HomePolíticaAmposta aprova les ordenances fiscals del 2020 amb una nova taxa de...

Amposta aprova les ordenances fiscals del 2020 amb una nova taxa de clavegueram i amb un recàrrec de l’IBI per als pisos buits

El govern d’Esquerra d’Amposta s’ha quedat sol aprovant les ordenances fiscals del 2020 que incorporen una nova taxa de clavegueram -que s’inclourà al rebut de l’aigua- i una modificació de l’impost de l’IBI per tal d’aplicar un recàrrec del 50% als 250 pisos buits que ara hi ha a la ciutat.

Com ja va explicar el govern municipal, la mesura de penalització de l’IBI pretén fomentar un mercat de lloguer a la ciutat que, actualment, no disposa pràcticament d’oferta. Segons el consistori, al municipi hi ha uns 500 immobles buits que tributen IBI, però només la meitat poden considerar-se aptes per a poder posar en lloguer i ser ocupats –la resta formen part, principalment, de promocions inacabades-. “Creiem que és important pels grans tenidors, grans immobiliàries i entitats bancàries que durant molt de temps han tingut pisos buits i han aguantat actius bancaris sense cap problema i això és una forma de collar-los”, ha reflexionat l’alcalde, Adam Tomàs, que ha remarcat que Amposta serà el primer municipi de les Terres de l’Ebre que aprova esta mesura, similar a la que es va posar en marxa a la ciutat de Tarragona.

A més, la modificació de les ordenances introduïx bonificacions d’un 50% de l’IBI per als propietaris que acrediten l’ús d’energia solar, captadors elèctrics i captadors fotovoltaics als seus habitatges, com a mesures per a fomentar l’estalvi energètic. Paral·lelament, el pròxim 2020 l’Ajuntament incrementarà la tributació sobre les plusvàlues, en el tram d’operacions de compravenda immobiliària d’entre un i cinc anys, que segons Tomàs es poden considerar com a “més especulatives”. El percentatge del període passarà del 3% actual al 3,7% i el tipus impositiu del 27% al 30%.

 

Nova taxa de clavegueram

Les ordenances aprovades inclouen també la creació d’una nova taxa de clavegueram inexistent fins ara, ja que els governs anteriors l’havien integrat a l’IBI. Esta recaptació específica anirà destinada a executar obres de millora del clavegueram. La xarxa, segons l’alcalde, es troba en molt mal estat i s’han produït enfonsaments, especialment als barris del Grau i les Quintanes, fet que ha obligat el consistori a aportar recursos del pressupost ordinari. La nova taxa s’aplicarà sobre el bloc de consum d’aigua, amb un tipus variable, i s’establix una quota fixa trimestral -3,5 euros-. Els recursos obtinguts s’han de sumar als que el consistori ha sol·licitat del Pla únic d’obres i serveis (PUOSC) de la Generalitat per als pròxims quatre anys amb l’objectiu de millorar la xarxa de clavegueram. Des de l’oposició rebutgen este nou impost i el portaveu de Junts per Amposta, Manel Macià, ha denunciat que “els ampostins pagaran dos vegades pel mateix”, ja que recorda que fins ara el clavegueram estava inclòs a l’IBI i “ara amb la creació de la nova taxa no s’ha tret la part proporcional del rebut de l’IBI com pertocaria, sinó que es crea una nova taxa”. El portaveu de Som Amposta, German Císcar, va ser molt crític amb el govern d’Adam Tomàs perquè es creen dos nous impostos i perquè els recursos extraordinaris que es recaptaran -450.000 euros- no es traduïsca en una rebaixa fiscal: “hi ha marge per a abaixar impostos i els hi hauria de fer vergonya en el context econòmic actual i amb la crisi que ve de posar una taxa nova”. 

 

Nou dipòsit d’aigua de 600.000 litres a poblenou

Al Ple ordinari d’octubre es va aprovar també la modificació del projecte perquè, dins de les millores en el contracte d’abastament d’aigua potable, Sorea construïsca un nou dipòsit d’aigua de 600.000 litres al nucli de Poblenou del Delta, per a poder garantir el servei a partir de la pròxima primavera i davant de la creixent activitat turística a la zona. La capacitat del dipòsit actual és de 70.000 litres. El projecte inicial preveia un dipòsit d’1 milió de litres, però el govern ha preferit rebaixar la capacitat en 200.000 litres i reduir l’impacte visual del dipòsit. L’oposició ho ha rebutjat per insuficient: “d’esta manera només es garantirà l’aigua per a dia i mig o dos dies i els tècnics ens diuen que  requeriria un dipòsit d’1 milió de litres”, va insistir el portaveu del PSC, Francesc Miró. “D’aquí tres anys se’n penedirà, de la decisió”, assegura Miró, que ha recordat que els usos  de l’aigua han incrementat moltíssim a Poblenou pel turisme i que el 2004 ja es va plantejar la construcció d’un dipòsit d’1 milió de litres. L’obra, a càrrec de la companyia, costarà 250.000 euros més IVA i té una subvenció de 80.000 euros de l’ACA que el govern municipal vol recuperar amb altres obres de millora de la xarxa.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

52 + = 58

Últimes notícies