HomeEducacióAmposta crearà el quart Consell d’Infants del territori abans que acabe l’any

Amposta crearà el quart Consell d’Infants del territori abans que acabe l’any

Abans que acabe el 2023, Amposta tindrà un nou òrgan participatiu que implicarà activament els xiquets i xiquetes en la transformació de la ciutat: el Consell d’Infants i Adolescents. Estarà format per una vintena de consellers i conselleres, un per cada classe de quart i cinquè de primària de totes les escoles d’Amposta, també la de Poblenou, els centres concertats, així com el Col·legi de l’Àngel.

Amb la posada en marxa de les sessions formatives i els tallers a les diferents escoles per aproximar els infants a la ciutat, el consistori ha endegat els primers passos d’una de les mesures destacades del Pla Local d’Infància (2022-2027) que permetrà als xiquets i xiquetes aportar la seua perspectiva de la ciutat. L’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, indica que “el Consell d’Infants i Adolescents forma part de la voluntat que tenim com a Ajuntament de transformar democràticament la nostra ciutat”, així com ha destacat “la importància d’escoltar i tenir en compte la perspectiva dels més petits”. Amb tot, el batlle afirma que “això encaixa amb el model de ciutat dels infants del pedagog Francesco Tonucci, on l’Ajuntament d’Amposta ha participat i volem que s’implemente a la ciutat”.

La creació del Consell d’Infants i Adolescents és una acció transversal on participen les àrees de Drets Socials i Ciutadania, Educació, Joventut i Participació. Els 24 consellers s’escolliran de forma aleatòria, per mitjà d’un sorteig. Un cop escollits per un mandat de dos anys, abans de finals d’any, els consellers actuaran com a representants de tots els infants de la ciutat i es trobaran amb l’alcalde per tal de traslladar-li les seues inquietuds i propostes.

L’educadora social a l’Ajuntament, Gislen Ferré, explica que la creació d’este òrgan participatiu “és un procés de transformació que ens permetrà construir una ciutat més amable i respectuosa de cara a la infància, complint també per primera vegada amb un dels drets reconeguts dels infants com és de la participació”.

La Ràpita, pionera amb el consell d’infants

Amposta és el quart municipi de les Terres de l’Ebre que s’ha sumat a la iniciativa de crear estos consells d’infants perquè els més jóvens puguen participar en la presa de decisions de la ciutat. Així, la capital del Montsià s’ha sumat a Deltebre, que el passat mes de juliol va aprovar la creació d’este òrgan, format per 24 consellers d’entre 8 i 12 anys tant de les escoles de primària com de música; i també a Tortosa, que el passat mes de maig va constituir-lo, amb un total de 34 infants que representen les 14 escoles de la ciutat -tant del municipi com dels pobles- i tres entitats que treballen amb xiquets i xiquetes -Atzavara, Blanquerna i Creu Roja.

El municipi capdavanter del territori en la creació d’este òrgan, però, va ser la Ràpita, l’any 2021. L’aleshores alcalde de la Ràpita, el republicà, Josep Caparrós, anunciava la creació d’este òrgan afirmant que era “un orgull constituir el Consell d’Infants de la Ràpita, l’únic a totes les Terres de l’Ebre”, i afegia que l’objectiu d’este òrgan era ser “un altaveu per als infants perquè se’ls escolte i també un espai de trobada per reflexionar, prendre decisions i fer propostes per millorar les condicions de vida de la ciutadania”. L’òrgan està format per vint representants de 5è i 6è de primària dels tres centres educatius de la població i del Centre Obert Municipal, que escullen els mateixos infants.

Del primer mandat del Consell d’Infants del curs 2021-2022, els infants van entregar a l’alcalde un dossier sobre l’encàrrec municipal en què valoraven i proposaven millores per als parcs infantils del municipi, com la creació de més espais d’ombra, per exemple; mentre que en el segon mandat, el del curs 2022-2023, els infants van estar treballant la temàtica de l’incivisme, en què van detallar que els preocupaven les deixalles, la brossa i els excrements de gossos al carrer, per la qual cosa van proposar accions per a millorar la convivència al poble, com la implantació de més papereres, més cartells informatius, instal·lar càmeres i posar més agents cívics. L’Ajuntament es va comprometre a estudiar les propostes per tal de tirar-les endavant.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + 1 =

Últimes notícies