HomeSocietatAmposta i Alcanar perden un 60 % de l’aigua que distribuïxen per...

Amposta i Alcanar perden un 60 % de l’aigua que distribuïxen per la xarxa

Amposta perd el 64 % de l’aigua potable que distribuïx i Alcanar el 60, segons consta en les respectives auditories d’eficiència hidràulica del servei d’abastament d’aigua potable elaborades per Agbar, l’empresa concessionària del servei en ambdós municipis del Montsià, que acaba de publicar l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i que corresponen a l’any 2022. En ambdós municipis, per cada 10 litres d’aigua que se subministren un total de sis se perden i no arriben a la seua destinació, unes pèrdues superiors a les de Tortosa i l’Ametlla de Mar (al voltant del 40 %) i de la Ràpita (quantificades en un 23 %). Amb Amposta i Alcanar, ja són cinc els municipis ebrencs que han presentat l’auditoria d’eficiència hidràulica dels sis que estan obligats a fer-ho. Només queda pendent Deltebre, que l’1 de febrer va canviar d’empresa concessionària.

Amposta té unes pèrdues d’aigua xifrades en 2.009.436 metres cúbics anuals, que equivalen al 64 % del volum total distribuït. Segons l’auditoria d’Agbar, el municipi de la capital del Montsià s’abastix en un 98 % (3.093.001 m3) de dos pous, el de Pins i el de Tosses, i en un 2 % (59.139 m3) d’aigua que compra al Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT). Del 64 % de pèrdues, un 3 % (110.132 m3) són pèrdues aparents causades per usos il·lícits de l’aigua i errors de comptadors, i un 60 % (1.899.304 m3) correspon a pèrdues reals de la xarxa, de les quals 461.862 m3 són fuites en conduccions de distribució; 195.590 m3, fuites en escomeses; i 86.329 m3, en conduccions de transport. La xarxa de distribució d’aigua potable d’Amposta té una longitud de 167 quilòmetres, gairebé la mateixa distància que hi ha entre la capital del Montsià i Barcelona.

“Ens queda molt per a fer”

L’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs (ERC), reconeix que la xarxa de subministrament d’aigua potable “no és eficient” a conseqüència de la falta d’inversions d’anteriors governs municipals. “Des de 2016 hem anat millorant la xarxa, amb una inversió mitjana anual de mig milió d’euros, però encara ens queda molt per a fer”, reconeix Tomàs, que destaca les inversions futures per a fer front a esta situació.

Una de les primeres que es farà el 2025 és el projecte de sectorització i regularització de les pressions de la xarxa d’abastament amb una inversió de 455.107 euros, que compta amb una subvenció de 204.059 euros de l’Agència Catalana de l’Aigua. “És una obra que ens ajudarà a detectar d’una manera més ràpida quan i on se produïx una fuita, així com localitzar fraus, caracteritzar el consum dels clients i controlar la pressió de la xarxa”, explica l’alcalde. A la vegada, un altre projecte important per a fer més eficient la distribució de l’aigua potable a la capital del Montsià és la renovació integral de la canonada principal d’abastament al Poblenou, amb una inversió de 800.000 euros. “És una canonada que es troba en mal estat i registra moltes pèrdues”, remarca Tomàs.

També el govern municipal ampostí té previst actuar en la renovació dels hidrants del polígon industrial de Tosses, amb una inversió de 100.000 euros, i en la substitució de la canonada principal que porta l’aigua potable a la zona de Valletes, amb una inversió de 80.000 euros, on fa uns mesos se va produir “una fuita brutal” pel mal estat de les canonades i que fins i tot va afectar el paviment del carrer, apunta l’alcalde.

L’auditoria d’Alcanar

Amb una longitud de xarxa d’abastament d’aigua potable de 66 quilòmetres, Alcanar subministra a l’any (en este cas el 2022) 1.355.501 m3, dels quals 247.423 és aigua procedent del CAT i la resta de tres pous municipals. Les pèrdues se xifren en 817.412 m3 (60,3 %) de les quals 770.527 m3 són reals i la resta, aparents o comercials, és a dir consums no autoritzats o errors en comptadors.

Les auditories d’Amposta i Alcanar seguixen els criteris establerts per la guia elaborada per l’ACA el 2023 per a establir un marc comú per a totes les entitats catalanes sobre la manera en què s’han d’elaborar i calcular els balanços hídrics. En este sentit se seleccionen 13 indicadors d’acompliment, adaptats als proposats per la reconeguda Associació Internacional d’Abastaments d’Aigua (IWA), relacionats amb la gestió de les fuites i la gestió de les pressions de la xarxa, que permeten a les entitats subministradores valorar la seua eficiència hídrica.

L’Agència Catalana de l’Aigua va aprovar el 22 de febrer de 2023 la “Guia per a la realització d’auditories sobre l’eficiència hidràulica dels serveis d’abastament”. L’elaboració d’esta guia ha sigut impulsada per l’ACA per a donar compliment a la legislació en matèria d’aigües a Catalunya, que establix el deure de les companyies subministradores amb més de 5.000 abonats de fer auditories sobre l’eficàcia hidràulica del servei de subministrament cada dos anys.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + = 10

Últimes notícies