HomeSense categoriaAmposta prohibirà l’entrada de vehicles a la platja dels Eucaliptus

Amposta prohibirà l’entrada de vehicles a la platja dels Eucaliptus

EDICIÓ PAPER // L’accés a la platja dels Eucaliptus podria estar regulat l’any vinent. Este és el paraigua sota el qual treballen, des de fa més d’un any, el Servei Provincial de Costes de Tarragona i l’Ajuntament d’Amposta. La gran afluència de cotxes i caravanes d’este estiu ha apressat encara més la necessitat d’un pla regulador per a l’espai natural, un projecte que, segons el consistori, s’iniciarà abans de l’estiu del 2021 a través de la millora dels serveis, però també amb limitacions i restriccions en la major part dels quatre quilòmetres de llargada que té la platja.

La primera fase d’esta prova pilot prendrà forma a la zona de la urbanització i l’antic càmping Eucaliptus, on s’habilitarà un espai d’estacionament: “Abans de regularitzar l’espai, el primer que hem de fer és habilitar altres zones per a aparcar. Per això està en marxa un projecte de reorganització de la zona i l’habilitació d’un aparcament on hi havia l’antic càmping, cosa que també ens permetrà aprofitar un espai que ara està una mica abandonat”, explicava l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs. Per a deixar el vehicle estacionat i accedir a la platja, els usuaris hauran de pagar una taxa, que encara s’està estudiant la forma d’aplicar-la, de la mateixa manera que es podria treballar en un sistema de bonificacions o gratuïtat per al veïnat del delta de l’Ebre.

A banda de controlar l’accés de vehicles de motor, el projecte també estudia regularitzar els diferents accessos pels quals es pot entrar a la platja, fet que possibilitarà el control de l’espai natural. Tomàs detallava que “l’acció de prohibir l’entrada de cotxes es vol reproduir a tota la línia de costa de la platja dels Eucaliptus, per això serà necessari limitar els accessos com el del camí dels Baladres o el de la carretera del Poblenou”. Segons Tomàs, el consistori i Costes es reuniran pròximament amb el veïnat de la urbanització dels Eucaliptus per a traslladar-los la proposta, ja que la idea principal del projecte és reproduir el sistema de control en les altres zones fins a arribar a la zona de la platja del Trabucador, de propietat rapitenca.

Gran part d’estes mesures es van exposar com a resposta a la moció que Junts per Amposta va presentar al ple del passat 28 de setembre, on el grup municipal encapçalat per Manel Masià demanava crear un nou model de gestió a les platges d’Amposta. En la petició, Masià proposava encetar un debat sobre la regulació dels espais naturals de l’hemidelta dret i la platja dels Eucaliptus, així com aplicar una taxa per als visitants i oferir bonificacions per al veïnat ebrenc per a evitar massificacions i abocament de deixalles. Finalment, la moció va ser desestimada per l’equip de govern, que va considerar que ja s’estava treballant de forma conjunta amb la taula de coordinació per a tirar endavant este projecte.

 

Ordenació dels usos

A finals del 2019, després que la presència de gossos a la platja dels Eucaliptus causés un encès debat a les xarxes socials, el consistori ampostí va començar a reordenar els usos de la platja dels Eucaliptus. Entre les actuacions que es van dur a terme, es va habilitar una zona perquè s’hi pogués accedir lliurement amb gossos, en un espai d’uns 200 metres; així com es va destinar un espai per a la pesca, d’uns 150 metres. Les zones habilitades es van delimitar amb pals i cordes, que anaven acompanyats de diversos senyals que indicaven la ubicació de cada zona, els seus usos i les normes adients per a cada situació.

La platja dels Eucaliptus, conjuntament amb la del Trabucador, ha estat un dels espais més freqüentat pels turistes durant este estiu atípic. Tanmateix, també és una de les zones que el temporal Glòria va posar en el mapa per la seua fragilitat. La situació provocada per la pandèmia de la Covid-19 i les restriccions de mobilitat han fet que molts visitants optessen per un destí de proximitat com el delta de l’Ebre, deixant estampes d’autocaravanes i vehicles de diferents tipus estacionats a primera línia de mar; visitants irrespectuosos amb el medi ambient o deixalles escampades per les instal·lacions de la platja, fets que, malauradament, han tornat a posar sobre la taula la urgència d’una regulació de l’entorn natural.  

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

76 + = 82

Últimes notícies