HomeSocietatAmposta vol incrementar l’IBI dels pisos buits per a incentivar el mercat...

Amposta vol incrementar l’IBI dels pisos buits per a incentivar el mercat de lloguer

La Generalitat té censats a Amposta al voltant de 250 pisos buits habitables, la majoria en mans de bancs i grans tenidors. Malgrat la gran quantitat d’habitatges desocupats, actualment trobar un pis de lloguer a la ciutat i a un preu assequible s’ha convertit en una missió gairebé impossible, i el preu d’un pis de quatre habitacions supera els 600 euros al mes. Amb l’objectiu de posar al mercat més pisos de lloguer, l’Ajuntament d’Amposta té previst incorporar a les ordenances fiscals penalitzacions per als propietaris que tinguen habitatges buits, amb un increment del 50% de l’IBI, de l’Impost de Bens Mobles.

En el Ple ordinari del mes de setembre es va aprovar inicialment el reglament que ha d’estipular les condicions que ha de reunir un immoble per a considerar-lo “habitatge desocupat amb caràcter permanent”. “Necessitem dotar-nos d’una eina que ens diga que és allò que l’Ajuntament d’Amposta considera un pis desocupat”, explica l’alcalde d’Amposta Adam Tomàs, que insistix que l’objectiu del consistori és “poder incorporar a les ordenances fiscals  un increment del 50% de l’IBI als pisos desocupats” i acabar amb la “bomobolla del lloguer” que viu Amposta. Tomàs ha lamentat que les entitats bancàries, propietàries de la majoria del parc immobiliari en desús d’Amposta, “no estan fent res per a donar sortida a estos habitatges, malgrat que hem vist un increment astronòmic del preu del lloguer per culpa que no hi ha disponibilitat de pisos de lloguer”.

Segons el reglament, es considerarà un pis desocupat qualsevol immoble que estiga buit durant dos anys consecutius, en el qual no hi haja cap empadronament i que no tinga cap contracte ni consum d’aigua i electricitat. Junts per Amposta considera el reglament “un atac a la propietat privada”, i creu que la mesura perjudicarà també els propietaris particulars. El PSC lamenta que “un cop més l’alcalde haja volgut començar la casa per la teulada i el que farà amb este reglament és castigar amb sancions aquells propietaris que no traguen a lloguer els seus pisos, en  comptes de fer realitat aquella moció nostra, que es va aprovar a l’octubre per unanimitat, en la qual l’Ajuntament es comprometia a fer un programa d’ajuts a la rehabilitació d’habitatges buits”, ha dit el portaveu del PSC, Francesc Miró. El grup de SOM Amposta, tot i que creuen que la mesura pot ser positiva, lamenten que serà difícil dur-la a la pràctica: “La intenció és bona? Sí. A veure fins on podem arribar, però veig difícil que puguem cobrar més als bancs”, va dir el portaveu, German Ciscar.

Segons el Govern municipal, la voluntat no és penalitzar els propietaris, sinó fer que les entitats bancàries es moguen i posen habitatge en lloguer: “La voluntat no és cobrar el 50% més d’IBI, la voluntat és posar en lloguer els pisos buits que hi ha a Amposta”. Tomàs va insistir que s’hi podrà posar exempcions per a evitar perjudicar els petits propietaris. A més, l’alcalde va explicar també que, entre els pisos buits i els habitatges que estan a mig construir, a Amposta hi hauria 500 immobles fora del mercat de lloguer. “Creiem que amb poca inversió molts habitatges es podrien posar a disposició de la ciutadania. Tenim la capacitat de créixer, però la majoria estan en mans de grans tenidors”, lamentava l’alcalde. “Només que servisca per a fer negociar els bancs i a veure què fan amb els pisos que tenen, el reglament ja haurà servit per a alguna cosa”.

 

Tensió pels sous dels regidors

La sessió plenària, que va començar amb desenes d’aficionats als bous al saló de plens, va acabar tensant-se de nou al voltant de les remuneracions i sous dels regidors, arran d’una pregunta del regidor de Som Amposta, German Císcar, que va recriminar a l’alcalde, Adam Tomàs, el sou que cobra com a vicepresident tercer de la Diputació de Tarragona, i les diferències entre els regidors de govern i els de l’oposició, als quals se’ls ha retallat les retribucions per assistències esta legislatura. L’alcalde ha recordat que el Govern municipal ha rebaixat 100.000 euros la partida de remuneracions amb el nou cartipàs i és que dels setze regidors de govern, onze cobren per assistències. D’estos 11 regidors, nou mantenen la seua faena fora de l’Ajuntament, una és pensionista i l’altra, estudiant. “A l’Ajuntament no es ve a cobrar, es ve a fer un servei públic, com vaig fer jo quan era regidor a l’oposició i treballava de professor. No poden dir el mateix els membres de l’oposició”, diu Tomàs, que recorda que “hi ha regidors de l’oposició que no treballen de res, només venen a
l’Ajuntament i volen viure de l’Ajuntament
”. Respecte al seu salari  com a vicepresident tercer de la Diputació, Tomàs ha tirat pilotes fora i ha recordat que cobra el salari establert anteriorment a la institució.

 

Mocions de l’oposició

El Ple va debatre diverses mocions dels grups de l’oposició, es van aprovar les dos de Junts per Amposta per a aconseguir una ciutat lliure de plàstics i per a impulsar un servei de deixalleria mòbil a la ciutat; també la moció del PSC que proposa instal·lar un gran rètol icònic i identificatiu amb la paraula AMPOSTA per a potenciar la marca de ciutat  i que s’instal·larà molt probablement al mur del club nàutic; i es va donar llum verda també a estudiar la viabilitat  d’una escola d’oficis o escola taller, una proposta de Som Amposta.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 13 = 22

Últimes notícies