HomeSocietatAnimalistes sostenen que el nombre de correbous va a l’alça i les...

Animalistes sostenen que el nombre de correbous va a l’alça i les penyes i el govern ho posen en dubte

Tot i que encara queden alguns pobles amb correbous programats fins a desembre, com ara Camarles, Xerta i Ulldecona, l’onegé animalista AnimaNaturalis ha valorat negativament una temporada en què denuncien “un sobtat increment de bous embolats”. A més, asseguren que la via legal és inútil: “Tenim una llei plena de buits legals que impossibilita que ajuntaments i penyes taurines siguen sancionades tot i incomplir la normativa”, assegura Aida Gascón, directora d’AnimaNaturalis, que ha fet una crida a revisar la norma. Tot i així, AnimaNaturalis anuncia que ja té diverses denúncies preparades, esperant que acabe la temporada, per a presentar-les al Departament d’Interior de la Generalitat. “Ho fem així per a rebaixar la crispació durant la temporada, i que els nostres equips puguen documentar estos espectacles amb menys risc a ser agredides”, assegura Gascón.

De tota manera, després de la tensió entre animalistes i protaurins de fa dos anys, la situació ha canviat. El president de l’Agrupació de Penyes Taurines de les Terres de l’Ebre, Santi Albiol, recorda que la temporada ha estat molt tranquil·la, sense que n’haja transcendit cap incident, malgrat que els antitaurins han continuat anant a les places a enregistrar imatges que fonamenten posteriors denúncies. Els aficionats taurins de l’Ebre saben que estar sota el focus mediàtic no els afavorix i que han d’aprendre a conviure amb la presència dels animalistes a les places. En tot cas, Albiol, com el govern de la Generalitat a l’Ebre, posa en qüestió que s’haja disparat el nombre de correbous. A més, matisen que la llei del 2010 que blinda els correbous i el reglament que la desplega no posen límit al nombre d’espectacles. “El límit és el pressupost i la voluntat de cada ajuntament o cada comissió, però un ajuntament d’un municipi amb tradició taurina, pot gastar-se si vol tots els diners de què disposa en bous embolats”, constata.

AnimaNaturalis, després de revisar els programes de festes, insistix: “Els bous embolats a Catalunya s’han disparat. A les festes de Deltebre i de la Cava s’han organitzat enguany per primera vegada concursos d’emboladors”, en què naturalment s’embola més d’un animal. Deltebre hauria passat en dos anys, segons els animalistes, de 6 a 16 bous embolats. Això, i que el Mas de Barberans haja fet bous embolats després de no fer-ne l’any passat o que la Sénia haja recuperat el bou capllaçat, 18 anys després, podrien ser una explicació de l’alerta animalista, però difícilment un símptoma d’un increment descontrolat del nombre d’espectacles.

“Quan acabe la temporada al desembre, el Govern de la Generalitat hi haurà autoritzat almenys 138 bous embolats i 43 bous capllaçats”, xifra AnimaNaturalis, que també acusa l’executiu que fins ara haja actuat amb “opacitat” en les dades perquè acostuma a parlar de dies autoritzats i no de nombre d’espectacles concrets.

Fins a 432 espectacles

l cas és que AnimaNaturalis ha tingut accés a les dades del govern, que diuen que el 2016 es van organitzar un total de 424 espectacles amb bous, dels quals 122 van ser embolats i 47 capllaçats. El 2017 es van organitzar un total de 432 espectacles amb bous: 123 d’embolats i 45 de capllaçats. Estes són les dos modalitats més perseguides pels abolicionistes. Encara no hi ha xifres oficials del 2018, però els antitaurins vaticinen un augment del 30% en correbous. També critiquen que la majoria d’ajuntaments no publiquen el seu pressupost anual de les festes amb bous, i que els que sí que ho fan evidencien la gran quantitat de diners públics que s’hi destina: 60.000 euros anuals a Deltebre o 75.000 a Amposta.

El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, ha defensat, en canvi, que el Govern ha estat sempre “transparent” i que a l’espera que acabe la temporada, amb les actes dels veterinaris es descarta cap increment destacat d’autoritzacions respecte a anys anteriors. Albiol espera a tenir les dades perquè l’Agrupació de Penyes en faça una valoració i culpa els animalistes de voler protagonisme després d’una temporada sense problemes. “Ells fan la seua faena, però nosaltres hem de fer la nostra, que l’estem fent molt bé”, puntualitza.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 77 = 81

Últimes notícies