HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catAniversari del Parc Natural del Delta de l’Ebre ‘40 anys, una història’

Aniversari del Parc Natural del Delta de l’Ebre ‘40 anys, una història’

Enguany celebrem els 40 anys de la creació del Parc Natural del Delta de l’Ebre i hem triat este lema, 40 anys, una història, per emmarcar en una frase este llarg viatge en comú, on el Parc acompanya al Delta de l’Ebre, a la seua natura i a la seua gent per un camí a través del qual mos hem anat donant una personalitat molt definida i hem anat prenent consciència de què vivim en un lloc privilegiat.

La història del Parc va començar fa 40 anys, quan un grup de veïnes i veïns de Deltebre van sentir la necessitat de sortir al carrer per defensar unes basses que consideraven patrimoni de tots. Una faena difícil i incompresa en aquells temps, que va sorprendre molt l’opinió pública de l’època, i que va donar com a resultat lo naixement del Parc Natural del Delta de l’Ebre.

Un Parc que va néixer d’una manera molt ràpida, en una època on la consciència ambiental no era la que ara tenim i on el coneixement que la societat tenia de lo que significava un espai natural protegit era escassa.

Amb tots estos ingredients, rapidesa, falta de participació, falta de cultura ambiental, desconeixença, temor a limitacions, lo resultat van ser moments d’acalorades discussions que s’han anat resolent amb diàleg i el treball conjunt de totes les parts. Un diàleg i debat que s’han realitzat sobretot dins els òrgans de participació del Parc: la Junta Rectora i Consell Directiu.

Tot i que per les circumstàncies de la seva creació els conflictes eren d’esperar, el Parc Natural del Delta de l’Ebre va néixer amb una visió moderna i integradora dels espais naturals protegits, on la conservació dels valors naturals s’havia de compatibilitzar amb les activitats tradicionals, coneixença i gaudi de l’espai. Un exercici per fer d’estos espais un exemple de convivència i sostenibilitat.

I és que al Delta tampoc podia ser d’una altra manera. El Delta és un espai de gran interès de conservació amb un ampli mosaic d’hàbitats que acullen una abundant i singular biodiversitat i, alhora, lo paisatge actual del Delta és lo resultat d’una dilatada utilització humana. La pesca, la ramaderia, la caça, les salines i el conreu de l’arròs, han estat tradicionalment les activitats sobre les quals s’ha establert la simbiosi entre desenvolupament econòmic i biodiversitat.

Tot i no ser un ús tradicional, la convivència entre l’espai natural i l’activitat turística s’ha anat fent una realitat en lo transcurs dels anys. Atrets per la singularitat i atractius del Delta, el nombre de visitants ha anat creixent. I amb los visitants han anat augmentant les empreses dedicades a donar servei i atendre esta demanda.

Així, lo Parc Natural del Delta és un exemple molt clar de què els espais naturals protegits no són illes al territori, on se pot planificar i gestionar només en funció dels seus valors naturals, sinó que són elements estretament relacionats amb lo seu entorn humà i han d’actuar com a instruments essencials en lo desenvolupament socioeconòmic del territori.
I durant estos 40 anys des del Parc s’ha treballat per fer que la conservació de la natura no suposi una limitació per al desenvolupament sinó que sigui una oportunitat. Tenim exemples de col·laboracions d’èxit amb pràcticament tots els sectors: reconeixements internacionals com la Carta Europea de Turisme Sostenible o la mateixa Reserva de la Biosfera; mesures agroambientals al cultiu de l’arròs; compensació de danys d’espècies protegides; vinculació de marques de productes locals a l’espai natural; o grups de treball de trobar solucions a problemes comuns de diversos sectors, com seria el cas de la millora de la gestió de l’aigua al Delta.

En molts temes el Parc hem estat pioners i una referència i volem continuar sent pioners i referents en los nous aspectes que van sorgint sobre la manera que la societat mos relacionem amb la natura, aspectes com el benestar i la salut, l’educació, la inclusió i altres.

Tot això és possible gràcies a tenir un teixit associatiu i empresarial compromès amb un model de desenvolupament respectuós amb la natura i al treball conjunt amb les diferents administracions.

En este 40 aniversari volem fer una reflexió que va més enllà de l’espai natural. Perquè vivim una crisi climàtica i de biodiversitat a nivell global. Perquè l’aire que respirem, l’aigua que bevem, els aliments que mengem i moltes altres coses que necessitem per sobreviure depenen de la bona salut dels ecosistemes i, per tant, com a societat no tenim més remei que canviar la manera de relacionar-mos amb la natura, per trobar la manera de conservar i progressar alhora.

I al Delta ho hem estat practicant des de fa 40 anys, i esta experiència mos ha de servir per afrontar millor els nous reptes que tenim al davant: la regressió, subsidència, sequera, gestió de l’aigua, espècies invasores, noves plagues i malalties…

Els espais naturals protegits poden ser també espais protectors, i des del Parc volem ajudar a trobar les millors solucions per als problemes del Delta, amb tota la humilitat, però també amb tot l’optimisme i energia amb els que hem treballat estos 40 darrers anys per fer el Delta de l’Ebre i el seu Parc Natural una mica millor.

Francesc Vidal Esquerré
Francesc Vidal Esquerré
Director del Parc Natural del Delta d l'Ebre
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

47 + = 57

Últimes notícies