HomeSense categoriaAragonès anuncia una línia de préstecs de fins a 1.000 MEUR per...

Aragonès anuncia una línia de préstecs de fins a 1.000 MEUR per garantir liquiditat i llocs de feina a 4.000 pimes

El Govern impulsarà una línia de préstecs de fins a 1.000 milions d’euros per ajudar les petites i mitjanes empreses a fer front als problemes derivats de la crisi del coronavirus, garantint la liquiditat i el màxim de llocs de treball. A través d’avals de l’Institut Català de Finances (ICF) i Avalis, l’Executiu assumirà el 75% del risc creditici dels prèstecs que puguin oferir les entitats bancàries, segons ha explicat el vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès. “És un pla de xoc per dotar de liquiditat immediata les empreses, que és el principal factor de risc”, ha dit Aragonès en una roda de premsa, recordant que cauen comandes però es mantenen costos fixes. La mesura pot ajudar unes 4.000 pimes, ha dit.

Les entitats bancàries seran les encarregades d’articular els prèstecs i el Govern prepara un fons de 190 milions d’euros per assumir el risc creditici i facilitar l’accés al crèdit a les empreses amb tensions a la seva tresoreria. Aragonès ha assegurat que els préstecs oscil·laran entre els 100.000 i els 2,5 milions d’euros.

Les mesures del pla de xoc econòmic, que s’aprovaran per decret llei al proper consell exeuctiu, també inclouen que el número d’atenció sanitària, el 061, sigui gratuït amb caràcter permanent. Aragonès ha aclarit que els encarregats de recaptar la tarifa d’aquestes trucades fins ara han sigut les operadores telefòniques i no la Generalitat.

A més, el vicepresident ha anunciat una moratòria en el pagament de l’impost d’estades turístiques que s’havia de fer a l’abril i que es trasllada al setembre. En termes de fiscalitat, la Generalitat no pot anar més enllà ja que és l’Estat qui recapta la resta d’impostos que paguen les empreses, ha argumentat Aragonès.

Tot plegat per acabar amb el “principal factor de risc” que és la pèrdua de liquiditat immediata que afronten les empreses davant de la interrupció del subministrament d’alguns productes, la caiguda de l’activitat econòmica i l’augment de la incertesa. “Cauen les comandes però els préstecs s’han de seguir pagant, hem d’ajudar a passar per aquest pas estret”, ha dit Aragonès.

Flexibilitat

A més, el vicepresident ha dit que “és urgrent” que l’Estat flexibilitzi l’objectiu de dèficit i la regla de despesa i ha assegurat que la “pitjor recepta” per enfrontar aquesta crisi és l’austeritat. Aquestes mesures expansives hauran d’anar en línia amb les polítiques que marqui la Comissió Europea i el Banc Central Europeu, ha apuntat.

El Govern també ha anunciat que durà a terme nous criteris d’aplicació del fons de contingència, la partida prevista per causes extraordinàries per tal de poder fer front a les noves necessitats. Sense especificar quantitats, Aragonès ha apuntat que caldrà invertir recursos addicionals en salut i en atenció a les persones.

Pressupostos

El pla de xoc anunciat es tirarà endavant sense la necessitat d’haver d’aprovar pressupostos. Amb tot, Aragonès ha assegurat que poder actuar amb els nous comptes públics negociats amb En Comú Podem “ajudarà” els Departaments del Govern a disposar de més flexibilitat i recursos .

Sobre el manteniment o no del ple de la setmana que ve, que ha de votar els pressupostos, el president del Govern, Quim Torra, ha assegurat que la decisió d’ajornar-lo pertoca al president i a la Mesa del Parlament.

 

Teletreball i permisos de conciliació

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha instat totes les empreses a incentivar el teletreball, a treballar amb bosses horàries, adaptar el calendari laboral, a reprogramar les activitats formatives i a establir permisos de conciliació que permetin la cura d’infants o de persones dependents que s’hagin vist afectats per les mesures de contenció posades en marxa per pal·liar la pandèmia.

Preguntat sobre les mesures de contenció que ha proposat Foment del Treball, El Homrani ha assegurat que el Govern “no comparteix” les demandes que alguns actors havien interpretat com a una facilitació dels acomiadaments, tot i que la patronal ja ho ha negat. “Estem treballant en sentit contrari, en donar confiança i que no hi hagi cap mesura que acabi tenint una repercussió de llarga durada i traumàtica pels treballadors”, ha assegurat.

Turisme, el sector més afectat

La crisi del covid-19 està afectant especialment el sector turístic que ha registrat una caiguda de les reserves de cara a l’estiu, ha assegurat la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, que ha recordat que els empresaris d’aquest àmbit ja havien patit els efectes del temporal Gloria. La conselleria que dirigeix atura de moment les campanyes de promoció del turisme a Catalunya que “ara mateix no tenen sentit”.

La setmana que ve el Departament publicarà dades de seguiment del sector que permetran tirar endavant accions microsegmentades un cop passi l’epidèmia i dedicades a la campanya d’estiu. La consellera ha dit que preveu que es pugui recuperar el flux de turistes habitual sense concretar quan.

La incertesa provocada per l’epidèmia ha disparat les vendes dels supermercats. En total, aquest dimarts es va detectar un augment d’entre el 15 i el 30% de les compres en les superfícies de venda d’alimentació. Davant d’aquesta situació, Chacón ha assegurat que l’abastiment de menjar i productes de primera necessitat està “garantit a Catalunya”, on hi ha 32.700 establiments d’alimentació.

Pel que fa a les companyies industrials, Chacón ha admès que hi ha empreses en “perill d’aturada” per problemes de subministrament i ha assegurat que el Govern, a través d’Acció, està ajudant a les empreses a trobar proveïdors alternatius. Amb tot, ha afirmat que no s’ha detectat una disminució de les inversions estrangeres a Catalunya.

 

Empreses culturals

Davant de l’alarma generada en el sector cultural per l’aturada de l’activitat i la prohibició de celebrar esdeveniments amb més de mil persones o i de reduir considerablement els aforaments, Aragonès ha assegurat que les empreses culturals són un perfil que “encaixa perfectament” en els possibles destinataris d’aquests préstecs. Segons el titular d’Economia les activitats de temporada i serveis que depenen del dia a dia són els que es veuran “més beneficiats” per aquests crèdits.

D’altra banda, el vicepresident ha assegurat que l’Executiu està treballant amb el Departament de Cultura per a fer una línia més específica “si calgués” però ha insistit que la manera “més ràpida” de poder ajudar és la cobertura global a través dels avals.

No es descarta cap escenari

El Govern no descarta prendre mesures més dràstiques en l’àmbit econòmic sempre atenent l’evolució del brot víric. “No descartem cap escenari possible, ens estem preparant”, ha dit Torra. En tot cas, el vicepresident ha assegurat que “és fonamental que la gestió de la crisi sanitària no comporti un augment de les desigualtats”. Segons Aragonès, seran “igual d’important” les accions sanitàries per contenir el virus com les actuacions per reactivar l’economia un cop hagi remès el virus.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

49 + = 58

Últimes notícies