HomeCulturaArturo Gaya posa veu i música a la nova i vella poesia

Arturo Gaya posa veu i música a la nova i vella poesia

El cantautor tortosí Arturo Gaya es presenta aquest diumenge 7 d’abril al festival Barnasants amb la seua proposta ‘Paraules urgents’, un concert plenament dedicat a la poesia amb versos d’autors d’avui i d’ahir, musicats en la major part per ell mateix. Acompanyat pel seu guitarrista i arranjador Sergi Trenzano i dels cors d’Anna Arques i Maria Elena Maureso, Gaya oferirà un recital descobert i proper, en el que cantarà a grans referents contemporanis, tant de les Terres de l’Ebre com d’arreu de Catalunya i el País Valencià.

En el programa hi figuren poemes de Gerard Vergés, Zoraida Burgos, Salvador Espriu i Enric Casasses, sense oblidar Joan Salvat Papasseit i Vicent Andrés Estellés, que enguany compleixen centenaris ben celebrats. També hi haurà els nous versos d’autors castellonencs com Manuel Dolz i Carles Renau, l’estrena d’un poema inèdit del tortosí Martí Poy i una pinzellada sobre el que serà el pròxim disc del cantautor, dedicat a la poesia d’Abu Bakr Al-turtuxí (segle XI) considerat la personalitat intel·lectual musulmana més rellevant nascuda a Catalunya.

Arturo Gaya, que continua compaginant la seua cursa en solitari amb el treball que desenvolupa amb Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, dedica bona part dels seus projectes a musicar poemes i es manifesta seguidor dels camins oberts per cantautors que per a ell han estat referents: “moltes persones com jo hem arribat a la poesia gràcies a les veus de grans trobadors com Ramon Muntaner, Rafael Subirachs, Xavier Ribalta o Ovidi Montllor, que han consagrat la seua trajectòria a posar música als versos i ajudar-los a volar… camins semblants als que en la poesia en castellà va obrir Paco Ibañez, o Joan Manuel Serrat en ambdues llengües. La poesia és necessària i per a mi és un compromís personal continuar per aquests senders”.

El concert d’Arturo Gaya començarà a les 19 hores a la sala Harlem Jazz Club de Barcelona i s’emmarca en la programació de Barnasants, festival de cançó d’autor. https://barnasants.com/esdeveniments/arturo-gaya-al-harlem/

Foto: Cedida

TRAJECTÒRIA ARTÍSTICA

Arturo Gaya Iglesias. Tortosa 1956. Cantant, lletrista, periodista i mestre de cant popular. Premi Nacional de Cultura 2015 i Premi Joan Amades 2013, guardons obtinguts amb el seu grup Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries. Inicia la seua trajectòria musical el 1977 amb La Cucafera, en la darrera època històrica del moviment de la Nova Cançó.

Ha posat música a versos d’Enric Casasses, Salvador Espriu, Gerard Vergès, Zoraida Burgos, Vicent Andrés Estellés, Jaume Rocamora, Carles Renau, Silvia Panisello, Martí Poy, Jon Gras i Josep Lluis Villa. També treballa en la divulgació de les obres d’Ovidi Montllor i del poder transformador de la cançó a través de la figura del cantant estatunidenc Pete Seeger, impulsant el seu centenari celebrat a tot Catalunya durant el 2019. Des del 2017 col·labora amb titelles ‘Matito’ d’Arnau Colom, com a cantant i autor de la música d’alguns espectacles.

Fins al 2023 ha publicat 26 treballs discogràfics i oferit prop de 2500 concerts. En l’àmbit docent, és creador i impulsor de l’assignatura de Cant Popular a Catalunya (1998) dins l’AMTP, on exerceix de mestre Cant i de Folklore, fins a la creació de l’Aula de Músiques de la Terra (2012), de la qual n’és també fundador a través del Centre d’Interpretació de la Jota a les Terres de l’Ebre.

Entre la seua obra escrita, destaquen els llibres ‘L’Ebre. 50 raons per estimar-lo’, ‘L’Ebre, un riu que fa pujada‘, la narració ‘Lo bou de l’illa i el retorn a Creta’ (El brogit de l’Ebre), ‘Lo Carrilet de la Cava i les cançons de Josep Bo’, ‘La nostra jota‘, ‘Lo llibre de Música’, ‘Lo Cançoner’, altres 3 llibres de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, i el treball ‘’Influència andalusí en la música tradicional catalana”, publicat per Patrimoni 2.0.

DISCOGRAFIA

– La Cucafera. Belter. Barcelona 1983.
– No sé si vull ser gran. Lontainers. Discmedi. Barcelona 1986.
– 2000 i espera’t!. Discmedi-Blau. Barcelona 1987.
– Un cierto desencanto entusiasmado. Delirios. Justine records. Barcelona 1988. – Gràcies, Ovidi. Discmedi. Barcelona 2011.
– Sense pistola. Sobre versos d’Enric Casasses. Discmedi. Barcelona 2015. – El poder de la cançó. Tren Seeger. Discmedi. Barcelona 2020.
– Bonaire 12. Discmedi. Barcelona 2021.
– Al Calaix. Discmedi. Barcelona 2023.
– Lo que tengo. Poemes de Josep Lluis Villa. Tortosa 2024.
Amb Quico el Cékio, el Noi i el Mut de Ferreries.
– Es cantava i es canta. Tram. Barcelona 1994.
– Si no fos. Tram. Barcelona 1996.
– Mira bé el que et dic!. GMI Discmedi. Barcelona, 1999.
– Vinguen quan vulguen!. Discmedi Blau. Barcelona, 2001.
– Lo misteri de Nadal. Discmedi Blau. Barcelona, 2002.
– No es pot viure!. Discmedi. Barcelona, 2004.
– Oco!. Discmedi. Barcelona, 2008.
– La batalla de la memòria. BSO. Discmedi. Barcelona, 2009.
– La Taverna di Enrico. Cossetània/Discmedi. Valls-Barcelona, 2011.
– La barraca. Quicos i Pep Gimeno Botifarra. Discmedi. Barcelona, 2011. – 20 anys. Discmedi. Barcelona, 2013.
– No tinc diners. Discmedi. Barcelona, 2017.
– Viatge a Buda. Discmedi. Barcelona 2019.
– Ilercavònia. Discmedi. Barcelona 2023.
– El concert del Palau de la Música. Discmedi. Barcelona 2023.
Col·laboracions en altres treballs
– Una roella al cor. Homenatge a Desideri Lombarte. AC Matarranya. 2002. – La Bepa. Musiquetes per a la bressola. Propaganda pel Fet!. Barcelona 2008. – Ara estàs viu. Disc de la Marató. Barcelona 2010.
– Baralla de dos cecs captaires. Centenari Espriu. Picap. Barcelona 2013. – M’agraden les onades. Sergi Trenzano. Oco! Tortosa 2013.
– Per Sant Joan. Serrat encanta. Barcelona 20214.
– El rossinyol. Fok. Kepa Junkera. Satélite K. Barcelona 2017.
– Bat de sol. Fenya Rai. Plaça Major.Microscopi. Barcelona 2021.
– Memòria i Vens. Lia Sampai. Un delta fràgil. Microscopi. Barcelona 2024.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

58 + = 61

Últimes notícies