Els consells comarcals del Baix Ebre i la Ribera d’Ebre i la Diputació de Lleida hauran d’assumir la meitat del finançament dels treballs contra la plaga de la mosca negra als rius Ebre i Segre. La proposta que fa el COPATE (Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre) servirà per tenir 100.000 euros més i fer front als sis tractaments que es preveuen i que s’han demostrat efectius. El COPATE va signar amb la Generalitat un conveni per finançar els tractaments entre 2022 i 2025 de 360.000 euros. “Som conscients que no agrada a ningú pagar per un servei que fins ara pagaven les administracions superiors, però si no fem aquest pas, ens veurem obligats a reduir els tractaments planificats“, ha assegurat el president Ivan Garcia.
La modificació de l’actual sistema de finançament del control de la plaga la mosca negra es modificarà per incloure la “participació del món local” en les despeses que generen els tractaments, com es fa també amb el mosquit al delta de l’Ebre.
Pel que fa al control de la plaga del mosquit, el COPATE repetirà els quatre tractaments que s’han fet enguany i que els municipis afectats han considerat “un encert“. Per mantenir aquest nombre de tractaments cal trobar finançament per als “costos associats“, la compra de productes biocides o les hores de vol d’avioneta. Segons el Consorci, la Diputació de Tarragona estudia fer una millora de la seva aportació.
Dipòsit de Mas de Barberans sense capacitat
El pressupost del COPATE, de prop de 20 MEUR, també haurà de fer front “l’exhauriment de la capacitat d’admissió de residus” del Dipòsit Controlat del Mas de Barberans (Montsià) el tercer trimestre de l’any que ve. Cal “habilitar alternatives” i l’any que ve s’obre un termini, que s’espera que sigui inferior a dos anys, on incrementaran els costos del tractament de residus. L’augment ja es va avançar als ajuntaments i, en molts casos, han adaptat les seves ordenances fiscals per fer-hi front.
El pressupost del COPATE inclou una patida d’1,3 milions d’euros per desplegar les actuacions incloses en el Pla de Sostenibilitat de Turisme en Destinacions (PSTD). Aquesta execució “serà possible” per una subvenció de 3 milions d’euros del Departament d’Empresa i Treball. La finalitat és promocionar la Reserva de la Biosfera Terres de l’Ebre. També s’inclou una partida de 250.000 euros, subvencionada per la Generalitat, per a instal·lar un parc fotovoltaic d’autoconsum del Dipòsit Controlat de Mas de Barberans.