HomeSense categoriaBalfegó reclama un augment de quota en la pesca de la tonyina

Balfegó reclama un augment de quota en la pesca de la tonyina

BAIX EBRE // Els pescadors d’encerclament del litoral català fa temps que culpen la tonyina de la poca presència de peix blau petit al mar mediterrani. Tot i les sospites, esta relació de moment no ha estat demostrada. Del que no hi ha dubte, però, és que la població de tonyina ja està “totalment recuperada”. Així ho afirma Toni Rodón, cap de Servei de Recursos Marins de la Generalitat, i també ho corrobora el grup tonyinaire Balfegó. “Estem convençuts que estem als nivells de biomassa de fa cinc o sis dècades”, confirmen des de l’empresa.

Esta recuperació del volum de tonyina roja al Mediterrani s’explica pel pla de recuperació de l’espècie establert per la Comissió Internacional per a la Conservació de la Tonyina de l’Atlàntic (ICCAT) implementat l’any 2006. Des de fa tres anys, este pla ha passat a ser un pla de gestió i, tot i que ha relaxat les mesures, les quotes continuen essent estrictes i, per a molts, massa conservadores. 

La quota global per al 2021 és de 36.000 tones i Espanya és el país de la Unió Europea amb una quota més elevada, amb 6.100 tones. Esta es repartix per arts de pesca a tot l’Estat i les dos embarcacions de Balfegó Grup representen, de manera conjunta, un total del 9% de la quota del cens espanyol. Enguany, el grup ha tardat sis dies de pesca efectiva i dos de mal temps a pescar la quantitat atorgada.

L’empresa Balfegó defensa “un increment amb coherència amb la biomassa actual i sempre basant-se en estudis científics i garantint el nivell d’exigència de control de la pesca actual”. “És una petició que fem com a sector, com a flota del cens, i de les quals se’n beneficien també les altres arts, entre les quals s’inclou la flota artesanal, el palangre i, inclús, l’almadrava”, detallen. No obstant això, des de la Direcció General de Pesca de la Generalitat van un pas més enllà i reclamen, a més d’un augment de quotes, una repartició més equitativa entre les diferents modalitats de pesca i que s’establisca una quota addicional per a les embarcacions d’encerclament de petits pelàgics -principalment seitó i sardina-. 

 

En defensa de la tonyina

Els últims informes sobre la interacció de la tonyina i el petit peix blau demostren que els túnids alteren la pesca dels pescadors de la llum, ja que quan l’encerclador localitza una mola de sardina o seitó, encén els llums i la mola es manté concentrada. Però si apareix una tonyina, aquesta es desmunta i el pescador ja no la pot encerclar. A més, en moltes ocasions, la tonyina ocasiona incidències en la maniobra: trenca les xarxes i aixafa les altres espècies de peix blau, fet que provoca que el seu aspecte, qualitat i preu disminuïsquen dràsticament. 

No obstant això, no s’ha establert una relació entre l’augment de la població de la tonyina i la desaparició del petit peix blau. “Fins a la data, els únics elements que s’han detectat com a condicionants en les variacions temporals i de distribució geogràfica dels petits pelàgics són els que afecten les condicions ambientals. Tampoc podem descartar l’explotació pesquera”, assenyalen des de l’empresa tonyinaire. 

Per altra banda, des de Balfegó també desmentixen la hipòtesi d’alguns pescadors de l’Ametlla, que sospiten que l’àmplia presència de túnids en captivitat té un efecte sobre la població de petit peix blau del litoral ebrenc, que detectaria una gran concentració de depredadors a la zona. “Precisament percebem bancs de sardina i seitó al voltant de les granges i també sabem i coneixem que en altres zones on hi ha instal·lacions com les nostres, també dedicades a la tonyina roja, es pesquen sardina i seitó al costat de les granges”, indiquen. Esta informació, a més, queda corroborada pels resultats d’un informe del 2020 que la Generalitat va encarregar l’empresa EcoHydros i on s’investigava esta possible correlació.

Paula Pedrero
Paula Pedrero
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

1 + = 7

Últimes notícies