Benaurats?

“Feliços els qui tenen fam i set de justícia, perquè seran saciats” (Mateu 5:3-12), és la quarta de les vuit benaurances.

Gana i set en passaven, i molta, els soldats que defensaven la República a la Batalla de l’Ebre. El 4 de novembre de 1938 també era divendres. Després de cent dos dies de lluita els colpistes van arribar de nou al riu Ebre, era la batalla final que havien emprès el 30 d’octubre i que acabaria el dia 16.

Vuitanta-quatre anys després encara no s’ha desplegat la tímida Llei de Memòria històrica reparadora dels efectes del cop d’estat de Franco, i la dictadura que va seguir la guerra i de la qual en som hereus, per la corona que va deixar establerta com a modalitat de continuació del règim.

Actualment, segons la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, que agrupa unes 3.000 entitats, s’estima en 1.957.000 les persones en risc de pobresa i exclusió social, i d’aquestes, unes 691.000 són les que es troben en situació de pobresa severa. Per tant, que passen gana, i tenen fam de justícia. Només 173.886 són les persones beneficiàries de la renda garantida de ciutadania i 86.890 les beneficiàries de l’ingrés mínim vital, després d’esperar de 4 a 6 mesos de tràmits.

Tot i això, la incidència de la despesa social en els pressupostos és cada vegada menor, segons un estudi de l’associació estatal de directores i gerents de serveis socials. A més, les comunitats de Madrid, Catalunya i Múrcia són les úniques que han disminuït la seva aportació tant en quantitat com en percentatge. Els diners del pressupost de l’Estat no arriben i més d’una quarta part s’ho gasten en armes.

De moment és més la solidaritat, de manera més visible a través del Banc dels Aliments, la que ajuda a saciar els famolencs. Ara insta a mobilitzar 18.000 voluntaris a tot Catalunya per al Gran Recapte, que es farà entre el 25 d’aquest mes i el 6 de desembre. L’any passat es van recollir

3.636.245 € en donacions, 2.324.954 quilos d’aliments i es van atendre 255.413 persones. A 30 de setembre, enguany ja se n’emporten 241.140 de persones ateses.

Mentrestant, la banca, fins a 30 de setembre, continua multiplicant beneficis. El Sabadell els dobla (709 M€) i assenyala que el 2023 “fa bona pinta” (27 d’octubre), CaixaBank en guanya un 17,7% més, 2.457 M€, el BBVA un 47% més, amb 4.842 M€ de beneficis. Els ciutadans vam aportar 60.000 M€ a la salvació de la banca, diners que no han tornat per bé que el president Rajoy va dir que no costaria ni un Euro, i cap “autoritat” els hi reclama. El bisbat de Tortosa registra un superàvit de 320.000 €, segons el balanç de 2021.

Qui ens saciarà de tanta injustícia? Més que saciats, n’estem tips, i FARTS!

Aquí a l’Estat espanyol la Justícia no existeix. El poder judicial està en fallida des de fa més de quatre anys. Amb quina autoritat moral n’han d’exigir, de justícia? Atemptant contra la Constitució, tan sacrosanta com la consideren, i no hem vist que ningú enviï policies i guàrdia-civils a pegar hòsties i detenir als qui no compleixen la llei, com van fer aquí fa cinc anys. Els jutges que s’apalanquen (quan podrien dimitir), els polítics en són responsables (principalment el PP), o el cap d’Estat, que no ha fet cap discurs en defensa de la Constitució i recriminant els qui la incompleixen, com sí que ho va fer el 3 d’octubre de 2017.

Si atemptar contra la Constitució als independentistes catalans els va suposar condemnes de deu anys, o patir l’exili, és una prova fefaent que la justícia no és igual per a tots, com proclama la Carta Magna.

La majoria parlamentària a les Corts espanyoles ja no és bipartidista. Hi ha majoria suficient (com s’ha demostrat en el rebuig a les esmenes dels pressupostos) com per fer els canvis legislatius necessaris, que a més exigeix Europa. Eliminar la sedició, per exemple, modificar el sistema d’elecció dels òrgans judicials i tot això. Volem ser saciats de tanta injustícia! Però això no ho aconseguirà ni déu.

Tomas Carot
Tomas Carot
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

8 + 1 =

Últimes notícies