HomeSocietatBenifallet acull les Primeres Jornades de Memòria Democràtica

Benifallet acull les Primeres Jornades de Memòria Democràtica

Les I Jornades de Memòria Democràtica de Benifallet són el resultat del projecte Stolpersteine de l’Ajuntament amb l’objectiu d’homenatjar quatre fills del municipi, Francisco Margalef, Antonio Povill, Tomàs SalaetJoaquín Cid que van patir l’exili, la deportació i, fins i tot, la mort per defensar els seus ideals.

Estes jornades, que tindran lloc del 14 al 16 d’octubre, tenen com a eix central el treball de recerca de Mireia Margalef Castillo, a qui cal felicitar per la seua decisió valenta, que va rebre la Menció d’Honor del Memorial Democràtic de la Generalitat.

 

PROGRAMA

 

Divendres, 14 d’octubre

18.00 hores Acte inaugural de l’homenatge a càrrec de l’alcaldessa de Benifallet, Mercè Pedret i Ramos, del Director General de Memoria Democrática, Diego Blázquez, i del responsable de la Xarxa d’Espais de Memòria de Catalunya, Josep Font Sentias.
Presentació del projecte Stolpersteine de Benifallet, a càrrec de la regidora de Memòria Històrica, Sílvia Folqué Beltran.

A continuació: Presentació del llibre Quatre benifalletencs als camps nazis, amb la intervenció de la seva autora Mireia Margalef Castillo i dels professors Marc March Mayo i Joana Subirats Álvarez. Projecció de l’audiovisual sobre els quatre deportats elaborat per Jordi Cañardo Cánovas Assutzena Povill Espinos, historiadora.

19.30 hores Les arrels dels nostres deportats, a càrrec d’Amparo Treig Vidiella, psicòloga, i Gemma Vidiella Artiola, investigadora local.

20.30 hores Cloenda de l’acte amb Carlos Hernández de Miguel, periodista, i per Sergio Giménez, historiador i professor de secundària. Presentació de l’obra Memoiria de l’artista francesa i benifalletenca Nanu amb l’actuació musical de David Espinós Querol i lectura de poemes de l’actriu de doblatge, periodista i interiorista Gemma Ibáñez Escudé.

 

Dissabte, 15 d’octubre

9.00 hores Obertura de les I Jornades de Memòria Democràtica de Benifallet, a càrrec delscoordinadors del grup DEMD Ebre, Carme Maigí i Lluís Montull.

9.30 hores Conferència: La responsabilidad franquista en la deportación de españoles a loscampos nazis, del periodista Carlos Hernández De Miguel, autor de “Los últimosespanyoles de Mauthausen”.

10.30 hores Conferència: Joaquín Cid Pasanau: secretari d’Ajut del Comitè català del SocorsRoig Internacional i antifeixista irreductible, de Sergio Giménez, historiador i professor de Secundària.

11.30 hores Pausa-cafè.

12.00 hores Presentació de l’exposició de la URV “Lliçons per al present. Rotspainer, treballadors forçats espanyols a la II Guerra Mundial. La (des)memòria europeade l’antifeixisme”, a càrrec de Jaume Camps Girona, Doctor en Història, ambpresentació de Roser Merlos, historiadora.

13:00 hores Conferència de l’historiador Luc Benoît Els espanyols deportats a l’illa d’Aurigny(llengua francesa, subtítols en castellà), traducció a càrrec d’Hélène Marino.

14.00 hores Dinar (interessats/interessades cal confirmar al telèfon de l’ajuntament 977 46 2005)

17.00 hores Conferència: Historia y memoria del campo de concentración de Vernet d’Ariège, de Raimon Cubells i Fernando Sánchez, de l’Amical de Vernet.

18.00 hores Conferència: “Els deportats ebrencs al camp de concentració de Neuengammei subcamps”, de Joan Bta. Beltran Reverter, de l’Amical de Neuengamme.

19.00 hores Projecció del documental Gurs, historia y memoria de Verónica Sáenz, a càrrec delsproductors Anabel Beltran i Fernando Yarza. En acabar, taula rodona.

 

Diumenge, 16 d’octubre 

10:00 hores  Viatge als escenaris de la memòria amb lo llagut Benifallet, a càrrec de Terra Enllà.

12.00 hores  Visita a les Coves Meravelles i a la Cova del Dos

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

1 + 2 =

Últimes notícies