HomeMedi AmbientBotànics d’Ebrerecerca descobrixen una nova espècie de planta al Port

Botànics d’Ebrerecerca descobrixen una nova espècie de planta al Port

Un equip de botànics format per membres del Grup Ebrerecerca i professors de la Universitat Autònoma de Barcelona i de la Universitat d’Alacant han descobert al Port una nova espècie de planta, Sideritis royoi, de la qual, ara per ara, tan sols se’n coneixen petites poblacions a les zones més altes del Port. El gènere Sideritis pertany a la família de les labiades i comprèn un bon nombre d’espècies que es poden hibridar entre elles, fet pel qual és de taxonomia complexa. La major part de les plantes d’este gènere s’anomenen popularment “rabo de gat” i al Port fins ara se n’havien localitzat cinc espècies: Sideritis hirsuta, S. pungens, S. romana, S. scordioides i S. spinulosa.

Pel que fa a la nova espècie, ja s’havia trobat temps enrere, però han hagut de passar més de quatre dècades fins que s’ha pogut identificar. L’any 1982 el botànic tortosí Lluís de Torres, mentre elaborava la seua tesi doctoral dedicada a la flora del massís del Port, va fer un plec d’una Sideritis que no corresponia a cap de les descrites fins a aquell moment, de manera que la va dixar per a determinar més endavant, cosa que no va arribar a fer mai.

A la primera dècada del present segle, botànics d’Ebrerecerca i de la Universitat Autònoma de Barcelona que feien treball de camp per a redactar l’obra Plantes del Port van retrobar a la part més alta del massís espècimens de Sideritis com els que havia recollit Lluís de Torres. De primer moment els van classificar com a Sideritis hyssopifolia, però al cap d’uns anys, en revisar l’obra esmentada, després d’haver estudiat la literatura científica existent i diverses mostres d’herbari -com el plec de Lluís de Torres, que avui es conserva a l’herbari del Museu de les Terres de l’Ebre (MTTE)- i haver-ne trobat nous exemplars, han determinat que no corresponen a la S. hyssopifolia ni a cap de les espècies reconegudes actualment.

Per tant, arribat a este nivell, la conclusió no és altra de què es tracta d’una nova espècie que, en honor al botànic planer Ferran Royo (1969-2016) se l’ha classificat com una nova espècie que porta per nom Sideritis royoi. El fet d’esta nova espècie, la seua descripció i classificació s’ha donat a conèixer a la comunitat científica amb un article publicat este gener passat a la revista Taxonomy, que es pot consultar a esta pàgina web: https://www.mdpi.com/2673-6500/4/1/6.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + 1 =

Últimes notícies