HomeCulturaBusquen el reconeixement de la UNESCO per als vestits de paper d'Amposta...

Busquen el reconeixement de la UNESCO per als vestits de paper d’Amposta com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat

Onze creacions participants en el Certamen de Vestits de Paper d’Amposta i 13 del de Mollerussa viatjaran fins a Portugal per a formar part d’una exposició que reivindicarà l’art de crear peces de vestir amb paper. La mostra estarà situada a la parròquia de Foz do Douro, a Porto, ciutat que també té una històrica vinculació amb el treball del paper.

L’exposició es podrà visitar entre el 24 d’agost i l’1 de setembre, en una fortificació situada molt prop de la desembocadura del Duero i s’hi podran admirar vestits fets per les modistes participants en ambdós certàmens en les categories de moda actual, època i fantasia. En el cas d’Amposta, també s’inclouran dissenys d’infantil, ja que és una modalitat que només existix com a tal a la capital del Montsià.

Per tant, tres municipis units per un mateix art, el de crear vestuari en paper, tot i que amb un rerefons diferent. En les ciutats catalanes, les modistes passen mesos creant les peces que després desfilaran sobre una passarel·la com si es tractés d’obres d’art o d’alta costura, mentre que la tradició portuguesa té un origen més aviat religiós i social. Cada 25 d’agost, la parròquia Foz Do Douro organitza la festa popular del Cortejo do Traje de Papel, un esdeveniment amb un segle i mig d’història que reunix més de 400 persones que després d’haver creat en comunitat els vestits de paper els porten pel carrer en una desfilada que arriba fins al mar.

La unió d’estos municipis, i l’exposició d’este mes d’agost, s’emmarca en la candidatura “L’art de cosir vestits de paper”, que treballa des de l’any 2022 per a aconseguir el reconeixement de Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la Unesco. “Tot i que tenim orígens diferents, el que volem és demostrar és que fer vestits amb paper és tot un art”, assenyala la coordinadora de la candidatura, Carme Polo, detallant que “Mollerussa i Amposta aportem esta part artística i de creativitat humana que reconeix la UNESCO, i Foz de Douro, este vessant més social i cultural de mantenir una tradició popular on tothom participa, la qual cosa té un potencial enorme”.

En la mateixa línia, la coordinadora explica “que una tradició obtingui el reconeixement és un premi per qui ho va iniciar, per qui ho va continuar i per qui continuaran en el futur mantenint la tradició. És un estímul enorme per tots, per les modistes, però per les institucions que estan al darrere donant suport”. I és que al final, el reconeixement, que no atorga cap benefici econòmic, se centra en la preservació de l’activitat, un objectiu que també tenen molt clar els alcaldes d’Amposta i Mollerussa, també clau per a teixir aliances entre els dos municipis, que es veuen reflectides per l’intercanvi de modistes entre els dos certàmens.

Els vestits de paper és una cosa que ens significa molt i que ens ha unit molt amb Mollerussa. Hem de buscar aliats perquè es reconega un fet importantíssim i molt tradicional com és la confecció en paper”, diu l’alcalde de la capital del Montsià, Adam Tomàs.

Amposta i Mollerussa no competeixen, el que fan és sumar esforços, perquè l’art dels vestits de paper, de cosir-los, sigui elevat a un nivell mundial. Unim esforços per aconseguir que allò que ens fa únics, diferents i singulars, formi part del patrimoni mundial de la humanitat”, afegix Marc Solsona, alcalde de Mollerussa.

Com se demanarà el reconeixement? La candidatura serà multinacional. Portugal presentarà la candidatura conjunta a la UNESCO, ja que té menys tradicions inscrites i, per tant, més facilitat de poder optar-hi. Abans d’això, cada municipi haurà de demanar al seu respectiu país el reconeixement nacional i després este es podrà elevar a escala internacional. Amb l’objectiu de donar més força encara a la candidatura, també s’hi vol incloure la localitat de Güeñes, al País Basc, i Águilas, a Múrcia.

De moment, encara no es pot parlar de terminis segurs. Segons assenyala la coordinadora de la candidatura Carme Polo, esperen poder tindre el reconeixement nacional entre el 2025 i el 2026. Este seria el pas previ a portar la declaració a la UNESCO, que podria tardar dos anys més a revisar la petició. Per tant, no s’espera que la declaració dels Vestits de Paper com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat arribe abans del 2028.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 53 = 62

Últimes notícies