HomeSocietatCada dia es va divorciar una parella a les Terres de l’Ebre...

Cada dia es va divorciar una parella a les Terres de l’Ebre i el Priorat durant el 2023

Als quatre partits judicials on està integrada la regió de l’Ebre hi va haver un divorci cada dia durant l’any 2023, segons les dades facilitades pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Dels 365 divorcis registrats l’any passat, 234 van ser consensuats i 131 no consensuats.

Estes dades són el resultat de sumar els divorcis produïts als partits judicials de Tortosa (els municipis del Baix Ebre), Amposta (els del Montsià), Gandesa (els de la comarca de la Terra Alta i sis municipis de la Ribera d’Ebre) i Falset (els del Priorat i la resta dels de la Ribera d’Ebre).

En el conjunt dels quatre partits judicials, el 64 % dels divorcis van ser consensuats, és a dir, ambdós cònjuges van estar d’acord en separar-se i en les condicions de com fer-ho. Este tipus de divorci és generalment més ràpid i menys costós que un divorci contenciós, on hi ha desacords entre les parts.

La regió de l’Ebre (en este cas sempre incloent el Priorat) va registrar l’any passat 188 divorcis per cada 100.000 habitants, una ràtio que la situa per sota de la mitjana catalana que va ser 195. No passa el mateix si l’estudi el centren a la comarca del Baix Ebre en la qual esta ràtio va ser de 225 parelles divorciades per 100.000 habitants, força elevada si la comparem amb el rànquing de comunitats autònomes en el qual se situaria en la segona posició, entre les Illes Canàries (247,3) i el País Valencià (223,1). Al Montsià, en canvi, esta ràtio va ser de 178, per sota de la mitjana catalana i de les Terres de l’Ebre, i en el conjunt de les altres tres comarques (Terra Alta, Ribera d’Ebre i Priorat) encara va ser més baixa en situar-se en 133 divorcis per cada 100.000 habitants. [Podeu consultar el quadre que publiquem amb esta informació amb totes les dades per partits judicials i tipus de processos legals].

Pel que fa a xifres concretes, al partit judicial de Tortosa hi van haver 183 divorcis (64 no consensuats), al d’Amposta, 125 (43 no consensuats), al de Gandesa, 28 (8 no consensuats) i al de Falset, 29 (16 no consensuats). Cal observar en este últim cas que és l’únic partit judicial en què els divorcis no consensuats superen els consensuats.

D’altra banda, durant el 2023 hi va haver a les Terres de l’Ebre un total de 17 separacions, de les quals 13 van ser consensuades. La separació consensuada és un altre procés legal mitjançant el qual ambdós cònjuges decidixen, d’acord mutu, viure separats sense trencar el vincle matrimonial. Això vol dir que, a diferència del divorci, la separació no dissol el matrimoni, sinó que simplement cessa la convivència i establix les condicions per esta nova situació.

En les dades facilitades per TSJC també hi consta una única nul·litat matrimonial, registrada el 2023 al partit judicial d’Amposta. Se tracta d’un procediment legal en el qual se declara que un matrimoni mai no va existir legítimament perquè no complia els requisits legals necessaris des del seu inici. A diferència del divorci o la separació, que posen fi a un matrimoni vàlid, la nul·litat implica que el matrimoni es considera nul i sense efecte des del principi.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

1 + = 9

Últimes notícies