El documental que narra la història industrial de Flix durant l’últim segle s’estrenarà a televisió este mes d’octubre gràcies a Canal Terres de l’Ebre. Flix: atur o misèria és la història del municipi vinculada a la fàbrica química d’Ercros, amb els passius ambientals que ha generat i la lluita per poder restituir els terrenys afectats per més d’un segle de producció de compostos altament contaminants.
El documental està basat en la tesi doctoral de Maria Pujadas sobre la història de la planta química i els seus efectes ambientals, i ha estat realitzat per Arturo Voltas.
Canal Terres de l’Ebre emetrà el documental, de 30 minuts de durada, el pròxim divendres, dia 26, amb l’estrena d’un programa especial, Rodat a l’Ebre, on també està previst que hi participen la doctora Pujadas i els portaveus de la Plataforma FlixNet. El programa es podrà veure a les 15.30 h, amb reemissió a les 22 h, i també dissabte a les 23 h, i diumenge a les 8.30 h i les 20 h.
L’audiovisual narra la història de la planta química, arran del descobriment de les altes concentracions de compostos químics al pantà, com ara mercuri, organoclorats i també elements radioactius. Una situació que semblava que arribaria a la fi amb els treballs d’extracció i tractament que es van emprendre des de la societat pública Acuamed i l’adjudicatària FCC.
Un cop es van donar per acabats, a inicis del 2016, va sortir a la llum la trama de corrupció i suborns dins Acuamed. Molt aviat es va saber que encara quedaven sota l’embassament uns 80.000 metres cúbics de llots contaminats al riu. A més, van aparèixer sis nous punts contaminats en diferents terrenys fora de l’embassament. Un problema que avui continua sense resoldre’s.