HomePolíticaCapella: “El monument franquista de Tortosa es tombarà”

Capella: “El monument franquista de Tortosa es tombarà”

La consellera de Justícia, Ester Capella, ha acompanyat als candidats i candidates d’Esquerra de les Terres de l’Ebre a les eleccions per explicar les polítiques de memòria engegades al territori.

Al davant del monument franquista de Tortosa la consellera ha afirmat que “els terminis per enderrocar el monument s’estan complint com un rellotge suís, i per tant el monument tombarà”. Capella ha afirmat que “han passat els anys i els governs socialistes, també el de l’actual candidat del PSC, el senyor Illa, i han estat incapaç de fer allò que toca en polítiques de memòria”.

“Fa tretze anys el govern del PSOE va aprovar l’anomenada Llei de memòria històrica, però ha hagut de ser la conselleria de Justícia encapçalada per Esquerra Republicana qui definitivament faci el pas per enderrocar definitivament aquest monument”. Ha dit Capella abans de recordar que  “aquesta llei obligava l’Estat espanyol a retirar tot allò que representés la simbologia franquista”. “Si ells no ho fan, nosaltres sí que fem polítiques de memòria” ha reivindicat;  “lluitem contra l’oblit per buscar la veritat, fer justícia, reparar i establir els mecanismes perquè això no torni a passar”.

La consellera ha manifestat que “aquest monument volia normalitzar el franquisme i el seu discurs davant del qual nosaltres hem de repetir que un aixecament militar contra un govern democràtic no és un acte heroic; sinó un acte de covardia. I que no va ser una gran victòria sinó un cop d’Estat; i que no va ser pau, sinó repressió, mort i silenci”. “La millor política per combatre el feixisme és fer polítiques de memòria i lluitar contra l’oblit. Aquells que en són responsables, que és l’Estat espanyol, no ho ha fet, i aquells que tenim vocació de ser un Estat ho fem i ho farem”. Ha sentenciat Capella.

Tot seguit la consellera ha volgut destacar l’impuls al Pla de Fosses, que a les Terres de l’Ebre ha permès obrir-ne diverses a Batea, Caseres, Bot, Benifallet, els Reguers, Miravet i Móra d’Ebre. A més, també ha  recordat altres actuacions com la renovació de la direcció del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre, la consolidació del poble vell de Corbera d’Ebre, i el projecte pioner engegat conjuntament amb el Departament d’Educació, “Portes de la memòria”, per recuperar, entre els estudiants, la memòria dels deportats als camps de concentració.

El candidat Lluís Salvadó ha “agraït la feina extraordinària i simbòlica que ha portat a terme la consellera Capella, en la recuperació de la memòria històrica”. Salvadó ha destacat que  “hi havia unes assignatures pendents que ens dolia que no s’haguessin obert encara, i la primera era el tema de les fosses de la Guerra, on s’ha fet un salt qualitatiu en començar a obrir-les i recuperar la dignitat de les persones mortes defensant la democràcia i la República”.

Respecte la retirada del monument franquista el candidat republicà ha manifestat que “es va plantar aquí per explicitar que a un territori republicà com aquest ens havien guanyat, i ara el que hem d’aconseguir explicitar és que després de molts anys els hem guanyat, que hem guanyat el feixisme”. Salvadó ha conclòs que  “la democràcia necessita aquests gestos i aquest compromís perquè mai està prou consolidada, i el feixisme sempre és una amenaça”.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

4 + 1 =

Últimes notícies