HomeSocietatCàritas denuncia impediments a l’hora d’empadronar persones vulnerables a pobles de la...

Càritas denuncia impediments a l’hora d’empadronar persones vulnerables a pobles de la Diòcesi

Càritas Diocesana de Tortosa ha assenyalat sense embuts que “molts ajuntaments” de la Diòcesi, sense citar-los, acostumen a posar impediments administratius a l’empadronament de persones vingudes que sovint estan en risc d’exclusió social i que, en no poder empadronar-se, tampoc poden obrir-se un compte bancari o no poden accedir a ajuts socials i a serveis municipals. Això cronifica i agreuja la seua situació, segons ha denunciat el nou director de l’entitat des del 2021, Dídac Rodríguez, que ha expressat que “no hi ha dret que una persona no es puga empadronar”. Això fa que Càritas haja d’intervenir “moltes més vegades de les que caldria”, va afegir Rodríguez. El secretari general de Càritas, Agustí Adell, també va advocar per acompanyar estes persones davant l’Administració “perquè exigisquen drets que són fonamentals”.

Càritas també assenyala l’obligatorietat de fer alguns tràmits de forma digital com una altra manera de discriminació cap a persones sense recursos i un agreujament de la coneguda com a bretxa digital.

Estes traves burocràtiques i sobretot, la situació de crisi econòmica permanent detonada per la guerra d’Ucraïna i la pujada de preus generalitzada, ha fet que Càritas Diocesana de Tortosa haja hagut d’atendre durant el passat 2022 un 19 % més de famílies de les que atenia abans de la pandèmia, l’any 2019, i un 22,40 % més de persones, que han passat de 7.829 el 2019 a 9.582 el 2022, una quarta part de les quals són infants. Pel que fa a les famílies, en tres anys s’ha passat de 3.259 que van requerir l’atenció de Càritas el 2019, a 3.885, l’any passat. Quant al nombre d’intervencions, els prop de 50.000 serveis personals del 2019, s’han convertit en 62.000 del 2022. Càritas quantifica que els seus 749 voluntaris van dedicar l’any passat més de 170.000 hores a tasques assistencials i d’acompanyament.

En un acte per fer balanç del 2022, els responsables de Càritas, amb l’Administrador Diocesà José Luís Arín al capdavant -continua pendent el nomenament del nou Bisbe de Tortosa- van invocar el missatge pasqual del papa Francesc el 2020, en considerar que continua ben vigent: “Este no és el temps de la indiferència perquè tothom està patint i no és el temps de l’egoisme perquè el desafiament que afrontem ens unix a tots i no fa excepció de ningú”.

Més ajudes econòmiques

Les despeses de Càritas en ajuts directes -suposen un 33 % del pressupost de l’ens- s’han vist afectades per l’alta inflació i l’increment del cost dels aliments, la qual cosa ha obligat “a un esforç important a tots els equips locals”. El resultat és que en ajudes econòmiques s’han superat els 810.000 euros, un increment del 15 % en relació amb l’any 2021 i del 71 % respecte al 2019. S’hi inclouen menjadors socials, tiquet fresc, targetes i vals, beques menjadors per a infants, targetes solidàries o ajuts per a medicaments, ortopèdies, bolquers, òptiques, lloguers o subministraments com l’aigua o la llum.

En l’àmbit dels ajuts en espècies -un 34 % de la despesa de Càritas- també s’hi han afegit dificultats en el sentit que molts comerços locals han d’afinar en la gestió dels estocs i no poden donar tantes quantitats de producte com abans, segons van explicar els membres de Càritas. Els donatius en espècies es van reduir un 33 %. En general, els donatius d’empreses van baixar un 31 %, mentre que els de particulars, en canvi, van augmentar un 21 %.

Càritas Tortosa, que destina 2,42 milions d’euros a totes les seues activitats, en dedica un 86 % a projectes de protecció social i va tancar l’exercici amb un superàvit de prop de 34.000 euros.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 29 = 37

Últimes notícies