HomeEntrevistesCarles Luz (número 2 del PDeCAT) · “Les nostres enquestes ens diuen...

Carles Luz (número 2 del PDeCAT) · “Les nostres enquestes ens diuen que tindrem grup parlamentari i este és el nostre objectiu”

ENTREVISTA // Pregunta: La campanya està condicionada per la pandèmia.

Resposta: Sí, i també per la desafecció política. Tot plegat pot fer que hi haja menys participació. 

P: Per això el vostre lema, Si t’ho penses, PDeCAT, és una crida als indecisos?

R: Ho és. Hi ha una bossa important d’indecisos. En les primeres eleccions després de constituir-se com a partit, el PDeCAT hi va concórrer amb una marca diferent, i ara hem hagut de començar de zero amb el nostre perfil propi. I volem fer arribar als indecisos sobretot un missatge de centralitat. La política s’ha radicalitzat en els darrers anys i no ens hi sentim còmodes perquè els problemes hi són i no se solucionen des de la confrontació sinó des de la centralitat i els consensos.

P: Però la polarització es manté i hi ha enquestes que amb prou faenes us donen representació.

R: Natros hem de treballar per un projecte que ve de lluny i que, després d’uns sotracs, tinga futur, més enllà del resultat, tot i que les nostres enquestes ens diuen que tindrem grup parlamentari i este és el nostre objectiu.

P: El trencament amb Junts ha estat un alliberament, en la mesura que no hi podien encaixar la centralitat que ara reivindica?

R: El projecte amb Junts volia aglutinar diferents sensibilitats i donava d’alguna manera continuïtat a la llista de Mas amb Junts Pel Sí. Però arriba un moment en què els associats del PDeCAT no estan a gust amb la ideologia política del projecte. No passa res.

P: En quin govern es veu el PDeCAt si té prou força?

R: En qualsevol govern que ara mateix prioritze solucionar els problemes immediats de la ciutadania, sense perdre l’objectiu de la independència del país. Són dos prioritats, però avui han d’anar separades. L’estratègia de jugar en el terreny de la confrontació des del 2017 no ens ha portat a cap avenç. Ara venen uns temps complicats per a tothom i esta és la prioritat.

P: Tots els partits volen combatre la despoblació, la regressió del Delta. En què es fonamenta la recepta concreta del PDeCAT per a l’Ebre?

R: Certament, en la situació actual els partits podem coincidir en la línia de les propostes. Per a natros quan parlem del Delta, parlem de la Taula de Consens del Delta, on hi ha professionals i tècnics, i no podem demorar més les actuacions, sinó que hem de dotar-les de recursos.

P: La seua principal proposta territorial?

R: Davant del despoblament, la fugida de talent i l’envelliment, apostem per una secretaria general del món rural per a posar les eines necessàries per a combatre-ho, transversals i interdepartamentals. De vegades una iniciativa té molts problemes per a desenvolupar un negoci en sòl no urbanitzable, i al final es perden subvencions o es perd la il·lusió. Això cal corregir-ho i hem de ser contundents. I hem de donar passos clars en la governança, amb una vegueria de les Terres de l’Ebre que ajude a resoldre els problemes que tenim com a territori.

P: I el model territorial del PDeCAT és l’agroalimentari o cal apostar fort per algun altre sector com l’energètic? Li ho pregunto també com a alcalde de la Terra Alta.

R: Quan parlem del món rural, de vegades focalitzem el debat en el sector primari, i no és ben bé així. És important, però hem de parlar de transició energètica, de canvi climàtic, de connexió amb carreteres o amb fibra òptica. Amb l’energia renovable, hi hem d’apostar, però amb un model d’autoconsum i en què el territori siga copartícip, no amb una pressió desbocada de projectes damunt de la taula.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

12 + = 16

Últimes notícies