HomeSocietatCaseres destina un 5 % del pressupost a polítiques d’habitatge per a...

Caseres destina un 5 % del pressupost a polítiques d’habitatge per a nous veïns

La Terra Alta és la comarca més envellida de Catalunya. Un 29,4 % dels habitants té més de 65 anys i les previsions van a l’alça. Segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), esta xifra podria arribar al 31 % en els propers vint anys.

La comarca, a més, patix un fort despoblament i ha perdut la meitat dels veïns durant l’últim segle. L’elevada proporció de gent gran, a més, situa les previsions a l’alça i, fins al 2042, la comarca podria perdre un 10 % de la població actual.

Davant esta situació, alguns municipis menuts, com ara Caseres, han engegat noves polítiques d’ajut per a facilitar l’accés a l’habitatge a les persones nouvingudes.

Concretament, l’Ajuntament de Caseres destina un 5 % del pressupost municipal -uns 30.000 euros- a subvencionar les reformes d’habitatges per a llogar. Amb això, el consistori vol aconseguir un parc d’habitatge més accessible, tant per al jovent que es vulga quedar al poble, com per a les famílies que vulguen instal·lar-s’hi de nou. L’impossibilitat d’accedir a un habitatge en condicions és un dels principals problemes dels municipis petits, perquè n’impedix el creixement i, a la vegada, fa que bona part dels edificis es degraden amb el pas del temps, sobretot, als nuclis antics.

En el cas de Caseres, a més, han rebut l’interès d’algunes famílies de fora interessades a instal·lar-se al poble, atretes per la qualitat de vida i els actius naturals i paisatgístics de la Terra Alta. “Amb la pandèmia vam detectar este interès, i haurien vingut a viure al poble, però no hi havia habitatge de lloguer ni cases a la venda prou assequibles o atractives per a instal·lar-s’hi”, ha assegurat l’alcalde de Caseres, Manel Palau, en declaracions a l’ACN.

Amb la nova línia d’ajuts, el consistori destina 30.000 per a subvencionar les reformes d’habitatges que es vulguen destinar al lloguer, fins a un màxim de 18.000 euros per habitatge. Segons Palau, esta nova política ja hi ha portat vuit nous veïns, que s’han pogut instal·lar en tres cases reformades.

Així, Caseres vol evitar seguir perdent habitants. Actualment té uns 225 habitants censats i ha perdut el 70 % de la població en els últims cent anys. Al 1920, el municipi tenia 752 habitants.

Una altra de les esperances per tal de revertir el despoblament és el teletreball. La possibilitat de treballar de forma remota ha fet que alguns municipis, com ara Arnes -també a la Terra Alta- hagen guanyat població en els últims mesos i hagen aconseguit revertir una tendència negativa.

El tècnic de Joventut del Consell Comarcal de la Terra Alta, Marc Sampé, destaca que la pandèmia ha suposat “un punt d’inflexió” que s’ha d’aprofitar. Tot i això, ha subratllat que “la fibra òptica ha de ser una realitat” a tots els municipis “per a poder facilitar el treball a distància d’un gran nombre de sectors econòmics basats en la comunicació i en el traspàs de fitxers d’un pes més gran i que necessiten més bona connexió”.

Paral·lelament, la setmana passada es va donar a Ascó el tret de sortida al programa ONU-Hàbitat, que ha de fer una diagnosi acurada de la situació de despoblament a les quatre comarques ebrenques i, sobretot, especificar les eines necessàries per tal de revertir-lo. Els primers resultats es faran públics d’aquí a dos anys.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + 1 =

Últimes notícies