HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catCases de l'absis de la Catedral de Tortosa

Cases de l’absis de la Catedral de Tortosa

L’Ajuntament de Tortosa va anunciar recentment la construcció de 24 habitatges socials al carrer Felip Neri, al barri del Castell, així com 4 quatre més a la plaça de Sant Joan, al Rastre.

És una bona mesura construir habitatge social per a poder ajudar a la gent més vulnerable. Pot ser més discutible la ubicació. En diverses ocasions he escrit a aquest mateix setmanari que una part fonamental de les actuacions als barris antics de Tortosa, i de forma molt especial al degradadíssim i pràcticament buit de població barri del Castell, és deconstruir, enderrocar per esponjar, de forma que es creïn espais que puguin ser places per a convivència de la gent o espais de pàrquing de vehicles, permetent, en conseqüència, que hi pugui anar a viure gent a la zona. També és important rehabilitar edificis existents.
En tot cas, aplaudir la construcció dels habitatges social. I esperar que aquests no trenquen l’harmonia urbanística que correspon a una zona del nucli antic, cosa que no es va respectar amb el nou Palau de Justícia situat a la vora.

En paral·lel a aquell anunci d’actuació als barris antics no he vist escrit ni sentit dir res per part del nou ajuntament sobre què pensa fer amb les cases que estan a sobre de l’absis de la catedral, també molt degradades i quasi totes buides. Aquestes tenen l’ingredient addicional de donar una pèssima imatge de la ciutat, perquè és dels llocs més visitats pels turistes i forasters, a més dels mateixos tortosins. Un indret on, a més, s’hi celebren festes i espectacles.

La necessitat d’enderrocament d’aquestes cases és un assumpte que s’arrossega des de fa molts anys. L’exercici anterior, l’ajuntament tenia una partida pressupostària per a la seva adquisició i, a més, el passat 5 d’abril, l’aleshores alcaldessa, Meritxell Roigé, va explicar en roda de premsa que s’havia acabat el procés d’expropiació de les 18 finques allí existents, la qual cosa permetria actuar aviat. D’un costat es podria unir el passeig de Ronda, construït els anys 80 del segle passat essent alcalde Vicent Beguer, amb el passeig del barri del Castell, de recent construcció durant el mandat de la mateixa Meritxell Roigé. Per una altra banda, comunicava que els habitatges no serien eliminats totalment, sinó que allí es construirien quatre apartaments. Quedaria un edifici de menor alçada, de forma que faria més visible la muralla de la Suda que hi ha al darrere, i, especialment l Torre de Túbal.

Com menys per les dades de què es disposa, l’anterior Ajuntament vas deixar aquest assumpte molt ben tancat, de forma que es pogués executar de forma molt immediata. Cal esperar que el nou ajuntament prengui aviat una decisió i actuï.

Daniel Arasa
Daniel Arasa
Periodista i professor de periodisme (jubilat)
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 89 = 99

Últimes notícies