HomeSalutCatalunya arriba als 8 milions de vacunes administrades contra la COVID19

Catalunya arriba als 8 milions de vacunes administrades contra la COVID19

Catalunya va superar ahir la xifra de 8 milions de vacunes contra la COVID19 administrades. En concret, ja s’han injectat 8.042.921 vacunes, una fita que per a la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, s’ha aconseguit “gràcies a l’esforç i el treball ingent” del sistema de salut i de totes les persones implicades en aquest procés de vacunació, des dels professionals que les administren com les dedicades a la part logística, informàtica o de transport, per exemple.

De fins, fins ara s’han administrat el 92,5% de les dosis rebudes, i en els darrers dies s’ha avançat força en les segones dosis, però també en les primeres. En aquest sentit, 1 de cada 3 joves d’entre 20 i 39 anys ja té una de les dosis. En els propers dies, tot i que caurà el ritme d’arribada de vacunes, la prioritat vacunal seran les persones majors de 30 anys i les segones dosis d’AstraZeneca; en aquest darrer sentit, les cites per a aquesta vacuna s’avançaran 4 setmanes, a partir de divendres. A més, Cabezas ha revelat que, a partir de dilluns, es prioritzarà la vacunació de monitors de lleure infantil i juvenil d’estiu, a través del registre existent d’aquest tipus d’entitats.

D’altra banda, la directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, ha fet una crida a què la ciutadania faci un ús més racional encara del telèfon 061 Salut Respon, que en els darrers dies ha arribat a rebre 60.000 trucades en un dia, quan la mitjana en la prepandèmia era de 6.500 i, en els pitjors moments de la pandèmia, el març de 2020, es va arribar a les 25.000. Craywinckel ha recordat el salt tecnològic que es va fer el març del 2020 que permet, actualment, que entrin fins a 600 trucades concurrents. En aquesta cinquena onada, però, l’activitat ha augmentat fins a un 900% des d’abans de la pandèmia.

Per tot plegat, la directora del CatSalut ha subratllat que cal intentar preservar l’entrada al 061 per a les persones que tinguin símptomes i usar altres canals (l’app 061 Salut Respon, al xat actiu, les preguntes freqüents que faciliten les respostes, el web del SEM o el mateix Canal Salut) per a la resta de temes: dubtes amb la vacunació, què cal fer si s’és COVID positiu asimptomàtic, si es vol renovar la Targeta Sanitària Individual (TSI) o es volen fer tràmits amb La Meva Salut.

Pel que fa a la situació epidemiològica, Cabezas ha reiterat que continua l’ascens important de la incidència, de manera que l’onada encara no s’ha frenat. La majoria dels casos són de persones no vacunades i, pel que fa a les variants, l’Alfa ja només representa un 10%, mentre que la Delta ja s’imposa en el 84,2% dels casos.

Tot plegat, incideix segons Craywinckel, en l’activitat de l’atenció primària, que s’ha més que triplicat, però també ara en l’atenció hospitalària, que ja està reobrint dispositius COVID fins ara tancats i que ja està estudiant afectacions a altres tipus d’activitat en aquest segon nivell assistencial. De fet, segons ha dit, al ritme actual, la setmana vinent es pot arribar a la xifra de 300 pacients a l’UCI per COVID: una situació allunyada d’anteriors onades, però “preocupant” per la tensió assistencial que implica. Actualment, la mitjana d’edat dels 691 ingressats a l’UCI per qualsevol motiu a Catalunya és de 50 anys.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + 3 =

Últimes notícies