HomeSalutCatalunya assoleix aquest març un nou rècord en donació i trasplantament d'òrgans...

Catalunya assoleix aquest març un nou rècord en donació i trasplantament d’òrgans en un únic mes

Durant els tres primers mesos de l’any 2024, s’han realitzat a Catalunya 390 trasplantaments d’òrgans, dels quals 171 s’han fet el mes de març, una xifra que representa un nou màxim històric d’activitat, superant les 162 intervencions fetes el novembre de 2019, que fins ara era el màxim de trasplantaments realitzats en un sol mes. Així, els hospitals catalans han aconseguit al llarg del mes de març d’aquest 2024 un volum d’activitat rècord, tant en nombre de donants cadàver obtinguts com de trasplantaments d’òrgans realitzats, segons reflecteixen les dades de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), que s’han fet públiques avui. Unes xifres excel·lents que segueixen la tendència a l’alça del 2023, un any de rècord al nostre país.

Gràfic: Cedit

El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, ha celebrat aquestes dades que signifiquen una nova oportunitat per a molts pacients: “Les xifres són extraordinàries, conseqüència de l’esforç, la dedicació i el treball de molts equips professionals del conjunt d’hospitals del territori català, un motiu d’orgull per al Sistema de Salut i per a la societat catalana. A més, cal dir que és un èxit a l’abast de poques societats i sistemes sanitaris”.

En el conjunt del primer trimestre de 2024, però, ha disminuït lleugerament el nombre d’intervencions fetes (un -1,8% menys) respecte al mateix període de l’any 2023 (397 trasplantaments). Per tipus d’òrgans, durant els mesos de gener, febrer i març de 2024, s’han realitzat 271 trasplantaments renals, 65 hepàtics, 17 cardíacs, 27 pulmonars i 10 pancreàtics, una activitat similar a la de l’any passat (273, 68, 17, 31, 8, respectivament) en tots els casos.

L’activitat de 2023 va ser espectacular, amb una taxa de 176 trasplantaments per milió d’habitants. Però el que és més admirable és la capacitat de seguir superant aquells resultats increïbles, tal i com s’observa en aquest mes de març”, ha dit Jaume Tort, director de l’OCATT.

Pel que fa a les persones que estaven a l’espera d’un trasplantament d’òrgan a 31 de març d’aquest 2024, eren un total de 1.247, de les quals la majoria esperaven un ronyó (1.131). La resta, 37 persones, esperaven un trasplantament hepàtic; 30 cardíac, 52 de pulmó i 20 de pàncrees. D’aquest 1.247 pacients a l’espera de trasplantament, 10 eren pediàtrics. “Esperem poder mantenir aquest ritme de trasplantaments pel benefici de les persones que n’esperen un”, ha afegit Tort.

Aquests bons resultats, no serien possibles sense l’altruisme i la generositat dels donants i de les seves famílies. Així, en relació a la donació de cadàver, els 110 donants vàlids gestionats en aquests tres primers mesos de 2024 representen un augment del 10,0% respecte el 2023 (100). Com en el cas dels trasplantament, març també ha estat un mes de rècord en donacions, amb 49 donants cadàver reals (donant del qual s’ha extret almenys un òrgan) obtinguts entre els equips de coordinació dels hospitals catalans.

Unes xifres inferiors s’observen en la donació de viu, amb 42 donants vius l’any 2023 respecte als 49 de l’any anterior, un -14,3% menys.

Compartim camí’, l’acte de celebració del Dia del Trasplantament

L’OCATT va celebrar, el passat 5 d’abril i a l’Auditori Josep Irla de Girona, l’acte ‘Compartim camí’, amb motiu del Dia del Trasplantament (que es commemora l’últim dimecres dels mes de març). Un acte que enguany es va dedicar a l’acompanyament que els professionals sanitaris i les associacions de pacients fan als pacients trasplantats, o en llista d’espera. L’acte, organitzat per l’OCATT amb la col·laboració de l’entitat Donem Girona, va comptar amb el suport de la periodista i presentadora gironina, Sandra Florenza.

Va inaugurar l’acte el gerent de la Regió Sanitària Girona i director dels serveis territorials de Salut a Girona, Jaume Heredia, seguit de la coordinadora de trasplantaments de l’Hospital Josep Trueta i referent d’eutanàsia als hospitals de l’ICS, Núria Masnou, que va oferir-hi una xerrada. Després, diversos professionals van participar en una taula rodona especialitzada: d’una banda els metges Carme Facundo, nefròloga i cap de l’equip de trasplantament renal de la Fundació Puigvert; i José Gonzalez Costello, cardiòleg de l’equip de trasplantament cardíac del l’Hospital de Bellvitge; i de l’altra, les infermeres de pràctica avançada Raquel García, de l’equip de trasplantament hepàtic de l’Hospital Clínic; i Roser Escobar, de l’equip de trasplantament pulmonar de l’Hospital Vall d’Hebron. Una taula que va girar al voltant de les necessitats i l’acompanyament dels malalts abans i després del trasplantament, on la medicació, l’activitat física o l’alimentació han de tenir un paper rellevant.

Posteriorment, la taula d’associacions de pacients trasplantats va permetre conèixer i compartir vuit projectes concrets d’algunes de les associacions de pacients trasplantats presents a Catalunya. Els pisos d’acollida que l’Associació de Malalts i Trasplantats Hepàtics de Catalunya (AMTHC) posa a disposició de pacients i familiars, l’Espai Famílies de l’Hospital Vall d’Hebron, gràcies al suport de l’Associació de Nens i Nenes amb Trasplantament Hepàtic (ANiNATH), o la Mostra de curtmetratges per la donació d’òrgans, que cada any organitza la Fundació Renal Jaume Arnó, són només alguns dels projectes presentats.

La cloenda de l’acte va anar a càrrec de Jaume Tort, director de l’OCATT, i de Marta Gubau, membre de Donem Girona.

Sense donants no hi ha trasplantaments

L’OCATT i el Sistema de Salut de Catalunya volen destacar la generositat i la solidaritat dels donants i de les seves famílies que, gràcies al seu gest altruista, han fet un regal de vida i d’esperança a moltes persones que ho esperaven. Igualment, reconeixen la feina i el compromís de tots els professionals sanitaris i no sanitaris vinculats al procés de donació i trasplantament que fan possible aquests resultats excel·lents.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

5 + 3 =

Últimes notícies