HomeEconomiaCatalunya assoleix les 50.000 instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic

Catalunya assoleix les 50.000 instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic

Catalunya ha assolit les 50.000 instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic amb pràcticament 400 MW de potència. Durant el 2022 se n’han registrat 25.711, més del doble que en tot l’any passat. De fet, en els darrers mesos el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural afirma que està registrant més de 3.000 instal·lacions noves cada mes, un fet que la seua consellera, Teresa Jordà, ha definit com una “autèntica revolució de les teulades”. El departament ho atribueix a l’impacte positiu del decret llei 24/2021 que en simplifica la gestió administrativa i sosté que es tracta d’un procés que s’ha accelerat ràpidament per l’augment dels preus de l’energia.

El creixement exponencial de l’autoconsum d’electricitat a partir d’energia solar fotovoltaica s’ha consolidat a només dos mesos de tancar el 2022. Si bé el juny del 2021 hi havia a Catalunya poc més de 13.000 muntatge d’este tipus, només entre gener i setembre del 2022 s’han posat en servei a Catalunya més de 25.000 instal·lacions. Pel que fa a potència, durant este període s’han registrat 208,4 kW – equivalent a 300 hectàrees de superfície – i gairebé 2,5 vegades més que en el mateix període de l’any anterior.

A més, fins al setembre s’ha posat en servei més potència en autoconsum fotovoltaic que la instal·lada en diferents tecnologies d’autoconsum (residus, biogàs o per exemple cogeneració) en els 26 anys anteriors, des de 1995 i fins al 2021. Segons la directora general d’Energia, Assumpta Farran, tot plegat es deu al fet que hagen entrat dues noves “variables” que fins ara no estaven contemplades en la política energètica enfocada cap a les renovables: “uns preus assumibles per la població i la garantia pel que fa a la seguretat de l’energia”.

“Estos factors no estan entrant de forma tranquil·la, tothom hauria de fer una reflexió en el seu marc normatiu per adequar-se a la situació, a vegades no som prou ràpids i això és fonamental”, ha apuntat. De fet, l’anàlisi de les dades procedents del Registre d’Autoconsum de Catalunya mostren que el 94% de les instal·lacions són inferiors a 15 kW, que sumen el 52% de la potència acumulada.

Un dels punts que ha subratllat Farran, pel que fa a l’autoconsum col·lectiu, és el fet que en tot Catalunya hi ha 566 instal·lacions en servei que sumen 5,3 MW. D’estes, 45 estan formades per més de 10 usuaris, 266 només per dos, i cap suma més de 100KM de potència. En este sentit, ha posat sobre la taula les problemàtiques que es troben alguns usuaris, ja que hi ha un percentatge que si superen els 15 kW han de parlar amb la companyia distribuïdora, i esta els ha de donar un permís.

“Això en estos moments és un coll d’ampolla que si no resolem no ens permetrà fer la transició energètica, no va de tenir grans instal·lacions sinó de moltes unifamiliars, d’altres de compartides, i de pocs, projectes grans“, ha assenyalat. També ha lamentat que, en matèria d’excedents, s’està desaprofitant un percentatge d’energia a causa de la saturació de la xarxa de distribució i els llargs terminis de la distribuïdora per respondre les sol·licituds de connexió a la xarxa.

Pel que fa a la consellera, ha recordat que 50.000 és una xifra molt positiva, però que la previsió és que es necessite arribar a les 500.000 instal·lacions d’autoconsum per “complir els objectius de cara al 2050”. “Es tracta d’un dels nous pilars fonamentals del nou model energètic del país”, ha subratllat, “de moment, Catalunya ha arribat al 10% d’aquest objectiu“.

 

 

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

7 + 2 =

Últimes notícies