HomeSocietatCatalunya ja té més de mig miler de llambordes Stolpersteine en record...

Catalunya ja té més de mig miler de llambordes Stolpersteine en record dels deportats a camps de concentració nazis

Catalunya compta matí amb 503 stolpersteine instal·lades en 69 municipis del país. La col·locació de les cinc darreres este diumenge a Mollet del Vallès ha permès superar la barrera simbòlica del mig miler.

La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, ha presidit l’homenatge en record de cinc veïns molletans víctimes de la deportació nacionalsocialista. “Ells formen part dels més de mil catalans assassinats als camps d’extermini nazi. Mil vides segades per la barbàrie que avui hem volgut recordar amb la instal·lació de cinc Stolpersteine que hem realitzat al costat dels seus familiars.”, ha apuntat la consellera.

A Catalunya, el Departament de Justícia, Drets i Memòria, a través del Memorial Democràtic, és l’encarregat de la coordinació i la gestió del Projecte stolpersteine. La institució és capdavantera i pionera pel que fa a l’execució del projecte. En este sentit, “era necessari que aquest treball de recuperació de la memòria irradiés també el país i la societat perquè fets com aquells mai més tornin a repetir-se.”, ha afirmat la titular de Justícia.

Per la seua banda, el director del Memorial Democràtic, Jordi Font, ha afegit que “cada col·locació és un record emocionat, digne i agraït del conjunt de la ciutadania de Catalunya, i dels veïns i veïnes del seus pobles i ciutats”.

Les llambordes stolpersteine són plaques artístiques urbanes creades per l’artista alemany Gunter Demnig (Berlín, 1947), en record de totes les persones víctimes del nacionalsocialisme alemany. Demnig va crear i col·locar la primera stolpersteine l’any 1996; des d’aleshores, n’hi ha més de 82.000 repartides per tot el món. Per això, es tracta del projecte de memòria descentralitzat més gran. Cada llamborda és única i es fa artesanalment, com a mostra de respecte i d’humanitat per contrastar amb l’exterminació industrialitzada dels nazis.

Se situen davant de l’última residència on la persona va viure en llibertat i s’hi grava el nom complet de la persona, l’any de naixement i l’any de deportació, el camp de concentració on va ser enviada i la seva situació final (assassinada o alliberada).

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

Últimes notícies