HomeSense categoriaCau la construcció de pisos a les Terres de l'Ebre i els...

Cau la construcció de pisos a les Terres de l’Ebre i els promotors apunten al mercat de lloguer i ús turístic

L’any passat es van iniciar un total de 169 habitatges i se’n van acabar 79 a les Terres de l’Ebre. Unes dades de decreixement respecte al 2018 que es van aportar a Amposta en una trobada immobiliària del sector públic i privat, coorganitzada per CaixaBank, que va analitzar el panorama immobiliari del territori ebrenc.

Durant el primer semestre del 2019, al Baix Ebre es van registrar 81 habitatges iniciats, un 80% més respecte al mateix període del 2018. Unes xifres positives que contrastaven amb les del Montsià, on s’havien començat només 31 habitatges, gairebé un 80% menys que l’any anterior. Més a l’interior, a la Terra Alta i la Ribera d’Ebre, amb xifres sovint força petites, Gandesa registrava uns 8 habitatges iniciats i Móra d’Ebre 7, cosa que feia baixar una mica la balança de la primera comarca i pujar la de la segona.

Marc Torrent, director general de l’Associació de Promotors de Catalunya (APCE), deia que “en comparació dels pics que es van produir l’any 2006 la crescuda [només en alguns punts] era poca, però tot i això s’havia començat a preveure una recuperació del sector, cosa que permetria fer un tempteig en algunes zones de les Terres de l’Ebre”. El director de l’APCE afirmava que “ens trobem una demanda acreditada, per això creiem convenient emprendre noves edificacions”, i afegia que “hi ha d’haver un component important d’habitatge de lloguer, així com d’equipaments turístics i segones residències”, assenyalava Torrent, tot afirmant que per la proximitat a la costa les comarques ebrenques s’adaptaven a este tipus de perfil destinat al turisme i al temps lliure.

Pel que fa als habitatges acabats en el primer semestre del 2019, al Montsià es van finalitzar 30 unitats (+42,9% respecte al primer semestre 2018); seguida del Baix Ebre amb 22 unitats (-75,3%), la Terra Alta, amb 4 habitatges acabats, i la Ribera d’Ebre, amb 3 habitatges acabats (-25% respecte al mateix període de 2018).

En termes generals, segons les previsions de tancament del 2019 elaborades per l’APCE i calculades amb les dades fins al tercer trimestre, a Catalunya s’haurien iniciat 13.855 habitatges el 2019, amb una desacceleració del 5% respecte al 2018, directament relacionada amb la disminució de la producció a la província de Barcelona. Les mateixes previsions indiquen que s’haurien acabat 8.339 habitatges, amb un increment interanual de prop de l’11%.  

 

Venda de pisos nous en estoc

També es va fer un repàs a les dades de la província de Tarragona sobre l’oferta d’habitatge d’obra nova que recull l’Estudi de l’Oferta d’Habitatge de Nova Construcció a Catalunya 2019, realitzat per l’APCE. Torrent sentenciava que tot i haver-hi uns nivells molt baixos d’activitat en el mercat, sí que s’havia dut a terme una important digestió de l’estoc d’altres anys. A les Terres de l’Ebre, la superfície mitjana dels habitatges d’obra nova és de 87 m² útils, amb un preu de venda de 121.219 euros de mitjana; i el preu de venda per metre quadrat útil és de 1.336 €. D’altra banda, les mitjanes a la província de Tarragona el 2019 situen la superfície mitjana en 96,6 m², un preu de venda de 199.230 € i un preu per m² útil de 2.120 €. 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

1 + 4 =

Últimes notícies