HomeSocietatCoEbreLab es promociona al SmartCity Expo World Congress per impulsar la tecnologia...

CoEbreLab es promociona al SmartCity Expo World Congress per impulsar la tecnologia dron a l’administració pública

El laboratori d’innovació social i tecnològica de la Ribera d’Ebre, CoEbreLab, ha estat esta setmana present en un dels estands de projectes especials del Smart City ExpoWorld Congress de Barcelona, un dels aparadors mundials de referència pel que fa a projectes i solucions innovadores en el desenvolupament sostenible de les ciutats i zones rurals del futur, clau en la transició verda i digital actual.

Esta nova iniciativa ha servit per a posicionar les instal·lacions de 2.000 m² i diferents zones del polígon del Molló com a localització idònia per desenvolupar i impulsar la formació en l’aplicació de la tecnologia dron a l’administració pública.

Es tracta d’una acció conjunta amb l’Ajuntament de Cunit, pioner a Catalunya en este sector dins l’administració pública, perquè compta amb una Unitat Dron dins la Policia Local que opera amb esta tecnologia, amb diferents casos d’èxit pel que fa al seu ús en el servei de vigilància a les platges, la inspecció de plaques solars, la detecció d’infraccions de trànsit o el descobriment de cultius il·legals per desarticular plantacions de marihuana, entre altres.

La col·laboració entre les dos administracions es va iniciar a principi d’any, després de diverses trobades dels responsables polítics i tècnics de l’àrea TIC del Consell Comarcal amb les regidories de Tecnologia i Seguretat Ciutadana de Cunit, per conèixer els possibles usos dels drons de la Policia Local i altres perfils dins de l’ajuntament.

Fruit d’estes reunions es posa en marxa l’estratègia CoEbreLab Dron, una iniciativa del Consell Comarcal riberenc que té com a objectiu ampliar l’activitat de la nau comarcal del Molló amb projectes relacionats amb aquesta tecnologia i, així, posar a disposició dels municipis d’arreu de Catalunya aquests aparells tecnològics per a fer-ne ús en l’àmbit de seguretat ciutadana, mediambiental, serveis tècnics d’obres i arquitectura i també en casos d’emergències per catàstrofes naturals, entre molts d’altres.

 

Cunit aporta l’experiència, la Ribera les infraestructures

 

L’Ajuntament de Cunit, a través de la seua Policia Local i la Unitat Dron, ha posat a disposició del Consell Comarcal de la Ribera tot el seu coneixement i experiència dels darrers anys i estan treballant conjuntament en la implantació d’aquest projecte d’espai formatiu professional.

 

Esta experiència, que s’ha pogut visualitzar a l’SmartCity de Barcelona els dies 7, 8 i 9 de novembre, i que ambdues administracions han assistit amb el tercer partner tecnològic Somos Dron. Aquest és una cooperativa catalana de tecnòlogues especialitzades en drons que assessoren i acompanyen a diferents empreses, entitats i ens locals, com és l’Ajuntament de Cunit, en la implantació dels seus projectes, especialment pel que fa a la legislació i a les novetats constants que viu el sector.

El factor “clau” de la Ribera d’Ebre per participar en aquest món de la innovació amb la tecnologia dron, és el projecte estratègic CoEbreLab, que amb les seues possibilitats en la formació en drons per a treballadors de l’administració pública es destaca com un pol important.

 

“Disposem d’un espai que permet practicar amb drons contínuament, tant de dia com de dit tot l’any, tant a nivell indoor, ja que disposem d’una nau ben equipada amb 2.000 metres quadrats; com outdoor o a l’exterior, on hi ha una zona urbanitzada de carrers, amb fanals i serveis, al costat d’una zona boscosa que permet recrear moltes situacions per fer pràctiques i simulacres. Això permetrà que treballadors públics es puguen formar i agafar habilitats impulsant l’ús d’aquesta tecnologia en els serveis públics, on hi ha un gran camp a recórrer”, diu el vicepresident i conseller TIC del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Jesús Álvarez.

 

Formació del personal i simulacres

De fet, la falta d’infraestructures idònies per fer aquestes pràctiques està frenant la implantació dels drons en els serveis públics: “A la zona metropolitana no els poden fer anar com voldrien ni formar als seus treballadors per la proximitat aeroport”, ja que està condicionat per l’estricta normativa aeronàutica d’un sector en constant evolució. Això frena la seua aplicació dins de l’administració, “la persona responsable del dron és el pilot, i l’Agència de Seguretat Aèria només deixa operar en casos molt puntuals, com pot ser una emergència. Es necessiten hores de vol, com quan un es treu el carnet de cotxe i com a administració s’ha de complir la legalitat. Hi ha tot un procediment i unes necessitats que el CoEbreLab pot ajudar a resoldre, per exemple l’organització de simulacres o les pràctiques perquè els treballadors públics es formen en múltiples àmbits: cerca i salvament en casos d’emergència, topografia i agricultura de precisió, aplicació de fitosanitaris, inspeccions tècniques” afegeix Tània Guernica, de Somos Dron.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

78 + = 87

Últimes notícies